6 nejčastějších problémů při holení a péči o vousy

Ať už toužíte po dokonale hladkém oholení nebo si pěstujete plnovous, měli byste věnovat pozornost správné péči o pokožku pod vousy. Nesprávná technika holení i nevhodná volba kosmetiky totiž může přinášet spoustu nepříjemnost - od říznutí, přes vysoušení kůže, až po zhoršení akné nebo vznik lupů ve vousech.

erik-mclean-8YbkDZwLx70-unsplash

1. Škrábance a říznutí

Drobné škrábance a pořezání jsou při holení velmi časté. Je ale možné se jim relativně snadnno vyhnout. Hlavní důvody, proč k nim dochází, jsou totiž nesprávná technika samotného holení, nedostatečná lubrikace pokožky nebo používání tupých žiletek.

Při holení na sucho nebo jen s použitím vody (bez holicího krému/gelu) je pokožka méně chráněná a je tedy náchylnější k podráždění a poraněním. Tupá žiletka zase způsobuje, že při holení musíte více tlačit a přejíždět jedno místo víckrát, což opět zvyšuje pravděpodobnost říznutí. 

Holicí kosmetika vytváří ochrannou, zvláčňující bariéru mezi kůži a žiletkou. Pomáhá holicímu stojku, aby po kůže plynule klouzal a minimalizuje výskyt škrábanců. 

Abyste jim předešli...

    • používejte kvalitní, ostré žiletky a dostatečně často je měňte
    • sáhněte po šetrném holicím pěny, gelu, krému nebo přírodním mýdlu a při holení s ním nešetřete
    • na pokožku příliš netlačte - pokud se vám místo nedaří oholit, přidejte holicího přípravku a případně vyměňte žiletku za novou

  

2. Podráždění kůže 

Holení na sucho často může “poškrábat” kožní buňky, aniž by vznikla viditelný škrábanec nebo ranka. Může se ale objevit pálení, zarudnutí pokožky, vyrážka nebo drobné svědivé pupínky, které mohou na kůži zůstat i někoik dní nebo týdnů.

Kromě suchého holení tento problém může způsobovat také nevhodná volba holicího strojku nebo opět tupá žiletka. Reklamy se nás často snaží předsvědčit, že čím více břitů holicí strojek má, tím preciznějšího oholení s ním docílíme. Opak je ale často pravdou. Více břirů znamená, že po stejném místě na pokožce přejede ostrý hrot několikrát. To může snadno způsobit podráždění pokožky i zmíněnou vyrážku. 

Řešením může být klasický kovový strojek na žiletky, se kterým navíc nemusíte na kůži nijak tlačit, a i přesto docílíte hladkého oholení se jediným “břitem”.

Pokud se tedy chcete podráždění kůže vyhnout...

  • nepoužívejte tupé žiletky 
  • zvažte klasický kovový strojek na žiletky nebo holicí strojek s méně břity
  • před holením nechte vousy co nejvíc “změknout” - ideální je proto holit se po teplé sprše, během které se uvolní kožní póry a vlasové folikuly
  • použijte dostatečné množství holicí kosmetiky
  • po holení aplikujte zklidňující vodu, krém nebo olej, který zabrání infekcím a zmírnit podráždění kůže

Do péče po holení můžete také zařadit některé přírodní ingredience, které ulevují od podráždění a napomáhají rychlejší regeneraci kůže. Patří mezi ně například:

  • Jojobový olej - zmírňuje podráždění, zvláčňuje pokožku, pomáhá regulovat tvorbu kožního mazu, neucpává kožní póry
  • Kokosový olej - zklidňuje kůži, předchází vysoušení, zbavuje zarudnutí, svědění a redukuje zánětlivé procesy
  • Aloe vera - chrání před infekcí při říznutí, osvěžuje, hydratuje, zklidňuje, ulevuje od svědění, pomáhá při zanícení zarostlých vousů, 

  • D-Panthenol - usnadňuje hojení drobných ranek, zbavuje zarudnutí a svědění, zlepšuje hydrataci kůže, pomáhá proti zánětům

  • Tea tree - má antibakteriální a protizánětlivé vlastnosti, působí jako přírodní dezinfekce, pomáhá i při léčbě akné

supply-8TLG-k4BYy4-unsplash

3. Lupy ve vousech

Nejen ve vlasech, ale i ve vousech se mohou objevovat nepříjemné lupy. Lupy totiž nesouvisí se samotnými vlasy nebo vousy, ale s pokožkou pod nimi. Objevovat se přitom můžou z několika různých důvodů.

Pokud míváte ve vousech lupy a šupinky, ale pokožka pod vousy nebývá zarudlá a podrážděná, pravděpodobně je na vině suchá pokožka. Abyste vysoušení předešli, po každodenním čištění pleti vždy aplikujte krém nebo pleťový olej, který pomůže tvorbu kožního mazu vrátit do rovnováhy. 

Sáhnout můžete také po olejovém séru, speciálně vytvořeném pro péči o vousy a pleť pod nimi. Tato směs rostlinných olejů vám pomůže nejen předejít vysoušení pokožky, ale zároveň změkčí vousy a dodá jim zdravý lesk.

