Bio herbář: Bazalka

Bazalka je oblíbenou bylinkou italské kuchyně. Není divu - obsažené látky příznivě působí na náš organismus ze všech možných směrů. V první řadě je bazalka výborným pomocníkem pro zdravé trávení. Na bohatě sýrové pizze sice svůj účinek ztrácí, ale zamíchaná do lehkého jídla podporuje vylučování trávicích šťáv, zmírňuje nevolnost, nadýmání a předchází zácpě

Z vitamínů a minerálních látek v ní najdeme nemalou dávku vitamínu A, C, hořčíku, draslíku, železa a vápníku. Díky obsaženým esenciálním olejům (eugenol, citronellol, linalool) působí bazalka protizánětlivě a pomáhá tak snižovat riziko srdečních onemocnění, ulevuje od revmatické artitidy a střevních zánětů

Pomáhá také při onemocnění dýchacích cest a příznivě působí na nervovou soustavu. Kromě toho reguluje kyselost vnitřního prostředí a obnovuje optimální pH organismu. Obsažené antioxidanty potom posilují imunitní systém a chrání buňky před předčasným stárnutím.

alissa-de-leva-BEabqjCtzVo-unsplash

Bazalka v péči o pleť & vlasy

Bazalková péče je správnou volbou zejména o mastnou pleť. V čisticí kosmetice napomáhá důkladném odstranění nečistot, které ucpávají kožní póry. Poskytuje úlevu aknózní pleti díky svým antibakteriálním a protizánětlivým účinkům. Pomáhá vyhlazovat jizvyurychluje mizení modřin rozzařuje pleť.

TIP:

péči o vlasy napomáhá s regulací mazotvorby, usnadňuje růst vlasů a předchází jejich vypadávání. Masáž hlavy s bazalkovým olejem pomáhá odstraňovat odumřelé kožní buňky, nadbytek mazu, bakterie i nečistoty, které jsme posbírali z okolí za celý den. 

Bazalka v aromaterapii

Bazalka patří mezi tzv. adaptogeny, látky, které pomáhají tělu poprat se se stresem, kterým prochází v každodenním životě. Bazalkový olejíček stimuluje vylučování hormonů, které jsou zodpovědné za pocit štěstí a za fyzickou i psychickou energii.