Suché vlasy bez lesku: Jak na správnou zimní péči?

Vliv zimního počasí dopadá na všechny typy vlasů. Ať už jsou vaše vlasy přes rok suché, mastné, silné nebo jemné, zima je může pořádně vyvést z rovnováhy. Co se s vlasy v tomto ročním období děje a jak o ně správně pečovat?

Jak zima ovlivňuje kvalitu vlasů

Nedostatek vlhkosti ve vzduchu, který je se zimou spojený, způsobuje nadměrné vysoušení vlasů, přesněji řečeno vlasové pokožky. Samotné vlasy jsou totiž mrtvá vlákna - neprodukují maz a nevstřebávají žádné živiny zvenčí. Jejich výživa závisí na koříncích, které jsou schované pod povrchem pokožky hlavy, a v kterých se produkuje maz. 

Studený, suchý vzduch může navíc narušit vnější vrstvu vlasu (vlasovou kutikulu), která jej chrání před vlivy vnějšího prostředí. Když dojde k poškození této vrstvy, vlasy nedokážou udržet optimální míru mazu a snadněji dochází k jejich vysoušení.

Suché vlasy se poté hůře rozčesávají, zacuchávají se, mohou elektrizovat a snadněji u nich také dochází k lámání a třepení.

rodolfo-sanches-carvalho-7OMJMlwNkG4-unsplash

Začněte u správného mytí 

Příliš časté mytí, používání nešetrných šamponů a příliš teplé vody, může vysoušení vlasů jen zesilovat. Horká voda z vlasů odstraňuje ochrannou vrstvu mazu a činí je zranitelnější vůči nevlídnému zimnímu počasí. 

Pokud používáte konvenční šampony, může být problém ještě horší. Nejčastější mycí složkou je totiž SLS (sodium laureth sulfate), chemická látka, která výrazně vysušuje vlasy, může způsobovat podráždění pokožky hlavy a u barvených vlasů způsobuje blednutí barvy. 

Vlasy proto myjte přiměřeně často, používejte teplou (ne horkou) vodu a upřednostněte kvalitní přírodní kosmetiku. Nezapomínejte také po mytí vždy použít balzám, který pomůže uhladit vlasová vlákna, předejde zacuchávání, elektrizování a ztrátě hydratace.

 

Extra ochrana pro zimní dny

Zimní péče o vlasy by neměla zůstat pouze u mytí. Abyste zdraví vlasů podpořili, doporučujeme pravidelně zařadit také vlasové masky, rostlinné oleje a bylinné oplachy.

Domácí maska pro regeneraci suchých vlasů

Masku si můžete pořídit “hotovou”, nebo si připravit vlastní. Jednoduše dejte do misky trochu rostlinného oleje, a pokud chcete, přidejte pár kapek vybraného éterického oleje. Pro suché vlasy je obzvlášť vhodné například olejíček z bergamotu, geránie, levandule, santalového dřeva, rozmarýnu nebo cedrového dřeva.

Tuto směs naneste na celou délku vlasů a jemně jí promasírujte pokožku hlavy. Nechte působit alespoň 10 minut (můžete také vlasy zabalit do ručníku a nechat masku působit přes noc) a poté důkladně smyjte šetrným šamponem.

Bylinné oplachy a vlasová tonika

Bylinné oplachy jsou alternativou klasických kondicionálu a balzámů, ale mohou být používané i spolu s nimi. Uhlazují vlasová vlákna po mytí, usnadňují rozčesávání, předchází elektrizování vlasů a dodávají jim důležité živiny. Kromě bylinných oplachů můžete do své péče zařadit také květové hydroláty, které stimulují pokožku hlavy, regulují správnou tvorbu kožního mazu, zmírňuje podráždění a svědění a pomáhají zbavovat lupů.

 

Rostlinné oleje pro ochranu vlasů

Protože vlasům v zimě často chybí ochranná vrstva mazu, rostlinné oleje můžou být skvělými pomocníky. Použít je můžete k masáži a stimulaci pokožky hlavy i k dodání zdravého lesku samotným vlasům. Oleje současně na vlasech vytváří ochrannou vrstvu, která vlasy chrání před vnějšími vlivy.

Z rostlinných olejů jsou pro péči o vlasy vhodné například:

    • avokádový olej
    • kokosový olej
    • arganový olej
    • bambucké máslo

 

Výživa zevnitř ven

Kvalitu vlasů ovlivňuje nejen to, co na ně naneseme zvenčí, ale taky to, co se děje uvnitř našeho těla. Nedostatek některých důležitých živin může vlasy výrazně oslabovat, způsobovat jejich lámání, vypadávání i vysušování. Pokud chcete vzhled a zdraví vlasů podpořit, zaměřte se v jídelníčku mimo jiné na tyto složky:

 

Bílkoviny

Základní stavební složkou vlasu je protein keratin. Když jsou naše zásoby bílkovin nízké, produkce této důležité látky se snižuje a zpomaluje, což vede k oslabení vlasů. 

Kde je najdeme: luštěniny, maso, ryby, mléčné výrobky, vejce, tofu, tempeh, seitan...

 

Biotin (vitamin B7)

Biotin napomáhá růstu vlasů, podporuje tvorbu kolagenu, posiluje vlasová vlákna a zlepšuje celkovou kvalitu vlasů. Nedostatek biotinu ve stravě se může projevovat křehkostí vlasů, ztrátou jejich přirozeného pigmentu, třepením konečků, lámáním a vypadáváním vlasů. 

Kde ho najdeme: luštěniny, vaječné žloutky, ořechy a semínka, batáty, houby, banány, avokádo

 

Omega-3 mastné kyseliny

Trápí vás suché vlasy a podrážděná pokožka hlavy? Na vině může být mimo jiné i nedostatek omega-3 mastných kyselin ve stravě. Omega-3 stimulují optimální produkci kožního mazu, který pomáhá vyživovat a chránit vlasová vlákna. Podporují růst vlasů, redukují šupinatost a podráždění pokožky hlavy a vlasům vrací zdravý lesk.

Kde je najdeme: ryby, mořské plody, lněná semínka, chia semínka, vlašské ořechy

 

Zinek

Zinek pomáhá vlasy posilovat a předchází jejich vypadávání. Hraje důležitou roli ve vytváření a obnově folikulů, ze kterých vlasy vyrůstají a ze kterých jsou vyživovány.

Kde ho najdeme: mořské plody, mandle, kešu, cizrna, vaječné žloutky

 

Vitamin D

Vitamín D je důležitý pro tvorbu nových vlasových folikulů a udržuje přirozený cyklus růstu vlasů. Současně pomáhá redukovat zánětlivost v těle, čímž může pomoci od zanícené, podrážděné a svědivé pokožky hlavy.

Kde ho najdeme: sluneční záření, mastné ryby, vaječné žloutky, houby