Jak předejít plešatění? A jde to vůbec?

Plešatění postihuje asi dvě třetiny mužů a zhruba 40 % z nich pozoruje výrazné řídnutí a vypadávání vlasů už od 35. roku věku. Dá se vypadávání vlasů zmírnit nebo mu úplně předejít? A jak podpořit růst vlasů, ještě než k vypadávání dojde?

Co způsobuje vypadávání vlasů

Přibývající věk s sebou nese přirozené změny v našem těle, které vždy nemusí být úplně příjemné. Tak jako naše pokožka přirozeně ztrácí svou pružnost a pevnost, začínají se objevovat vrásky a pigmentové skvrny, má stárnutí organismu vliv i na vzhled našich vlasů.

S přibývajícím věkem vlasové folikuly vytváří méně melaninu, což způsobuje šedivění (zhruba od 30. roku věku) a vlivem hormonálních změn vlasová vlákna začínají slábnout a část vlasových folikulů přestává zcela vytvářet nové vlasy

Jak brzy a v jaké míře k vypadávání vlasů a zastavení jejich růstu dojde, může ovlivnit několik faktorů. Mezi nimi:

  • genetické předpoklady 

  • hormonální změny

  • radioterapie (ozařování)

  • vedlejší účinky některých léků

  • životní styl (strava, spánek, nezdravé návyky, míra stresu v životě)

  • péče o vlasy (barvení, styling za použití horka, zatěžující kosmetika...)

engin-akyurt-FnbEd7gJKX4-unsplash

 

Mýty o plešatění

Protože je vypadávání vlasů jedním z velmi častých témat, které muži řeší, vznikla okolo něj hromada mýtů, které nemají z realitou nic společného. Než se proto podíváme na tipy, jak doopravdy můžete zmírnit vypadávání vlasů, pojďme si vyvrátit některé časté lži.

Plešatění se dědí z matčiny strany

Genetické predispozice hrají ve vypadávání vlasů významnou roli. Je ale možné pleš dědit ze strany kteréhokoliv rodiče. Za primární plešatostí stojí sice gen na chromozomu X (který muži získávají od svých matek), ale reálně plešatění významněji ovlivňují jiné faktory. Velmi často se tak pleš objevuje u mužů, jejichž otcové byli taky plešatí.

Nošení kšiltovky nebo klobouku způsobuje plešatění

Tento mýtus vznikl z domněnky, že pokožka hlavy potřebuje “dýchat” a nošení kšiltovek nebo klobouků tomu může bránit. Realita je ale taková, že všechen kyslík, který vlasové folikuly potřebují pro svůj zdravý růst, získávají z krevního oběhu, nikoliv z vnějšího prostředí.

Nošení pokrývky hlavy tak rozhodně nezpůsobuje plešatění a vypadávání vlasů. Právě naopak může v letních dnech chránit vlasy a pokožku hlavy před škodlivým UV zářením, které poškozuje buňky a urychluje proces stárnutí.

Vyšší hladina testosteronu způsobuje vypadávání vlasů

Bylo by možná útěchou, že pokud máte sklony k plešatění, máte alespoň také větší svaly a vyšší libido. Ale i tohle tvrzení je pouhým mýtem. Přestože hormonální činnost růst a vypadávání vlasů ovlivňuje, jde především o hormon DHT (dihydrotestosterone).

victor-freitas-vqDAUejnwKw-unsplash

Jak vypadávání vlasů zmírnit?

Pokud máte plešatění ve své genetické výbavě, pravděpodobně se mu zcela nevyhnete. To ale neznamená, že nemůžete vypadávání vlasů zmírnit a podpořit růst vlasů, dokud to ještě jde. Když už se totiž jednou pleš objeví, není cesty zpět. Proto je důležité o vlasy a pokožku hlavy správně pečovat dřív, než k tomu vůbec dojde. 

Používejte šetrnou kosmetiku

Příliš časté mytí a používání konvenční “chemické” kosmetiky samo o sobě vypadávání vlasů nezpůsobuje. Může ale negativně ovlivňovat zdraví vlasové pokožky, a tím přispět k řídnutí, vypadávání vlasů a zhoršení jejich kvality.

