Vůní proti panice

První vlny paniky a strachu ze současné situace už opadly - přesto se sem ale ze všech stran stále vkrádá nejistota a obavy, kdy celá krize skončí. Zklidněte svou psychiku a předejděte stavům paniky a úzkosti. Pomůže vám zhluboka se nadechnout za doprovodu přírodních vůní.

3 kroky pro zklidnění

1. Uvědomte si svůj strach

Váš pocit strachu by vás neměl paralyzovat a převzít na vámi kontrolu. Zároveň ale nefunguje své emoce ignorovat a předstírat, že se nic neděje. V prvním kroku si proto uvědomte, že máte strach, že začínáte panikařit. Uvědomte si, že nejste v reálném bezpečí - nikdo vás nepřepadl, neutíkáte v lese před smečkou vlků, ani zrovna nejste u havárie letadla. 

Ať už strach plyne z čehokoliv, uvědomte si, že největší nebezpečí, které vám reálně v tuto chvíli hrozí, je samotné podlehnutí panice.

hello-i-m-nik-nLTynnJZ__Q-unsplash 

2. Čekejte a pozorujte

Když vás záchvat strachu přepadne, na chvíli se zastavte a jen čekejte. Pozorujte, co dělá s vaším tělem, vnímejte, co se vám honí hlavou, ale snažte se v myšlenkách neztratit. Nesuďte sami sebe za své obavy. Zkrátka přijměte, že se zrovna teď bojíte.

3. Vzhůru do akce!

Co je myšleno akcí v boji proti panice? Může to být cokoliv, co vám přinese pocit zklidnění a pohodlí. Od dechových cvičení a zapojení svého těla, přes podporující afirmace a mluvení k sobě samým až po aromaterapii.

  • Vyzkoušejte tzv. “krabicové dýchání” - nadechněte se na 4 doby, na další 4 doby dech zadržte, na 4 vydechněte a znovu na 4 zadržte. Opakujte, dokud se dech nezklidní a vaše tělo uvolní napětí.
  • Pokuste se vrátit do přítomného okamžiku, rozhlédnout se po místnosti, uvědomit si, kde teď jste, kde sedíte, jaké je v místnosti světlo, jestli slyšíte nějaké zvuky...
  • Zeptejte se sami sebe, co vám reálně v tento moment hrozí. Jde vám o život? Nebo se “jen” bojíte?

Aromaterapie proti panice

Jak vůně využít?

  • Nakapejte trochu esenciální oleje do aromalampy, na chvíli si lehněte, vnímejte svůj dech a nechte vůni olejíčku zklidnit vaše tělo a mysl.
  • Obličej přestříkejte květovou vodou
  • V dlaních smíchejte trochu pečujícího oleje (jojobový olej, kokosový olej, ricinový olej, bambucké máslo…) s 2-3 kapkami vybraného esenciální oleje. Jemně prsty masírujte oblast spánků, středu čela a kořene nosu
  • Antistresovou masáž můžete provést také s pomocí už namíchané masážní směsi (čtěte dál!)
  • Pro rychlou úlevu proti panice, ať už jste kdekoliv, použijte inhalační tyčinku

 


Esenciální oleje proti panice a úzkosti 

Levandule

 ✔︎ patří mezi nejoblíbenější éterické oleje vůbec

✔︎ zklidňuje, pomáhá snižovat stres

✔︎ zmírňuje úzkost

✔︎ pomáhá proti nespavosti

 

Růže

 ✔︎ zbavuje těla napětí

✔︎ pomáhá proti mírné depresi

✔︎ zklidňuje rozrušenou mysl

✔︎  je vhodná i pro zklidnění úzkosti těhotných žen během porodu

 

Jasmín

✔︎ je po staletí užívaný pro zklidnění úzkosti

✔︎ uklidňuje nervovou soustavu

✔︎  zlepšuje náladu

✔︎  zvyšuje fyzickou i psychickou energii


Heřmánek

Ať už v podobě čaje, květové vody nebo éterického oleje, heřmánek...

✔︎ zklidňuje nervy a relaxuje tělo

✔︎  zmírňuje pocit úzkosti

✔︎  ulevuje také od bolestí hlavy

✔︎  pomáhá při nespavosti