Olivový olej pro zdravé srdce a krásnou pleť

Olivový olej je oblíbenou ingrediencí středomořské kuchyně i mnoha značek přírodní kosmetiky. Je zásobárnou zdraví prospěšných antioxidantů a díky obsaženým omega mastným kyselinám má také silné protizánětlivé účinky. 

Krátká historie olivového oleje

Olivovníky patří mezi nejstarší stromy na světě. První důkazy o tom, že lidé sbírali divoké olivy, sahají do doby před 10 000 lety. První olivové plantáže se objevily na Krétě, zhruba před 5 000 lety a některé až tisícileté stromy rostou ve středomoří dodnes. 

Od v 16. století byly olivovníky Evropany představeny i zbytku světa a od té doby se začaly pěstovat také v Kalifornii, Peru, Mexiku, Chile a Argentině. Přesto zhruba 95 % stromů roste stále ve Středomoří.

Složení olivového oleje

Olivový olej je z 11 % tvořen polynenasycenými mastnými kyseliny, jako jsou omega-6 a omega-3 mastné kyseliny. Hlavní složkou je tu kyselina olejová, která ve stravě pomáhá snižovat škodlivý cholesterol (čímž snižuje riziko kardiovaskulárních onemocnění) a redukuje zánětlivé procesy v těle.

Významnou složkou olivového oleje jako také antioxidanty (beta karoten, lutein, skvalan a další). Tyto látky tělo chrání před volnými radikály, které v těle způsobují tzv. oxidační stres. Ten má na svědomí poškození buněk, proteinů a DNA, což vede k problémům jako je:

  • zrychlené stárnutí organismu, předčasný vznik vrásek, předčasné šedivění vlasů
  • zhoršení nebo úplná ztráta zraku
  • zánětlivá onemocnění kloubů (artritida)
  • zvýšení hladiny cholesterolu a vyšší riziko kardiovaskulárních onemocnění
  • poškození nervových buněk v mozku, což může vést k rozvoji neurodegenerativních onemocnění (např. Alzheimerova nebo Parkinsonova choroba)

 

nazar-hrabovyi-lIuxlN0zSjs-unsplash

 

Olivový olej v péči o pleť a vlasy

Olivový olej pro péči o pleť používali společně s včelím voskem už starověcí Egypťané. Oblíbený byl v celém středomoří také v přírodní medicíně, při výrobě mýdel, při masážích i při náboženských ceremoniích. 

I dnes najdete olivový olej (pod názvem Olea Europaea) ve složení spousty produktů (nejen) přírodní kosmetiky. Svou konzistencí je velmi podobný lidskému kožnímu mazu, dokáže proniknout hluboko do pokožky a vázat na sebe vlhkost, čímž brání vysoušení a dehydrataci pleti. 

Je velmi vhodný pro suchou, citlivou, reaktivní a zánětlivou pleť, kterou pomáhá zklidňovat a usnadňuje její hojení. 

Díky obsahu antioxidantů a svým protizánětlivým vlastnostem také působí proti vráskám, pigmentovým skvrnám a dalším projevům stárnutí pleti. Zlepšuje pevnost a pružnost pleti, předchází jejímu ochabnutí a pomáhá hojit drobné ranky a nedokonalosti pleti.

Oblíbený je také jako součást opalovacích krémů, protože díky zastoupeným antioxidantům redukuje poškození, způsobeného slunečním zářením.

V neposlední řadě můžete olivový olej použít také jako výživnou masku na vlasy, která zklidní pokožku hlavy, pomůže vám zbavit se lupů a dodá vlasům lesk a hebkost.

 

Jak ho zařadit do své péče?

Olejové čištění 

  1. Navlhčete pleť vodou a poté na ni naneste malé množství olivového oleje.
  2. Krouživými pohyby obličej masírujte tak dlouho, než se rozpustí veškeré nečistoty, zbytky make-upu apod.
  3. Poté zbytky oleje setřete žínkou nebo ručníkem, namočeným v teplé vodě.

Hydratace a výživa pleti

  1. Po čištění pleť navlhčete květovou vodou (např. růžová, levandulová, mátová…)
  2. Ještě do vlhké pleti aplikujte malé množství olivového oleje (nebo séra s jeho obsahem)

Vlasová maska

  1. Nalijte si trochu oleje (zhruba 2-4 lžíce) do malé misky a jen lehce ho ohřejte ve vodní lázni
  2. Začněte olej nanášet postupně od kořínků na celou délku vlasů
  3. Chvíli promasírujte pokožku hlavy, aby se olej rozprostřel po celé ploše a zároveň se podpořila správná cirkulace krve (ta totiž může výrazně podpořit růst vlasů)
  4. Nechte masku působit alespoň 15 minut (nebo přes noc) a poté smyjte šetrným přírodním šamponem

  

Jaký olivový olej vybrat?

Běžně v obchodě narazíte na 2 základní druhy olivových olejů, které se liší svou kvalitou, barvou, chutí i obsahem prospěšných látek.

(Extra) panenský olivový olej

Panenský olivový olej se získává mechanicky, lisováním za studena. Není vystavený vysokým teplotám ani chemickému zpracování, a díky tomu si zachovává maximum živin. V kuchyni je vhodný pouze pro přípravu studených pokrmů (při použití tepla se ničí část obsažených antioxidantů).

Olivový olej

Pokud na lahvi uvidíte pouze nápis “olivový olej”, půjde často o vysoce zpracovaný produkt, který možná prošel i procesem bělení a dezodorizace (odstranění přirozeného aromatu). Tento olej má světlejší barvu, lehce odlišnou chuť a především obsahuje výrazně menší podíl zdraví prospěšných látek. Vyrábí se totiž chemickou destilací nebo za použití vysokých teplot, které řada živin nepřežije. 

Na druhé straně má ale tento olej vyšší kouřový bod (teplotu, kdy se při vaření začne přepalovat) a tak se hodí i do teplé kuchyně.