Mezi ingredience, kterým byste se měli raději vyhnout, patří:

Sodium Lauryl Sulfate (SLS)

 = látka, která se používá pro napěnění šamponu a k odstraňování nečistot z vlasů a pokožky hlavy.  Šampony s vysokým obsahem SLS můžou vlasy zbavovat přirozené vrstvu mazu a narušovat proteiny, ze kterých jsou vlasová vlákna tvořena. Dlouhodobě tak vlasy oslabují a mohou současně způsobovat podráždění pokožky hlavy. 

Parabeny

 = konzervanty, které prodlužují životnost (nejen) vlasových produktů. Mohou způsobovat kontaktní dermatitidu, podráždění a zanícení pokožky hlavy, což může nepřímo vést k vypadávání vlasů.

Diethanolamine (DEA) a Triethanolamine (TEA)

 = syntetické ingredience, které způsobují zpěnění šamponu a lepší prromíchání olejových a vodných složek v produktu. Mohou narušovat keratin = stavební bílkovinu, ze které jsou vlasy tvořeny, a dráždit pokožku hlavy.

Propanol and Isopropyl alcohol 

 = látky patřící do skupiny alkoholů. Vysušují vlasy a činí je náchylnější k lámání.

  

Zařaďte do své péče masáž hlavy

Správná cirkulace krve může zlepšit pevnost vlasů a podpořit jejich zdravý růst a regeneraci. Ať už při mytí vlasů nebo aplikaci vlasových olejíčků, sér či jiných produktů, si proto vyhraďte čas na krátkou masáž. K masáži můžete použít speciální masážní pomůcky nebo jednoduše bříška svých prstů.

Pro posílení účinků můžete zařadit také éterické oleje.Pár kapek přidejte do základového oleje (např. avokádový, arganový, konopný) a použijte je k masáži hlavy. Konkrétně pro péči o vlasy můžete zapojit olejíčky jako jsou:

  • levandule
  • máta
  • bergamot
  • rozmarýn
  • cedrové dřevo
  • tymián
  • tea tree

 

Doplňte do své stravy potřebné živiny

Pokud náhle zažíváte neobvyklé vypadávání vlasů, nemusí být na vině geny ani přibývající věk. Může jít o nedostatek některých vitamínů, minerální a stopových prvků, které vlasy potřebují pro zdravý růst. Zaměřte se tak na to, abyste ve své stravě měli optimální množství:

  • Vitamínu A - mrkev, dýně, kantalup meloun, brokolice, petržel, rajčata, vejce, játra, mléčné výrobky
  • Vitamínu C - rybíz, papája, kiwi, citrusy, kysané zelí, šípky, paprika, květák, brokolice, kapusta
  • Vitamínu D - sluneční záření, tučné ryby, vejce, játra
  • Vitamínu E - mandle, avokádo, pšeničné klíčky, slunečnicová semínka, olivový olej
  • Vitamínů skupiny B - mléčné výrobky, kvasnice, celozrnné obiloviny
  • Biotinu - vaječné žloutky, maso, ryby, ořechy, sója 
  • Železa - luštěniny, maso, ryby, luštěniny, kešu
  • Zinku - maso, luštěniny, semínka, tofu, tempeh

 

Skoncujte s kouřením

Tabákový kouř obsahuje víc než 7000 chemikálií, při čemž je alespoň 69 spojovaných se zvýšeným rizikem rakoviny. Vdechováním kouře se tyto látky dostávají do našeho krevního oběhu a tam mohou negativně ovlivňovat mnoho oblastí našeho zdraví. 

Jedním z negativních účinků kouření, je mimo jiné také vyšší riziko vypadávání vlasů. Škodlivé látky, obsažené v kouři totiž urychlují proces stárnutí buněk a mohou zabraňovat rozvádění potřebným živin a kyslíku k vlasovým folikulům. Mimo to narušují také funkci imunitního systému, což může vést mimo jiné k autoimunitním onemocněním jako je Alopecia areata.