Další možným důvodem je zrychlený proces obnovy kůže. Přirozeně se naše kůže obnovuje každých cca 28-30 dní. Během tohoto procesu staré kožní buňky odumírají a jsou nahrazeny novými. Někdy ale může být regenerace zrychlená, což má za následek ulpívání odumřelých buněk (bílých šupinek) na kůži. Abyste tento problém nemuseli řešit, je dobré 1-2x týdně zařadit do péče o pleť peeling, který pokožku zbavít odumřelých buněk i dalších nečistot a zároveň ji zjemní a zvláční. 

 

 

4. Zarůstání vousů

Nejčastějším důvodm zarůstání vousů je snaha za každou cenu docílit “hladkého oholení”. Pokud totiž přejíždíte žiletkou několikrát po stejném místě, abyste žádný vous neminuli, může dojít k polámání špatně oholených vousů a příliš seříznuté vousy mohou poté zůstat ve vlasovém folikulu. Odtud rostou dál ve špatním úhlu a dochází k jejich zarůstání pod kůži. 

Zarůstání vousů tedy efektivně předejdete, když budete vždy používat ostrou žiletku a každé místo přejedete pouze jednou, přiměřeným tlakem.

Nejen kvůli špatné technice holení ale může dojít k zarůstání vousů. Setkat se s ním mohou také muži, kteří mají velmi tvrdé vousy, mastnou nebo naopak velmi suchou pleť. To vše může vést k tomu, že se nečistoty (nadměrný maz, odumřelé kožní buňky, šupinky suché kůže apod.) hromadí v pórech a zvyšují riziko zarůstání vousů.   

Stejně jako na předchozí problém, i na zarůstání vousů vyzrajete pravidelným peelingem.

 

5. Holení a akné

Akné může být při holení velkou překážkou - nemusí být ale důvodem, proč se holení zcela vzdát. Jen je potřeba myslet na pár drobností. Pokud máte aktivní, bolavé akné, je vhodné holení odložit na později a umožnit kůži, aby se alespoň trochu zklidnila a zahojila. Pokud máte mírné až středně silné akné, je možné obličej holit i s ním.

Před holením

Před samotným holením je vhodné použít peeling - ať už mechanický (= peeling/scrub s brusnými částečkami jako je cukr, sůl nebo jíl) nebo enzymatický (= peeling s obsahem AHA/BHA kyselin, které chemický rozpouští nečistoty a odumřelou kůži). Díky tomuto kroku předejdete roznášení nečistot po kůži během holení.

Po použití peelingu na kůži naneste šetrný, ideálně přírodní holicí krém nebo pěnu, která změkčí vousy a usnadní jejich odstranění. 

Při holení

Vyhněte se používání starých, tupých a špinavých žiletek, které by mohly do zanícené kůže přinést další bakterie a zhoršit stav akné. Kůži holte ostrou žiletkou, jemnými tahy ideálně po růstu vousů. Pokud je to možné, snažte se vyhnout místům s aktivním akné. Pokud ne, alespoň místo přejeďte pouze jednou a příliš na něj netlačte.

Po holení

Po holení pokožku opláchněte vlažnou vodou, jemně osušte ručníkem a naneste pleťový krém nebo olej, určený pro problematickou pleť. Sáhnout můžete také po tea tree olejíčku nebo gelu z aloe vera - obě tyto látky mají zklidňující, protizánětlivé vlastnosti, které zmírňují podráždění a usnadňují léčbu akné.

 

6. Vysoušení pleti

Jak už bylo řečeno, lupy ve vousech jsou často způsobené suchou pokožkou. Ta je poté při holení o to náchylnější k podráždění a je obecně citlivější k okolním vlivům. 

Jak moc je naše kůže suchá nebo mastná z velké části ovlivňují genetické predispozice. Každý z nás se prostě rodí s jinak aktivními mazovými žlázami v kůži. U někoho pracují více, u někoho méně. Poto má někdo pokožku přirozeně sušší a někdo zase zápasí s nadměrným maštěním.

Tak či tak je ale možné nadměrnému vysoušení kůže předejít, a to hned několika způsoby:

Vyhněte se konvenčním mýdlům

Klasická tuhá mýdla mívají příliš vysoké pH, které narušuje optimální kyselé prostředí pokožky. Poškozuje ochrannou kožní bariéru a zvyšuje tendenci k vysoušení a dehydrataci.

Nepřehánějte to s horkou sprchou

Teplé sprchy jsou velmi příjemné, obzvlášť v chladém (pod)zimním počasí. Příliš časté sprchování horkou vodou ale může pokožku zbavovat přirozenou vrstvu kožního mazu a vést k vysoušení.

Používejte šetrnou kosmetiku

Vysoušení kůže může být způsobeno také nevhodnou volbou kosmetiky a používání produktů s vysokým obsahem alkoholu. Ten se objevuje obzvlášť v vodách po holení, kde působí jako dezinfekce. Zatímco předchází infekcím a vzniknutí bakterií do řezných ranek, z dlouhodobého hlediska narušuje bariéru kůže, vysušuje ji a činí ji citlivější o okolním vlivům.

Chraňte kůži před vnějšími vlivy

Pokožka může být přirozeně sušší i vlivem změn počasí, nižších teplot, nadmíry sluníčka i suchého vzduchu. Pokud vás trápí suchá kůže, podpořte její ochranné funkce pleťovým krémem nebo olejem. S jejich pomocí posílíte ochrannou bariéru kůže a zabráníte nadměrné ztrátě vláhy a vysoušení kůže.