Naučte se správně mýt vlasy

Zdravé vlasy (přesněji řečeno pokožka hlavy) produkují optimální množství kožního mazu, který vlasům poskytuje ochrannou vrstvu. Udržuje vlasy hladké na dotek, usnadňuje jejich rozčesávání a chrání je před vnějšími vlivy. Co ale dělat, když je mazu víc nebo míň, než je potřeba? Víte, že se za tímto problémem může skrývat špatná technika mytí? 

jonathan-borba-qJ2mhxmateo-unsplash

1. Naučte se správně používat šampon a kondicionér

Mytí vlasů přece není věda! Nebo je?

Začít byste měli šamponem, který jemně vmasírujete do kořínků vlasů a pokožky hlavy. Vyhněte se přitom agresivnímu drhnutí a používání nehtů, které mohou pokožku hlavy podráždit a vést ke zvýšené aktivitě mazových žláz. Šampon není třeba vpracovávat do konečků - jednoduše při splachování nechte šampon stékat po celé délce vlasů.

Poté aplikujte kondicionér do konečků vlasů. Nikdy kondicionér nenanášejte na pokožku hlavy -  právě tak si totiž zaděláte na nízkém objemu vlasů a nadměrném maštění. Kondicionér nechte chvíli působit a poté pečlivě opláchněte. Dejte si pozor, aby ve vlasech nezbyly žádné zbytky produktů, které by mohly vlasy zatěžovat a ucpávat kožní póry (což může vést ke vzniku lupů).

2. Myjte vlasy přiměřeně často

Automatickou reakcí na to, že se nám mastí vlasy, je většinou častější mytí. Tím se ale dostáváme do začarovaného kruhu - při příliš častém mytí se totiž narušuje přirozená vrstva mazu, který vlasy chrání před vnějším prostředím. Vlasy se tak začnou bránit a pokožka hlavy paradoxně začne produkovat ještě větší množství mazu

Stejně tak to funguje i u konvenčních šamponů pro mastné vlasy, které obsahují dráždivé chemické látky. Vždy proto používejte šetrnou, přírodní kosmetiku, která ani mastné vlasy nebude nadměrně vysušovat. Vyzkoušejte třeba dvoufázový regenerační šampon na mastné vlasy od Nobilis Tilia.

Pokud je to možné (jste například celý den doma, můžete vlasy schovat do culíku nebo pod klobouk), zkuste frekvenci mytí snížit. Dáte tak vlasům prostor, vrátit se zpět do rovnováhy. V ideálním případě se postupně zkuste dostat na 2 a 3 dny pauzy mezi mytím. 

 

3. Peeling pokožky hlavy

Ucpané kožní póry na pokožce hlavy můžou působit pořádnou paseku. Pokud v pórech ulpívá nahromaděný maz, pot, nečistoty a odumřelé kožní buňky, mohou vznikat nepříjemné svědivé pupínky (i na hlavě je možné si “vypěstovat” akné!) a lupy. 

Jednoduchým řešením je domácí peeling - stačí smíchat trochu cukru (nebo soli pro jemnější verzi) a rozpuštěný kokosový olej. Směs jemně vmasírujte do vlasů a poté pečlivě šamponem vymyjte. 

4. Nepřehánějte to s česáním

“Všeho s mírou” se týká i česání a kartáčování vlasů. Pokud vlasy češete příliš málo, přirozený maz zůstává u kořínků a vlasy tak vypadají mastné a zplihlé. V opačném případě, pokud vlasy kartáčujete příliš, stimulují se mazové žlázy, které začnou produkovat více mazu. 

Stejně důležitá jako optimální četnost česání, je také volba správného kartáče. Pro mastné vlasy jsou obzvlášť vhodné kartáče s kančími štětinami nebo jejich umělou alternativou. Vlákna kartáče pomáhají distribuovat maz po celé délce vlasů a poskytují jim ochranu namísto nežádoucího mastného vzhledu.

V neposlední řadě také nezapomínejte kartáč pravidelně čistit, abyste do vlasů znovu nevraceli posbíraný kožní maz, nečistoty a zbytky vlasových produktů.

Shrnutí

  • Šampon aplikujte do kořínků a kondicionér na konečky vlasů
  • Nesmívejte kondicionér hned - nechte ho působit
  • Pečlivě vlasovou kosmetiku oplachujte
  • Prodlužte pauzu mezi mytím vlasů
  • Odstraňte odumřelé kožní buňky pomocí peelingu
  • Vyzkoušejte kartáč s kančími štětinami
  • Kartáče a hřebeny pravidelně čistěte