Jak léčit ekzém u dětí?

Atopickým ekzémem trpí zhruba 10 - 20 % dětí. U většiny problém do období puberty vymizí, u části však ekzém přetrvá i do dospělosti. Proč vlastně ke vzniku ekzému dochází a jak o atopickou pokožku dětí pečovat? 

Co je atopický ekzém a jak vzniká?

Atopická ekzém je chronické onemocnění kůže, které se vyznačuje suchými, svědivými místy na kůži. Obecně k němu dochází ze dvou příčin:

  • oslabení přirozené kožní bariéry kůže, které způsobuje zvýšenou citlivost na podněty z vnějšího okolí
  • zvýšená citlivost a reaktivita imunitního systému na konkrétní látky (alergeny)

Atopický ekzém je výrazně ovlivněný genetikou. Pokud ekzémem trpí oba rodiče, u dítěte se objeví s pravděpodobností 81 %. Pokud jím trpí pouze jeden z rodičů, potom je pravděpodobnost 56 %. 


Ekzém se často dědí společně s alergickou rýmou, astmatem a dalšími projevy alergie. Příznaky těchto onemocnění se ale ne vždy musí projevit. Může se tak stát, že se v rodině alergiků objeví dítě, kterému se všechny tyto potíže vyhnou, a nebo naopak dostane do vínku všechny dohromady.

kelly-sikkema-IE8KfewAp-w-unsplash

 

Ekzém u dětí

Ekzém se nejčastěji poprvé objevuje mezi 2. - 6. měsícem věku dítěte. Objevuje se na obličeji, krku, hrudníku i na končetinách a mezi jeho projevy patří:

  • zarudlá, svědící pokožka
  • pupínky, puchýřky a stroupky
  • mokvavá místa na kůži

Svědění kůže může být velmi nepříjemné a rušit dítě i při spánku. Škrábáním se navíc zvyšuje riziko infekce a celý problém se může dál zhoršovat.

V období předškolního a školního věku ekzém lehce mění svou podobu. Objevuje se nejčastěji na víčkách, okolo úst, na rukou, na krku a v záhybech končetin (loketních a podkolenní jamky, zápěstí, oblast pod hýžděmi). Kůže už tolik nemokvá, ale je suchá, drsná a zarudlá.

U zhruba 75 % dětí ekzém zmizí s příchodem puberty. Může však přetrvat i do dospělosti, stejně tak jako se u malé části lidí může ekzém objevit právě až v dospělosti.

 

Jak nad ekzémem vyzrát?

Bohužel dodnes neexistuje lék, který by umožnil ekzému se úplně zbavit. Nicméně je mnoho cest, jak jeho projevy zmírnit a podpořit správné funkce pokožky. 

 

Zabraňte vysoušení pokožky

Většině dětí, trpících ekzémem, chybí ve vnější vrstvě kůže protein filagrin, který má za úkol vytvářet pevnou bariéru mezi tělem a vnějším prostředím. Kůže, které tento protein chybí, hůře zadržuje vodu (= snadněji u ní dochází k dehydrataci) a zároveň snadněji propouští dovnitř bakterie a dalších látky z vnějšku.

U ekzematické pokožky také mazové žlázy nefungují tak, jak by měly a kůži proto dostatečně nepromašťují. Výsledkem je extrémně suchá, svědivá a zarudlá pokožka.

Správná koupací rutina

Koupání a sprchování na 5-10 minut a nepoužívejte při něm příliš horkou vodu, která by mohla pokožku ještě víc vysušovat. Už při mytí používejte šetrnou přírodní kosmetiku, která pomůže v pokožce uzamknout hydrataci.

Výživa a ochrana pokožky

Po koupeli pokožku šetrně vysušte měkkým ručníkem a naneste krém, olej nebo balzám, který zabrání vysoušení kůže a posílí její přirozenou ochrannou bariéru. Ideálně používejte kosmetiku s těžší, hutnější konzistencí, která na delší dobu poskytne pokožce ochranu a intenzivněji ji promastí.

Atopická pokožka citlivě reaguje na veškeré nešetrné látky v kosmetice. Za každou cenu byste se proto měli vyhnout kosmetice s umělou parfemací a barvivy. Alergickou reakci mohou u některých dětí spouštět také éterické oleje, které jsou velmi vysoce koncentrované.

Velmi vhodné jsou pro ekzematickou kůži naopak ingredience jako jsou:

  • bambucké máslo
  • kyselina hyaluronová
  • heřmánek
  • měsíček
  • včelí vosk
  • kandelilový vosk
  • ovesné vločky

  

Přizpůsobte své domácí prostředí 

Kromě genetiky hraje při ekzému roli také prostředí, ve kterém dítě žije. Atopická pokožka citlivější a imunitní systém více reaguje na potenciální nepřátelé (alergeny). Projevy ekzému tak mohou zhoršovat:

  • některé potraviny (např. mléčné výrobky, lepek, vejce)
  • prach, pyl, zvířecí chlupy
  • cigaretový kouř
  • prací prášky, aviváž a čisticí prostředky pro domácnost s umělými parfemacemi a barvivy
  • kousavé materiály oblečení

 

Pokud máte doma atopika...

  • Zkuste vyřadit problematické potraviny z jídelníčku
  • Vyhněte se za každou cenu kouření v domácnosti
  • Oblečení z vlny a umělých vláken nahraďte 100% bavlnou, případně materiálů jako je bambus lyocell/TENCEL nebo hedvábí
  • Používejte přírodní čisticí prostředky bez parfemace
  • Pořiďte dítěti saténové nebo perkálové povlečení 

michal-bar-haim-NYvRaxVZ-_M-unsplash

Ekzém a psychosomatika

Přestože za vznikem ekzému stojí řada objektivně pozorovatelných příčin, vliv psychické (ne)pohody by se neměl přehlížet. Kůže je největším orgánem našeho těla a zrcadlí neškerou vnitřní nerovnováhu, kterou prožíváme. Současně je kůže prostředníkem mezi našim vnitřním světěm a světem okolo nás. Přijímáme skrz ni informace z našeho okolí a sami skrz ni komunikujeme. 

Pokud se malé dítě ocitne v prostředí plném stresu, hádek a napětí, nedostává se mu láskyplných doteků a vědomé pozornosti milujících rodičů, může se tento vnitřní konflikt projevit právě na kůži. Toto psychické napětí může vést k hormonálním změnám a nadměrné aktivaci imunitního systému, což může vyústit ve vznik atopického ekzému.

Tak jako potřebují děti s atopickým ekzémem šetrnou kosmetickou péči, potřebují i jemný, láskyplný přístup ze strany dospělých. Potřebují klid, jistotu a harmonii, která jim pomůže prožívaný vnitřní tlak zmírnit.