Opunciový olej

Recepty na pokrmy z opuncie se v Mexiku předávají už po dlouhé generace. Kromě kuchyně ale opuncie našla své využití i v kosmetice a přírodní medicíně. V péči o pleť pomáhá redukovat vrásky i pigmentové skvrny a poradí si dokonce i s akné.

Opunciový olej se získává ze semen plodů opuncie - kaktusu, pěstovaného zejména v Mexiku, ale také na mnoha místech Austrálie, Středního východu i okolo Středozemního moře. 

Sladké plody opuncie se konzumují v mnoha koutech světa po celá staletí. V našich končinách se ale o jejich léčivých vlastnostech začalo více mluvit až v relativně nedávné době. Pro svůj výjimečný obsah zdraví prospěšných látek se opuncie začala řadit dokonce mezi superpotraviny, podobně jako třeba zelené potraviny (chlorella, mladý ječmen, spirulina), chia semínka, bobulové ovoce nebo nepražené kakaové boby. 

frankie-lopez-9I0OzMrdqd0-unsplash 

Výživová hodnota a léčivé vlastnosti opuncie

Opuncie je velmi bohatá na omega-6 a omega-9 mastné kyseliny a aminokyseliny, které stimulují produkci kolagenu a napomáhají rychlejšímu regeneraci kůže. Obsahuje také vysoké množství vlákniny, karotenoidy, hořčík, fosfor, vápník, draslík a stopové množství dalších vitamínů a minerálů. 

Mimo to je opuncie významným zdrojem vitaminu E, který působí jako antioxidant a chrání tělo před škodlivými volnými radikály

Co jsou volné radikály?

  • Volné radikály vznikají ve velké míře v důsledku UV záření, ale také vlivem znečištěného ovzduší i některých nezdravých návyků (kouření, nadmíra vysoce zpracovaných potravin, uzenin, alkoholu apod.)
  • Způsobují v těle tzv. oxidační stres, poškozují buňky a způsobují jejich předčasné stárnutí. 
  • Mohou urychlovat stárnutí kůže, vznik vrásek, pigmentových skvrn, šedivění vlasů, ale také zvyšovat riziko neurodegenerativních onemocnění (Alzheimerova nebo Parkinsonova choroba) a některých druhů rakoviny.

 

V souvislosti s péči o pleť stojí za to zmínit také obsažený vitamín K, který podporuje elasticitu kůže a pomáhá zesvětlovat tmavé kruhy pod očima.

 

Opuncie a její historické využití

V tradiční přírodní medicíně se o léčivých vlastnostech opuncie vědělo už velmi dávno. Pro jejich antivirální a protizánětlivé vlastnosti se plody a semena opuncie používaly pro výrobu sirupů a oleje, sloužících k hojení popálenin a jiných zranění, k léčbě diabetu, vysokého cholesterolu, příušnic nebo revmatismu.

Dnes se s opuncií nejčastěji setkáte ve formě oleje, který se používá jako výživový doplněk nebo ingredience pro výrobu kosmetiky.

 

Opunciový olej v péči o pleť

Opunciový olej se získává lisováním semen jejích plodů. Jeden plod obsahuje v průměru zhruba 150-300 semen - v jednom semínku je však pouze okolo 5 % oleje. Na 1 litr oleje je tak potřeba až 1 tuna plodů. Proto je opunciový olej velmi vzácný a dražší než jiné rostlinné oleje.

Přestože je výroba opunciového oleje nákladná, jde o ekologicky velmi udržitelnou plodinu. Stejně jako jiné kaktusy, i opuncie totiž vydrží velká dlouhá suchá horka a není náročná na hnojení.

Opunciový olej najdete velmi často v kosmetice pro zralou pleť se sklonem k vráskám. Díky obsahu vitamínu E totiž pomáhá redukovat známky stárnutí a zabraňuje ztrátě pevnosti a elasticity pleti.  

Vhodný je také pro problematickou a aknózní pleť. Má totiž antibakteriální vlastnosti, pomáhá pleť zbavovat nečistot a předchází tvorbě pupínků. Obsahuje navíc vysoké množství kyseliny linolové, která většinou ve složení kožního mazu aknózní pleti chybí.

Vlastnosti opunciového oleje

  • Je vhodný pro všechny typy pleti, včetně citlivé a problematické
  • Má lehkou, nemastnou konzistenci a velmi rychle se vstřebává
  • Obsahuje větší množství vitamínu E než arganový olej

 

Účinky oleje v péči o pleť

  • Působí jako přírodní botox a efektivně pomáhá odstraňovat vrásky - i jim předcházet
  • Předchází předčasnému stárnutí pleti
  • Usnadňuje regeneraci kůže a urychluje hojení drobných ranek
  • Pomáhá zesvětlovat a projasňovat mdlou pleť a tmavé kruhy pod očima
  • Stimiluje produkci kolagenu, který stojí za elasticitou kůže
  • Redukuje výskyt pigmentových skvrn
  • Při nanesení na vlhkou pleť pomáhá déle udržovat hydrataci 
  • Pomáhá stahovat rozšířené póry na kůži
  • Usnadňuje hojení jizev a zlepšuje texturu pleti
  • Napomáhá při léčbě akné

 

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení