6 tipů pro klidné a udržitelné Vánoce

Vánoce mají být časem klidu, zpomalení a rodinné pohody. Někdy to ale vypadá, že mnohem víc jsou spojené se spěchem, přejídáním a bezmyšlenkovitým nakupováním věcí, které doopravdy nepotřebujeme. Pojďte si letošní Vánoce užít vědomě, naplno a s ohledem na životní prostředí i na sebe samotné! 

myriam-zilles-EfG8Ue1Dq04-unsplash


Vykouzlete doma vánoční atmosféru s přírodními svíčkami

Svíčky a hřejivé, kořeněné vůně k Vánocům neodmyslitelně patří. Běžně prodávané svíčky ale do ovzduší kromě omamné vůní vypouští také toxiny, škodlivé pro naše zdraví i pro životní prostředí. 

Většina svíček, s kterými se v obchodech setkáte, se vyrábí z parafínu. Parafín je ropný produkt, který je velmi levný a snadno se dá obarvit a “ovonět”. Při hoření parafínových svíček se ale do vzduchu uvolňuje benzen, toluen a další škodlivé látky, spojené se vznikem astmatu i rakoviny. Množství těchto toxinů z pálení svíček není velké, ale přece jen nejde o látky, které bychom do našeho těla chtěli přijímat.

Zdravější a ekologičtější variantou parafínových svíček jsou například sójové svíčky nebo klasické svíčky z včelího vosku. Kromě toho, že jsou zdravotně nezávadné, také déle vydrží, hoří čistým plamenem bez sazí a jsou biologicky rozložitelné. 

 

Kupujte smysluplné dárky

Vzpomenete si ještě, co jste dostali pod stromeček minulý rok? A co ten předtím? Které dárky vám zůstaly v paměti, které vám opravdu udělaly radost? 

Vybrat dárek, který člověka potěší a nezůstane po novém roce někde zastrčený ve skříni, může být někdy docela oříšek. Zásada pro výběr smysluplných dárků je ale jednoduchá: Myslete na člověka, kterému dárek dáváte a ne na dárk samotný. Cílem není pod stromečkem nahromadit co nejvíc věcí, nebo za dárky utratit co nejvíc peněz. Vánoční dárky mají druhému člověku ukázat, že jsme si na něj vzpomněli a chtěli mu udělat radost. 

Nenakupujte proto bezmyšlenkovitě a místo toho se zeptejte: Co by ho/ji potěšilo? O čem dlouho už dlouho mluví? Co ho/ji baví, co má rád(a)? Jaký dárek by doopravdy využil(a)?

 

Podpořte lokální tvůrce a malé firmy

Co kdybyste svým dárkem mohli potěšit ne jednoho člověka, ale rovnou několik? Vyhněte se supermarketům a velkým obchodním centrům a namísto toho zabruslete do obchůdků drobných firem a tvůrců, kteří svou práci dělají srdcem - a často taky vlastníma rukama. 

Poohlédnout se můžete třeba po:

  • rodinných firmách s přírodní kosmetikou 
  • originální módě od místních návrhářů
  • malovaných hrníčcích
  • ručně vyráběných svíčkách
  • malých českých firmách, vyrábějících deníčky a diáře

Naše oblíbence mezi českými a slovenskými výrobci přírodní kosmetiky najdete v tomto článku

 cam-morin-knKm7u_7Ihw-unsplash

 

Použijte ekologické balení

Také vás děsí množství odpadu, které se vždy po Štědrém dni nahromadí okolo popelnic? Zkuste to letos jinak a namísto klasických balicích papírů zvolte ekologičtější varianty:

  • Recyklovaný balicí papír
  • Vzorované látky
  • Barevné šátky
  • Staré noviny, noty nebo mapy
  • Krabice a balicí papíry z objednaného zboží z e-shopů
  • Recyklované papírové pytlíky

Jednobarevné papírové obaly můžete pokreslit fixy, ozdobit je barevými papírovými lepicími páskami, květinami, větvičkou s jehličím… Inspirujte se tipy na internetu i tím, co kolem sebe doma najdete. 

 

Uvolněte stres a napětí pomocí aromaterapie

Bylo toho na vás letos trochu moc? Máte hlavu plnou starostí a nedaří se vám uvolnit do pohodové vánoční nálady? Pomoct může aromaterapie. 

Éterické olejíčky při vdechování stimulují receptory v nosu, které skrz nervový systém vysílají zprávu limbickému systému - část mozku, kde se tvoří a ukládají naše emoce. Efektivně tak pomáhají překonat negativní emoce, stres a nahromaděné napětí.

Typické vánoční vůně, jako je skořice, hřebíček, anýz, sladký pomeranč nebo mandarinka:

  • zlepšují náladu
  • dodávají chybějící energii
  • ulevují od nespavosti
  • prohřívají tělo
  • pomáhají při chřipce a nachlazení
  • zbavují stresu, úzkosti a vyčerpání

 

Najděte si čas sami na sebe

Ať už vás do konce roku ještě čeká cokoliv, nezapomínejte při tom sami na sebe. Prosinec je ideálním časem pro zhodnocení uplynulých měsíců, sepsáním svých úspěchů i neúspěchů a nastavením záměrů pro nový rok. Vyhraďte si proto během adventu čas na pravidelná “rande” sama se sebou. V klidu se ohlédněte za končícím rokem a načerpejte si energii pro ten, který přichází.