Strie: Proč vznikají a jak jim předejít?

Naše kůže je obdivuhodně elastická. I tato její schopnost má ale své limity. Při rychlém růstu v pubertě, při náhlém zvýšení váhy nebo při zvětšování bříška v těhotenství tak může docházet k jejímu popraskání a vzniku strií. Jste možné i v těchto obdobích života striím předejít? A existuje způsob, jak se jich přírodní cestou zbavit?

 

Co jsou to strie a jak vznikají?

Strie se nejčastěji objevují na břiše, bocích, stehnech, hýždích a prsou. Jde o typ jizvy, která vzniká v důsledku nadměrného namáhání kolagenových a elastinových vláken v kůži. Jednoduše řečeno se strie objevují v momentech, kdy tělo náhle zvětší svůj objem. 

Narušení těchto vláken v kůži vede ke vzniku červených až fialových linek na kůži, které postupně samy od sebe blednou. 

Strie se mohou objevit u žen i mužů, výrazně častěji jimi ale trpí ženy. Odlišné hladiny hormonů totiž u mužů zajišťují větší produkty kolagenu a vyšší elasticitu kůže.

 

Co může za vznik strií?

Genetika

Podobně jako u jiných kožních potíží, i na výskyt strií mají vliv naše genetické předpoklady. Pokud naši rodiče mají strie, je pravděpodobné, že i naše pokožka produkuje méně elastinu a strie se objeví i u nás.

 

Růst v pubertě

První významný moment, který může vést, ke vzniku strií, jsou tělesné změny během puberty. U dívek se nejčastěji objevují v oblastech, kde se ukládá tuk (hýždě, stehna, břicho, boky). U chlapců se strie objevují spíše v důsledku rychlého růstu, a vyskytují se proto často na zádech a bocích. 

 

Těhotenství

Strie se objevují u 50 - 90 % žen během těhotenství, nejčastěji během 6. a 7. měsíce. Může za to růst miminka a těhotenského bříška i hormonální změny, které ovlivňují přirozené funkce kůže.

 

ignacio-campo-FKOjXAbJWlw-unsplash

 

Nabírání tuků nebo svalů

Ať už naše tělo nabere tuky nebo svalovou hmoty, kůže je nucena se napnout, aby se růstu přizpůsobila. Pokud je růst příliš rychlý, nemusí na to elasticita kůže stačit a může dojít k poškození elastinových a kolagenových vláken. Strie se proto velmi často objevují i lidí s nadváhou, kteří velmi rychle přibrali, ale stejně tak i u bodybuilderů. 

 

Hormonální změny

Hormony naši kůži ovlivňují v mnoha směrech. Jsou mimo jiné hlavním důvodem, proč se strie objevují výrazně častěji u žen než u mužů. Muže totiž chrání vysoká hladina testosteronu, který vede k vyšší produkci kožního mazu. Pokožka mužů proto lépe udržuje hydrataci, a tím podporuje přirozený cyklus produkce kolagenu.

U žen také během života dochází k významným hormonálním změnám, ať už v rámci menstruačního cyklu, během těhotenství nebo v období menopauzy. Tyto drastické změny, ovlivňující hladinu estrogenu, mohou narušovat elasticitu kůže, snižovat produkci kolagenu a elastinu a vést tak ke vzniku strií. 



Jak striím předejít?

Strie jsou podobně jako jiné typy jizev trvalé. Postupem času ale blednou a stávají se méně viditelnými. Nevyžadují žádnou speciální léčbu a nijak nenarušuje zdraví kůže. Jde pouze o estetickou záležitost, která ale u žen často ovlivňuje vztah k jejich vlastnímu tělu.

Přestože některým rizikovým faktorům nelze zcela zabránit a striím se spolehlivě vyhnout, existují způsoby, jak jejich výskyt zmírnit.

 

Prevence strií

Prvním krokem prevence je udržování optimální váhy bez velkých výkyvů. Zatímco v těhotenství je to těžko ovlivnitelné, při budování svalové hmoty nebo cíleném přibírání to máme ve svých rukou. Žádné změny by neměly být příliš rychlé, aby se kůže mohla novému tvaru těla v klidu přizpůsobit.

Výskyt strií může snížit také správně poskládaný jídelníček, obsahující vitamín A, C, D, zinek a dostatečné množství tekutin. Hydratace zevnitř i zvenku značně ovlivňuje celkovou elasticitu kůže.