Bio herbář: Eukalyptus

Eukalyptus neboli blahovičník je typickou rostlinou Austrálie. Některé jeho druhy najdeme také na Nové Guinei a v Jihovýchodní Asii. Přestože jeho název spojujeme většinou s jednou konkrétní rostlinou, ve skutečnosti existuje více než 800 druhů eukalyptu. 

Eukalyptus pro zdraví

Eukalyptus je přesně tím olejíčkem, po kterém sáhnete při rýmě a nachlazení. Pomáhá stimulovat imunitní systém, uvolňuje ucpaný nos, tlumí suchý kašel a zároveň usnadňuje vykašlávání hlenu. Napomáhá snižovat horečku, urychlovat průběh chřipky a je také výborným pomocníkem při onemocnění močového měchýře

Pro podporu dýchacích cest zkuste pár kapek olejíčku z eukalyptu nakapat do aromalampy nebo si hrudník a krk namasírovat eukalyptovým balzámem (nebo vlastní směsi bambuckého másla a eukalyptu). 

Má také analgetické vlastnosti, které zbavují bolesti namožených svalů a bolavých kloubů. Vyrobíte z něj účinný domácí repelent nebo přírodní dezinfekci.

henry-perks-fp8z5C03jCs-unsplash

Eukalyptus v péči o pleť a vlasy

Eukalyptus je známý svými antibakteriálními, antivirálními a protizánětlivými vlastnostmi. Jeho léčivou sílu pro ošetření ran a jako prevenci proti infekcím, používali tradičně už australští Aboriginci. Pro stejné účely se používá v kosmetice dodnes. 

Odstraňuje nečistoty z kožních pórů, které mohou způsobovat akné, nejednotný barevný tón a mdlý vzhled pleti. Zbavuje kůži zánětu a urychluje hojení jizev, které na pleti zůstaly z chronických kožních nemocí. Pomáhá také urychlovat léčbu oparů a jiných zánětlivých onemocnění kůže.

Podporuje obnovu kožních buněk a vytváří na pleti ochrannou bariéru, která ji chrání před negativním vlivem vnějšího prostředí, jako je znečištění ovzduší, cigaretový kouř nebo škodlivé účinky UV záření. Výrazně pleť zklidňuje, díky čemuž je vhodný také jako součást péče po holení a po opalování.

Ve vlasové kosmetice eukalyptus pomáhá stimulovat vlasové folikuly a zlepšuje tak celkové zdraví vlasů. Urychluje jejich růst, zklidňuje svědivou pokožku, zbavuje lupů a pomáhá proti vším.

 

Aromaterapie

Eukalyptus má stimulační účinky, přináší pocit svěžesti a vitality. Zlepšuje soustředěnost a jasnost mysli. Pomáhá urovnávat emoční výkyvy, pozvedá náladu a dodává energii. 

Nejčastěji se v kosmetice a aromaterapii můžete setkat s těmito druhy:

Eukalyptus globulus patří společně se levandulí mezi nejpoužívanější esenciální oleje vůbec. Má antiseptické, protizánětlivé, analgetické a stimulační účinky. Obsahuje nejvyšší podíl eukalyptolu, který mu dodává ostrou, svěží vůni. Není vhodný pro kojící ženy.

Eukalyptus radiata má jemnější vůni, díky které se hodí pro lidi citlivé na výrazná aromata. Je tradičně používaný pro úlevu od bolesti kloubů a svalů, proti bolestem hlavy, ucpanému nosu, kašli a nachlazení. Je vhodný i pro těhotné ženy a děti od sedmi let. 

Eukalyptus citriodora má svěží citrusovou vůni, připomínající citronovou trávu. Je oblíbený taktéž pro své protizánětlivé, analgetické a protiinfekční vlastnosti. Pomáhá proti bolestem svalů a kloubů a je velmi účinný také při léčbě kožních zánětů. Není vhodný pro kojící ženy a pro děti do 7 let.