Ajurvédský rituál pro zdravé vlasy a klidný spánek

Metoda tzv. olejování vlasů má své kořeny v Ajurvédě, zhruba před 5 000 lety. Používání rostlinných olejů a jejich směsí se po tisíciletí používá pro péči o citlivou pokožku hlavy i pro regeneraci poškozených vlasů. Jak oleje do své péče zařadit a po kterých druzích sáhnout?

Ajurvédský pohled na zdraví a krásu

Podle Ajurvédy je vše okolo nás i uvnitř nás tvořeno 5 elementy – ohně, vody, země, vzduchu a éteru. Ty společně tvoří tzv. 3 dóši, které jsou kombinacemi těchto 5 prvků. 

  • Vata = éter + vzduch, energie spojená s pohybem, řídí dýchání, tlukot srdce, polykání, mrkání, pohyby svalů a vylučování odpadních látek
  • Pitta = oheň + voda, energie spojená s metabolismem, ovlivňuje tělesnou teplotou, vstřebávání živin, trávení, ale také například zrak
  • Kapha = země + voda, energie, která vyživuje kosti, svaly, šlachy a kůži, stará se o metabolismus tuků, udržuje imunitu

V těle každého člověka se nachází všechny 3 dóši v unikátní kombinaci. Jedna je vždy dominantní, podle čehož se poté lidé dělí na vata, pitta a kapha typy. Nerovnováha mezi těmito třemi prvky je podle Ajurvédy původcem všech fyzických i psychických neduhů v našem životě.

Jak to souvisí s péčí o vlasy? Na hlavě se podle Ajurvédy nachází 31 energetických bodů, tzv. marmas. Celkově je jich v těle 108 a jde o místa, kde se koncentruje naše životní energie, tvořená právě zmíněnými dóšami. Tradiční olejovou masáží hlavy je možné tyto body stimulovat a nastolit ztracenou rovnováhu těchto energií. 

Masáž hlavy s pomocí rostlinných olejů pomáhá odstranit nadbytky některé z dóš a nastolit zpět ztracenou rovnováhu. Ta se poté projeví jak na naší fyzické schránce (mimo jiné i na kvalitě vlasů), tak i na naší psychické pohodě.

milan-popovic-FHvpa4-Fpu8-unsplash

Účinky rostlinných olejů na vlasy

Abyste účinků olejování mohli využívat, nemusíte komplexně studovat ajurvédu, vlastně ani její filozofii věřit. Samotné rostlinné oleje mají totiž blahodárný vliv na pokožku hlavy a kvalitu vlasů – stačí vědět, po kterém sáhnout, a jak ho použít.

Jak už bylo řečeno v jednom z předchozích článků, vlasy jsou v podstatě mrtvá vlákna. Vybrané oleje ale mohou vlasy zvláčňovat a změkčovat, dodávají jim zdravý lesk a zacelují poškozená vlasová vlákna. Pokud si vlasy často myjete, použitím olejů jim můžete obnovit ztracenou vrstvu ochranného kožního mazu. 

Přestože samotné vlasy nejsou schopny vstřebávat žádné živiny, opak je pravdou pro pokožku hlavy. Rostlinné oleje při masáži dodávají pokožce prospěšné mastné kyseliny, antioxidanty, vitamíny a minerály. Starají se tak o zdraví vlasových folikulů, které potom mohou produkovat nové, zdravé vlasy. 

Oleje pomáhají pokožku zbavovat nadměrné suchosti, vzniku bílých šupinek a „suchých lupů“. Současně ale přirozenou tvorbu mazu pomáhají regulovat a předcházet nadměrnému maštění a vzniku „mastných lupů“. Zabraňují tak ucpávání kožních pórů, což může vést k zanícení, infekcím i případnému vypadávání vlasů

Samotná masáž navíc zlepšuje cirkulaci krve, což vede k lepšímu rozvádění kyslíku a živin do pokožky hlavy, a stimuluje tak růst vlasů.

 

Po jakých olejích sáhnout?

Mezi rostlinnými oleji najdete velkou spoustu pokladů, které mohou výrazně zlepšit kvalitu vašich vlasů. Ať už se rozhodnete pro jakýkoliv druh (oleje můžete také libovolně míchat dohromady), ujistěte se o kvalitě konkrétního oleje.

