Zpátky k žiletkám: Dokonalé oholení bez podráždění

Doba se stále posouvá a lidé přichází s novými a novými nápady – vtipné ale je, že často se stejně nakonec lidé začnou vracet ke „staré dobré klasice“, protože ne každý nápad je prostě dobrý nápad. Právě tohle je případ kovových holicích strojků. Oproti těm plastovým jsou totiž mnohem ekologičtější, nedráždí tolik pokožku, ušetříte s nimi spoustu peněz – a vydrží téměř na věky. 

Plastový vs. kovový

Podle EPA (americká Agentura pro ochranu životního prostředí) ročně spotřebujeme zhruba 2 miliardy jednorázových holicích strojků. To už je pořádné číslo, které stojí za zamyšlení. Safety razor vám naproti tomu může při správném zacházení vydržet klidně celý život. Představuje tak mnohem ekologičtější i ekonomičtější variantu.

Investice do něj se vám vrátí skoro okamžitě. Samotný strojek pořídíte zhruba za 400 Kč (někdy i méně) a jedna náhradní žiletka vás vyjde na zhruba 5 korun.

ignacio-f-quxbQxvGiPA-unsplash

Co je safety razor a jak funguje?

Safety razor je holicí strojek na klasické žiletky, které po otupení vyměňujete. Funguje v podstatě stejně jako plastová holítka – jediný nezvyk, který můžete ze začátku zažívat, je ten, že se kovový strojek nehýbe a nenaklání jako ten plastový. Je proto potřeba dát větší pozor obzvlášť při holení v „záhybech“ (podpaží, plavková zóna..), na kolenou apod.

Pro výměnu žiletek stačí dole strojkem pootočit, aby se horní část otevřela. Vložte žiletku a strojek zase „zašroubujte“. Aby vám žiletky vydržely déle ostré a nezrezivěly, je třeba po holení strojek zase rozmontovat, opláchnout a utřít nebo nechat oschnout. 

Použité žiletky nepatří do popelnice! Žiletky si schovávejte třeba do malé plechovky a až jich budete mít víc, odneste je do sběrného dvora jako „nebezpečný odpad“. 

Dokonalé oholení bez podráždění

Základní požadavek na holicí strojek je bez pochyby co nejpreciznější oholení. Safety razor v tomhle rozhodně nezklame. Pokožku navíc nedráždí, nezpůsobuje svědění a pálení - přesto je ale potřeba dodržovat základní pravidla:

  • Snažte se neholit každý den, aby měla pokožka čas pro regeneraci
  • Vždy holte po směru růstu, abyste zabránili podráždění kůže a zarůstání chloupků
  • Použijte peeling - odstraníte pomocí něj odumřelé kožní buňky, které by mohly holicí strojek ucpávat. Současně předejdete i zarůstání chloupků.
  • Použijte balzám nebo krém po holení. Při holení se neodstraňují pouze chloupky, ale také svrchní vrstva kožních buněk. To způsobuje dehydrataci pokožky, a je proto hned po holení potřeba kůži dodat potřebnou ochranu.

dulcia-gel

 

TIP: DULCIA NATURAL Balzám po holení

✔︎ je vhodný pro muže i pro ženy

✔︎ okamžitě zklidňuje a a příjemně zchladí podrážděnou pokožku po depilaci a holení

✔︎ dodá kůži potřebnou hydrataci a zanechá ji hebkou a vláčnou.

 

 

Domácí pěna na holení

Problematickým prvkem, který může způsobovat podráždění, je paradoxně kosmetika na (a po) holení. Konvenční kosmetika totiž obsahuje řadu chemických látek, které si s vaší pokožkou nemusí vůbec sednout. Šetrný krém na holení si přitom můžete připravit i sami doma. 

Potřebujete k tomu:

Ingredience důkladně promíchejte a před holením naneste tenkou vrstvu na navlhčenou pokožku.