8 druhů čisticí kosmetiky podle konzistence

Váháte, po jaké čisticí kosmetice sáhnout? Ztrácíte se v rozdílech mezi mycím gely, balzámy a emulzemi, a splní vaše požadavky? Udělejte si v tom pořádek jednou pro vždy s našim praktickým přehledem.

Pleťová voda

Pleťové vody lze použít pro dočištění a tonizaci pleti po čištění jinými typy produktů, nebo je použít samotné. Existuje obrovské množství pleťových vod, ze kterých si vybere “majitelka” každého typu pleti. Mezi přírodními produkty se obvykle setkáte se třemi pojmy:

  • Květová voda = čistý hydrolát z květů = voda, která zůstává jako vedlejší produkt při destilaci esenciálních olejů 
  • Květinová voda = květová voda s malým množstvím alkoholu (okolo 2%) 
  • Pleťová voda = tekutá směs přírodních ingrediencí, která může a nemusí obsahovat hydrolát. Často jde o spojení čisté vody, esenciálních olejů a dalších látek jako je např. přírodní glycerin, aloe vera, různé bylinné výtažky apod.

! U suché pleti dejte pozor, aby voda neobsahovala příliš velké procento alkoholu, který může pleť dál vysušovat.

Mycí pěny a gely

Čisticí pěna nebo gel funguje na podobném principu jako mýdlo, ale je obvykle šetrnější i k citlivé pleti. Je skvělou volbou pro ty, kdo upřednostňují čisticí kosmetiku s lehčí konzistencí a taky pro ty, kdo nemají na čištění příliš času. Stačí pleť navlhčit, nanést pěnu nebo gel a zase smýt.  

Důležité je ovšem vědět, co v konkrétním produktu pěnu vytváří - některé ingredience totiž mohou dlouhodobě pleť vysušovat a narušovat její přirozenou ochranou bariéru, což rozhodně není vašim cílem. 

Za tvorbou pěny stojí tzv. tenzidy - ty mohou být syntetického nebo přírodního původu a mohou mít různou “pěnivost”. Nejčastěji se u konvenční kosmetiky setkáte s názvy jako sodium laureth sulfate (SLES) a sodium lauryl sulfate (SLS), které kromě nepříznivého vlivu na životní prostředí mohou také ucpávat kožní póry a zhoršovat existující kožní problémy.

Šetrnou přírodní alternativu hledejte ve složení pod názvy Coco glucoside, Sodium Cocoyl Isethionate (SCI), Sodium Coco Sulfate, Cocamidopropyl Betaine, Decyl glucoside a Sodium Lauryl Sulphoacetate (SLSA).

Čisticí emulze

Pojem emulze označuje kosmetický produkt, který v sobě obsahuje dvě přirozeně nemísitelné látky - obvykle vodu a olej. Pleťové emulze tak mají lehkou konzistenci, která kombinuje účinky pleťové vody a čisticího pleťového oleje. Pokožku v jednom kroku šetrně čistí a současně tonizuje a osvěžuje. Konkrétní rostlinné oleje, obsažené v emulzi potom mohou napomáhat také zánětlivým projevům pleti, zklidňovat projevy akné, ekzémů a vyrážek nebo u pleti předcházet předčasnému stárnutí.

Mýdla

Mýdla mívají špatnou pověst. Konvenční mýdla, která běžně najdete v drogeriích totiž obsahují hromadu syntetických látek, které pokožku z dlouhodobého pohledu vysušují a mohou narušovat její přirozenou ochrannou bariéru. Je to způsobeno tím, že mají mýdla obvykle vysoké pH - mnohem vyšší, než jaké je zdravé pH (zásaditost) pleti. 

V našem e-shopu si ale můžete vybrat z mnoha voňavých přírodních mýdel, se kterým vám tyto "vedlejší účinky" nehrozí. Ve své podstatě mají totiž mýdla spoustu výhod. Těmi nejvýraznějšími fakt, že jsou neekologičtější variantou čisticí kosmetiky (nepotřebují žádné jednorázové plastové obaly) a protože neobsahují žádnou přidanou vodu, ale pouze pevnou složku, vydrží déle než tekuté čisticí produkty. 

! Stejně jako u mycích gelů a pěn se vyhněte mýdlům, obsahujícím syntetické tenzidy (SLS, SLES).

Čisticí krémy a mléka

Krémy a mléka jsou vhodné pro citlivou, suchou pleť, kterou už během čištění zklidňují a zvláčňují. Jejich základ tvoří podobně jako u emulze směs vody a rostlinných olejů a je obvykle doplněný dalšími hydratačními, hojivým látkami jako je např. D-panthenol nebo rostlinný glycerin.

Čisticí mléka mají sametovou konzistenci a jsou vhodné pro běžné čištění i odličování make-upu (včetně šetrného odlíčení očí).

Čisticí oleje

Čisticí oleje obvykle pleť čistí více do hloubky a jsou skvělé pro odličování odolného make-upu. K olejovému čištění lze použít jednodruhový olej nebo směs olejů, namíchaných pro potřeby konkrétního typu pleti. Pro čištění olejem

  • Nejprve pleť lehce navlhčete
  • Poté ji olejem chvíli masírujte
  • ... a nakonec setřete žínkou nebo ručníkem, namočeným v teplé vodě

Čisticí oleje nezpůsobují nepříjemné pnutí a pleť vždy zanechávají dokonale hebkou a vláčnou. Jsou tak skvělou volbou pro suchou, citlivou a podrážděnou pleť, ale poslouží i mastné pleti se sklonem k akné, kterou pomáhají vrátit zpět do přirozené rovnováhy.

Pro opravdu důkladné čištění můžete vyzkoušet také techniku dvojího čištění za pomocí oleje a následného použití mycího gelu.

Čisticí balzámy

Čisticí balzámy jsou ideální volbou pro suchou, citlivou a podrážděnou pleť. Mají velmi hustou konzistenci a jsou k pokožce extrémně šetrné. 

Používají se stejně jako čisticí oleje - balzám nejprve vmasírujete do pleti a poté mokrým ručníkem nebo žínkou jemně setřete. Protože balzámy neobsahují vodu, stačí vám na čištění množství o velikosti hrášku. I přes vyšší cenu se tak balzám ve výsledku vyplatí, protože z něj při každém čištění spotřebujete opravdu maličkou část.