Zakončete rok v klidu a bez stresu

Předvánoční čas je tradičně dobou zklidnění, rozjímání a obracení se do sebe sama. V dnešním uspěchaném světě advent většina lidí tráví doháněním pracovních povinností a běháním po obchodech. Není proto divu, že je tohle období u mnohých naplněno stresem a vyčerpáním.

Zařaďte do svých dnů tyto jednoduché tecnniky a zakončte letos rok v klidu a bez zbytečných tlaků!

Význam adventu

Slovo advent vychází z latinského slova adventus, které v překladu znamená příchod. Přestože je spojený především s čekáním na příchod Ježíše Krista, má advent svůj význam i pro nevěřící.

Kromě čekání na Spasitele v tomto čase lidé od pradávna čekali také na návrat světla. Těsně přes Vánoci, 21. prosince nás totiž čeká slunovrat. Po nejkratším dni v roce nastává nejdelší noc a poté se dny začínají pomalu prodlužovat.

Podle pradávných tradic za zimního slunovratu mizí hranice mezi světem živých a světem mrtvých, takže se duše zemřelých mohou volně pohybovat po světě. Síly temna dosahují vrcholu a síla Slunce je naopak v tomto dni nejslabší.

Kromě toho všeoh je před námi také poslední měsíc kalendářního roku. A tak, ať už se přikláníme k jakékoliv víře a tradicím, je prosinec skvělou příležitostí ohlédnou se zpět. Zpomalit, ztišit se, uzavřít vše, co jsme v uplynulém roce prožili a připravit se na novou kapitolu našeho života.

julian-hochgesang-u-ipJ2XIBq8-unsplash

 

Jak letos advent prožít smysluplně a bez stresu?

 

Vytvořte si ranní rutinu

Saháte ráno v posteli po mobilu a ještě se zalepenýma očima sjíždíte sociální sítě? Vstáváte na poslední chvíli a spěcháte do práce, takže si ani nestihnete v klidu vypít kávu?

To, jak trávíme první minuty po probuzení, dokáže ovlivnit průběh celého našeho dne.

Vytvořte si proto ranní rutinu, která do vašich dnů vnese více klidu a jistoty. Nemusíte chodit běhat, meditovat nebo číst seberozvojové knihy. Záleží jen na vás, jaké aktivity do své ranní rutiny zařadíte. Důležité je tyto aktivity každý den opakovat, ideálně ve stejném pořadí.

 

Plánujte si zábavu

Řídíte se rčením “nejdřív práce, potom zábava”? Pak je možné, že vám na zábavu a odpočinek málokdy zbyde prostor! Zkuste to projednou obrátit - naplánujte si vše, co chcete v předvánočním čase vidět, navštívit a zažít a udělejte z toho svou prioritu.

Čtení knížky nebo sraz s kamarády u stánku s punčem může být přínosnější než to, že doma dokonale vyleštíte okna.

 

Založte si deník na nápady

Míváte hlavou plnou úkolů, starostí a nápadů, které vám nedovolí ani na chvíli vypnout? Dělá vám problém na chvíli přestat přemýšlet a jen tak odpočívat? Hoďte své myšlenky na papír!

Rozplánujte si všechny své úkoly a zapisujte si zajímavé nápady, ať je nemusíte stále držet v hlavě.

 

Dýchejte

Když dýcháme “normálně”, většinou je náš dech krátký a plytký. Přitom i tak jednoduchá věc jako je klidný, pomalý nádech, dokáže s naší psychikou udělat divy.

Kdykoliv se proto cítíte pod tlakem, obraťte pozornost na svůj dech. Zhluboka, pomalu se nadechněte a plynule, pomalu vydechněte. S nádechem vnímejte, jak vzduch vstupuje do vašeho těla a přináší vám energii a uvolnění. S výdechem nechte odejít své starosti a nahromaděný stres.

 

Aromaterapie

Vůně éterických olejů má přímý vliv na naši nervovou soustavu. Pomáhá dodat chybějící energii, zmírnit stavy úzkosti a paniky, zklidnit vnitřní napětí a harmonizovat rozbouřené emoce.

Aromaterapii můžete využít na mnoho způsobů:

  • Osprchujte se ráno sprchovým gelem s éterickými oleji pro energický a pohodový start dne
  • Zapněte si aroma difuzér při práci a podpořte vůní svou koncentraci i kreativitu
  • Kdykoliv cítíte příval nervozity, úzkosti či paniky, sáhněte po SOS inhalační tyčince
  • Použijte doma místo klasického osvěžovače vzduchu jeho přírodní varianu, která nejen pohltí nepříjemné pachy, ale zároveň pročistí i vaši mysl a dodá vám dobrou náladu

Kromě oblíbené zklidňující levandule vám proti stresu pomůže rozmarýn, pomeranč, máta nebo třeba bergamot. 

 

Deník vděčnosti

Když máme dobrou náladu, je pro nás daleko snadnější, všímat si věcí, za které jsme ve svém životě vděční. Jsme vděčni za svou rodinu, své kamarády, radujeme se z maličkostí - když koukáme na dobrý film, když večer zachumlaní v dece pijeme horký čaj, když šedivý den prozáří sluneční paprsky…

Ty věci jsou tu ale pořád. I když máme hromadu úkolů v práci, hádáme se s partnerem nebo ležíme v posteli s chřipkou. Jsou tu pořád, jen si je občas dost dobře neuvědomujeme.

Právě proto je dobré z vděčnosti udělat návyk. Každý den, ať už se v něm seběhlo cokoliv, vezměte papír a tužku a sepiště si pár věcí, za které jste zrovna teď vděční.

 

Zaměřte se na ticho mezi myšlenkami

Cílem všech meditačních technik je dosáhnout klidu mysli. Vystoupit z nekonečného proudu myšlenek a alespoň na chvíli jen být.

Abyste do tohoto prostoru vstoupili, nemusíte být zenoví mistři. Tohle vnitřní ticho se nachází mezi každou myšlenkou, každým slovem, které nám prolétne hlavou.

Zkuste zavřít oči, párkrát se zhluboka nadechnout a chvíli vnímat své myšlenky. Nesnažte se je následovat, jen vnímejte, že tam jsou a nechte je zase odplynout. Postupně se zkuste více soustředit na mezeru mezi jednotlivými myšlenkami, krátký moment mezi nádechem a výdechem.



Jezte, choďte a dýchejte vědomě

Máte pocit, že toho přes den musíte stihnout tolik, že prostě “nemáte čas” s uvolnit? Zkuste najít klid v drobných momentech každého svého dne. I v těch, které jsou maximálně nabité.

  • Když jíte, nekoukejte přitom do mobilu nebo počítače, ale jídlo si vychutnávejte. Vnímejte nejen jeho chuť, ale i jeho vůni, barvu, teplotu, konzistenci.
  • Když jdete po ulici, vytáhněte občas z uší sluchátka a vnímejte okolí, které míjíte. Dívejte se, naslouchejte, zhluboka dýchejte.
  • Když s někým mluvíte, zkuste vystoupit ze svých vlastních myšlenek a věnovat plnou pozornost tomu, co ten druhý říká.
  • Když večer ulehnete do postele, proskenujte si v mysli odshora dolů své tělo.