Zázračné rostlinné oleje: Čištění, výživa a regenerace v jednom

Rostlinné oleje jsou bohaté na vitamíny, minerály a další látky, nezbytné pro zdraví a rovnováhu pokožky. Obzvlášť teď v zimě je vhodné olejům věnovat větší pozornost. Pomůžou vám totiž pleť bez podráždění a vysoušení vyčistit, poskytnou jí intenzivní výživu a účinně ji ochrání vůči agresivnímu zimnímu počasí.

Oleje podle typu pleti

Pleťové oleje jsou vhodné pro všechny typy pleti ve všech fázích života. Nezáleží, jestli je vaše pleť suchá nebo mastná, objevuje se na ní pubertální akné nebo první vrásky. Léčivých účinků olejů mohou využít všichni bez vyjímek.

Jednotlivé oleje se od sebe však liší svou konzistencí, složením i účinky. Dobře znát svůj typ pleti vám pomůže vybrat oleje, které vaši pleti navrátí do té správné rovnováhy a poradí si s případnými nedokonalostmi.

anshu-a-7n5_0j7b7Hg-unsplash

Základní typy pleti a jak je poznat 

  • Normální pleť = ani suchá ani mastná, není příliš citlivá ani nemá sklon k nedokonalostem
  • Suchá pleť = hrubá na dotek, může svědit, loupat se, můžou se objevovat bílé šupinky 
  • Mastná pleť = leskne se, mívá rozšířené póry, které se snadno ucpávají, může mít sklon k pupínkům a černým tečkám
  • Smíšená pleť = na některých místech je suchá (především na tvářích) a někde zase mastná (oblast T zóny - čelo, nos, brada)

  • Citlivá pleť = snadno reaguje na dráždivé látky v ovzduší i kosmetice, snadno zarudne, podráždí se, může pálit a svědit 

Oleje vs. mastná pleť

Pokud máte mastnou pleť, může použití oleje vypadat jako ten nejhorší možný nápad. Ve skutečnosti je to ale přesně naopak

Kožní maz ve své podstatě není něčím, čeho bychom se měli snažit za každou cenu zbavovat. Pomáhá naši pokožku udržovat váčnou, hebkou a poskytuje jí ochranu proti vnějšímu okolí. Problém nastává pouze v případě, že je jeho produkce nadbytečná, pokožka se začíná příliš mastit, lesknout a dochází k ucpávání pórů a vzniku akné. 

K nadměrné produkci mazu paradoxně často může docházet, když kůži příliš vysušujeme. Pokud používáte kosmetiku s alkoholem, příliš často pleť myjete nebo používáte horkou vodu ve sprše, může se pokožka začít bránit a produkovat o to více mazu. Toho se opět snažíme zbavit vysušující kosmetikou, a ocitáme se tak v začarovaném kruhu…. 

Správně zvolené rostlinné oleje mohou pomoct udržet optimální míru mazotvorby, předejít zanícení pokožky, usnadnit regeneraci a podpořit funkci přirozené ochranné bariéry kůže.

 

Čištění pleti pomocí oleje

V zimním čase je pleť velmi namáhaná. Každý den se musí vypořádávat s mrazem, větrem, neustálým změnami teplot a suchým vzduchem uvnitř i venku. To vše vede k tomu, že se může nadměrně vysoušet, ztrácet hydrataci a může docházet k jejímu podráždění.

Obzvlášť v tomto čase je proto důležité sáhnout po co nejšetrnější čisticí kosmetice, která nezpůsobí nepříjemné pnutí, zarudnutí a další vysoušení pleti. 

Metoda olejového čištění (OCM - oil cleansing method) pleť zanechává vláčnou, zklidněnou a hebkou na dotek. Při pravidelném používání tato metoda pomáhá obnovovat přirozené funkce kůže, takže může pomoct:

  • vyrovnat tvorbu kožního mazu (aby pleť nebyla ani suchá, ani mastná)
  • předejít tvorbě akné a napomoct hojení existujících nedokonalostí
  • posílit přirozenou ochrannou bariéru kůže
  • zpomalit stárnutí pleti (díky vysokému obsahu antioxidantů v olejích)

Jak na to?

Pro metodu olejového čištění potřebujete pouze dvě věci - malý ručník a kvalitní rostlinný olej. Je možné použít jednodruhový olej, směs olejů nebo hotový čisticí olej/balzám, určený pro tuto metodu

  1. Malé množství oleje si nalijte do dlaní
  2. Jemně jím masírujte pleť, aby se rozpustily veškeré nečistoty (OCM je možné použít i pro odlíčení make-upu)
  3. Ručník nebo žínku poté namočte do teplé vody a přiložte na obličej
  4. Setřete zbytky oleje a pleť podle potřeby dočistěte tonikem
  5. Nakonec naneste váš oblíbený krém, olej nebo sérum pro výživu pleti

 

Ochrana a regenerace

Nejsvrchnější vrstvu kůže tvoří tzv. kožní plášť. Ten má za úkol chránit kůži před vysoušením, bakteriemi, infekcemi a mechanickým poškozením vlivem vnějších faktorů. Ne vždy ale tato ochranná bariéra funguje tak, jak má. Dochází proto k vysoušení, ztrátě hydratace, podráždění, zánětům a rozvoji kožních onemocnění.

Rostlinné oleje díky obsaženým živinám pomáhají obnovit a podpořit přirozené funkce kožního pláště, a chránit tak pokožku i v mrazivém zimním období.

Jak oleje používat pro výživu a ochranu?

Aby oleje mohly proniknout do hlubších vrstev kůže, je třeba pleť před nanesením oleje navlhčit. To můžete udělat obyčejnou vodou nebo pleťovým tonikem, které navíc vyrovná přirozené pH kůže a podpoří její regeneraci.

Poté můžete použít opět jednodruhýhový olej, směs olejů nebo pleťové sérum vytvořené pro konkrétní typ pleti. Pokud se rozhodnete namíchat vlastní směs, sáhnout můžete například po těchto olejích:

 

Přidat můžete také pár kapek éterického oleje podle potřeb vaší pleti, například:

  • levandule - zklidňuje, zbavuje podráždění, redukuje vrásky, rozjasňuje pleť
  • tea tree - protizánětlivý, antibakteriální, pomáhá proti akné
  • máta - redukuje nadměrnou tvorbu kožního mazu, působí protizánětlivě a antisepticky
  • citron - zbavuje kožní póry nečistot a bakterií, předchází vzniku zánětů, rozjasňuje pleť
  • eukalyptus - usnadňuje hojení pleti, napomáhá při léčbě ekzému a akné
  • rozmarýn - reguluje tvorbu kožního mazu, zlepšuje prokrvení pokožky, rozjasňuje mdlou pleť

Luxusní tip:

Chcete dopřát své pleti něco extra a vytvořit si z každodenní péče o pleť kouzelný rituál? Vyzkoušejte masážní sadu z polodrahokamů od české značky Omorfia! Jadeitový váleček a masážní pomůcka guasha pomůže lepšímu vstřebání olejů do pleti, podpoří cirkulaci krve, zbaví pleť otoků a při pravidelném používání nechá vyniknout kontury obličeje.