Oleje lisované za použití horka nebo chemické extrakce, případně rafinované oleje (= bělené, dezodorizované) mají výrazně nižší podíl prospěšných minerálů a vitamínů. Jednoduše, čím více úpravami olej do finální fáze projde, tím méně živin v něm zůstane. Abyste pro své vlasy získali maximum živin, volte proto za studena lisované oleje, ideálně v bio kvalitě.

Kokosový olej

Kokosový olej obsahuje velké množství mastných kyselin, díky kterým proniká hluboko do pokožky. Je vhodný pro všechny typy vlasů, zejména ale pro suché, unavené a poškozené vlasy. Pravidelné používání kokosového oleje podporuje růst vlasů, předchází vypadávání a stará se o zdravou pokožku hlavy.

Arganový olej

„Marocké zlato“ je významným zdrojem vitamínu E a antioxidantů, které pomáhají vlasy vyživovat a chránit. Poskytuje přírodní ochranu před škodlivými UV paprsky i nadměrným horkem a pomáhá zkrotit vysušené vlasy se sklonem k zacuchávání. 

Jojobový olej

Jojobový olej je svou konzistencí nejpodobnější přirozenému kožnímu mazu. Neucpává tak kožní póry a naopak pomáhá regulovat přirozenou tvorbu kožního mazu. Snadno proniká hluboko do pokožky, vyhlazuje vlasová vlákna a ulevuje od lupů a svědění hlavy. 

Sezamový olej

Sezamový olej patří mezi oleje, které se v péči o vlasy používají už stovky let. Napomáhá růstu vlasů, zvláčňuje vlasová vlákna a zanechává vlasy hebké a vyhlazené. Díky svým protizánnětlivým vlastnostem pomáhá také zbavovat nepříjemných vyrážek, akné na hlavě a lupů. 

Olivový olej

Olivový olej má bohatý podíl antioxidantů, které chrání vlasy a pokožku hlavy před negativními účinky volných radikálů. Předchází tak mimo jiné předčasnému stárnutí a poškození vlivem slunečního záření. Používání olivového oleje může také zmírnit výskyt lupů a dodat suché pokožce optimální množství mazu.  

 

Tradiční olejování vlasů podle Ajurvédy

Oleje lze v péči o vlasy používat hned několika způsoby. Klasický postup, vycházející z Ajurvédy, je ale tento:

  1.     Trochu vybraného oleje (nebo směsi olejů) nalijte do misky a mírně ohřejte ve vodní lázni. S teplotou to nepřežeňte – mohlo by dojít ke zničení některých obsažených antioxidantů. 
  2.     Rozčešte si mezitím (suché) vlasy a načešte si pěšinku doprostřed
  3.     Naneste olej na oblast korunní čakry (cca 8 prstů nahoru od středu obočí) a chvíli olej do místa vklepávejte dlaní a poté prsty vmasírujte.
  4.     Pokračujte v místě zhruba 4 prsty dál od předchozího bodu, naneste sem trochu oleje a stejným způsobem vmasírujte.
  5.     Masírujte olejem od středu hlavy dolů do stran a poté naopak – zhruba od uší zpět nahoru. Podobně pokračujte od středu směrem k čelu a poté od středu směrem k zátylku.
  6.     Krouživými pohyby promasírujte celý zbytek plochy.
  7.     Nakonec se ještě na chvíli vraťte na oblast korunní čakry a chvíli masírujte tento bod.
  8.     Zbytek oleje naneste na celou délku vlasů, nechte působit přes noc a poté důkladně olej z vlasů vymyjte šetrným šamponem.

Podle tradičních ajurvédských textů by se tento postup měl opakovat ideálně každý večer. U některých lidí to ale může způsobovat nežádoucí ucpávání kožních pórů, takže je četnost dobré přizpůsobit vlastním potřebám. Platí ale, že pokud budete olejování provádět večer, kromě zlepšení kvality vlasů vám přinese také klidnější spánek a může vám pomoct zmírnit stres, bolesti hlavy a migrény

Kromě tohoto ajurvédského rituálu je možné také olej v malém množství nanést po mytí na konečky vlasů nebo olejem vlasy lehce přestříkat, než vyrazíte na slunce nebo k vodě. Poskytne vám tak obzvlášť teď v létě extra ochranu před vnějšími vlivy jako je nadměrné sluneční záření, chlór nebo mořská sůl.