V čem se liší kosmetika pro muže a pro ženy?

Kosmetiku pro ženy a muže na poličkách drogerií většinou rozeznáme na první pohled. Ať už je na lahvičce napsané cokoliv, snadno je prozradí vůně, barvy i balení. Liší se ale kosmetika pro muže a ženy i ve své složení? Mělo by se k mužské a ženské pleti přistupovat jiným způsobem, nebo jde jen o marketingovou iluzi?

Liší se mužská a ženská pleť?

Jednoduše řečeno, ano. Mužská a ženská pleť má svoje specifika, ke kterým je třeba při výběru kosmetiky přihlédnout. Vlivem odlišných hormonů (zejména testosteronu) se u žen mužů liší struktura kůže, citlivost, množství kožního mazu i způsob, jakým kůže stárne. 

Základní rozdíly mezi mužskou a ženskou pletí

  • Mužská pleť je zhruba o 25 % silnější než ženská pleť (obsahuje totiž vyšší množství kolagenu)
  • Kožní mazové žlázy jsou u mužů aktivnější. Ani s přibývajícím věkem proto nebývá tolik vysušená jako u žen. 
  • Protože se kůže více mastí a také potí, má mužská pleť větší tendenci k ucpávání kožních pórů a vzniku akné.
  • Stárnutí pleti je u mužů je pozvolnější a začíná už v mladším věku
  • U žen si pleť svou zachovává pružnost a pevnost zhruba stejnou až do menopauzy, od které dochází (vlivem poklesu hormonu estrogenu) k výrazným a poměrně rychlým změnám.
  • Ženská pleť je citlivější a výrazněji reaguje na podráždění a nešetrné látky v kosmetice i v ovzduší. Mužská pleť díky svým strukturálním odlišnostem zvládá i “agresivnější” látky, aniž by došlo k poškození.
  • U mužů existuje vyšší riziko rakoviny kůže, a je proto o to důležitější pleť chránit před škodlivým UV (slunečním) zářením. 

matheus-ferrero-pBr4oS_a2Gs-unsplash

 

Jak přistupovat k péči o mužskou pleť?

Recept na zdravou pleť

    1. Každé ráno a večer pleť zbavte nečistot pomocí mycího gelu nebo pleťového mýdla a dočistěte pleťovou/květovou vodou
    2. Na vlhkou pleť naneste koncentrovaný krém, olej nebo balzám, vhodný pro mastnou/smíšenou pleť
    3. Při holení vždy použijte krém nebo pěnu na holení a po skončení použijte zklidňující vodu nebo balzám
    4. Jednou týdně sáhněte po přírodním peelingu pro odstranění odumřelých kožních buněk
    5. Během pobytu na slunci vždy používejte ochranný opalovací krém
    6. TIP: Pro extra péči můžete vyzkoušet olejové sérum pro růst vousů a pro SOS pomoc proti akné zase lokální péči na pupínky

  

Dbejte na pravidelné čištění

Základem jakékoliv péče o pleť je šetrné každodenní čištění. U mužské pleti je o to důležitější, protože se pleť více mastí a potí.

Pokud pleť nečistíte, zbytky mazu, potu, odumřelých buněk a nečistot z ovzduší mohou vytvořit “špunt” ve vlasových folikulech v kůži (= v pórech). Normálně neškodné bakterie, žijící v kůži, potom mohou v tomto místě způsobit infekci a způsobit vzniku pupínků a cyst.

Pleť proto čistěte ideálně dvakrát denně:

  • ráno po probuzení pokožku zbavíte zbytků potu, mazu a toxinů, které vyplavily během spánku
  • večer smyjete nadbytečný maz a nečistoty z ovzduší, které na pleti ulpěly během dne

Pro čištění použijte např. šetrný čisticí gel nebo přírodní pleťové mýdlo. Po mytí pokožku ideálně dočistětě pleťovou vodou, která pleť zklidní, hydratuje a vyrovná její pH. 

  

Volte lehčí krémy a oleje

I mastná mužská pleť potřebuje výživu. Není proto třeba se bát krémů a olejů - jen je nutné sáhnout po tom správném. Obecně byste měli volit krémy, oleje a séra, která mají lehčí konzistenci a jsou nekomedogenní (= neucpávají kožní póry). Současně je dobré myslet na to, že mužská pleť vyžaduje koncentrovanější produkty, které dokážou proniknout do hlubších vrstev pokožky.

Věnujte pozornost péči o pleť před a po holení

Po holení může být pokožka podrážděná, citlivá k vnějším vlivům a zároveň náchylná k zarůstání vousů. Abyste tomuto předešli, používejte šetrnou kosmetiku na holení a po holení. Pro podporu růstu vousů a zklidnění pleti v této oblasti můžete použít také olejová séra, speciálně vytvořená za tímto účelem.

 

Vyzkoušejte enzymatický peeling

Peeling pomáhá pleť zbavovat kůži odumřelých kožních buněk i dalších nahromaděných nečistot. U problematické pleti se sklonem k akné ale nemusí být mechanický peeling úplně vhodný. Lepší variantou je tzv. chemický peeling, který využívá přírodní kyseliny. Ty odumřelé buňky rozpustí a šetrně odstraní. Peeling stačí nanést na pleť, nechat pár minut působit a poté vodou smýt.

Používejte sluneční ochranu

Sluneční paprsky jsou zdrojem vitamínu D, který je nezbytný pro zdraví kůže, vlasů i nehtů. Současně ale sluneční paprsky obsahují škodlivé UVA a UVB záření, které urychluje stárnutí kůže a zvyšuje riziko rakoviny kůže. Riziko rakoviny kůže je navíc u mužů vyšší než u žen, a je proto důležité se dostatečně chránit. Při pobytu venku proto používejte opalovací krém s ochranným faktorem alespoň 30 a aplikujte ho znovu každé cca 2-3 hodiny.

 jakob-owens-BjTZRjvVCQY-unsplash

5 TOP ingrediencí pro mužskou pleť

Existuje obrovské množství přírodních ingrediencí, které pomáhají mužskou pleť udržovat v rovnováze a předcházet vzniku nedokonalostí, podráždění i předčasnému stárnutí. Mezi top ingredience pro péči o mužskou pleť patří například:

Aloe vera 

Šťáva a gel z aloe vera zklidňuje pleť (nejen) po holení, zbavuje podráždění, zarudnutí a usnadňuje regeneraci kůže. Zvyšuje také přirozenou hydrataci kůže, stimuluje růst nových kožních buněk a podporuje růst vousů. Velmi často Aloe Vera najdete v kosmetice na holení.

TIP: Dulcia Natural - Balzám po holení s Aloe Vera

Arganový olej

Chcete oddálit stárnutí pleti a současně dodat extra péči svým vousům? Potom se poohlédněte po kvalitním arganovém oleji. Přezdívaný “marocké zlato”, tento rostlinný olej obsahuje vysoké množství antioxidantů, které bojují proti volným radikálům, způsobujícím stárnutí pleti. Současně napomáhá hojení kůže a příznivě ovlivňuje růst vlasů a vousů.

TIP: INLIGHT - Bio vyživující olej na vlasy, vousy a strniště

Tea tree

Éterický olej z čajovníku má protizánětlivé vlastnosti, díky kterým pomáhá zmírnit svědění, zarudnutí a otoky. Hojně se využívá při léčbě akné, pomáhá regulovat tvorbu kožního mazu, efektivně vysušuje pupínky a celkově redukuje zánět v kůži. Urychluje také hojení drobných poranění a působí jako přírodní dezinfekce.

TIP: Nobilis Tilia - Zklidňující tea tree krém po problematickou pleť

Jojobový olej

Jojobový oleje je svou konzistencí nejpodobnější lidskému kožnímu mazu a proto pleť nezatěžuje a neucpává. Pomáhá vyrovnávat tvorbu kožního mazu, zvláčňuje a regeneruje pleť. Působí navíc protizánětlivě, napomáhá hojení a napomáhá tak při léčbě akné. Najdete ho v čisticích balzámech, pečujících olejových sérech i v kosmetice na podporu růstu vousů.

TIP: INLIGHT - Vyživující denní krém na obličej pro muže 

Kaolín

Australský jíl je bohatý na prospěšné minerály a napomáhá odstraňovat z kůže škodlivé toxiny. Je velmi vhodný pro mastnou pleť, vstřebává do sebe nadbytečný kožní maz a pomáhá tak vracet pleť zpět do rovnováhy. Kaolín se často používá v pleťových maskách a peelinzích, ale lze ho koupit i samostatně. Prášek doma můžete jednoduše smíchat s vodou nebo květovou vodou, nanést na pleť, nechat chvíli zaschnout a poté smýt teplou vodou.

TIP: YAGE ORGANICS - Pleťové a tělové mýdlo pro problematickou a zralou pleť