(Ne)bezpečná kosmetika pro děti: Jakým látkám byste se měli vyhnout?

Od dětské kosmetiky očekáváme, že bude co nejšetrnější. Že bude obsahovat pečující, nedráždivé ingredience, které uspokojí potřeby citlivé dětské pokožky. Realita je bohužel často jinde a i v dětské kosmetice můžete najít potenciálně toxické látky s nepříjemnými vedlejšími účinky. Víte, u kterých názvů ve složení byste měli zbystřit?

christian-bowen-yjk8rGV2G3k-unsplash 

Dětská vs. dospělá pokožka

Používat šetrnou kosmetiku bez dráždivých chemických látek bychom měli v každém věku. U dětí je ale třeba být při výběru ještě obezřetnější. Dětská pokožka se totiž od té dospělé liší, zejména v prvních 2 letech života. 

 

Horší schopnost udržet hydrataci

Do šesti měsíců věku není kůže dětí a zejména její přirozená ochranná bariéra plně vyvinutá. To mimo jiné znamená, že kůže nedokáže tolik udržet vodu a má větší tendenci k vysoušení. 

 

Slabší ochranná bariéra

Protože je ochranná bariéra slabší než u dospělých, snadněji jí pronikají látky z vnějšího prostředí - ať už jde o nečistoty a bakterie nebo toxické látky z nevhodné kosmetiky. Používání produktů s obsahem potenciálně nebezpečných ingrediencí proto pro děti představuje vyšší riziko.

Zároveň je pokožka dětí citlivější také vůči nepříznivým vlivům počasí (chladu, horku, větru, suchému vzduchu) a snadno u ní dochází k podráždění.

 

Zvýšená citlivost vůči slunečnímu záření

Kůže má do jisté míry schopnost chránit sama sebe před negativním vlivem UV záření. To tak, že začne vyplavovat hnědé barvivo melanin, které paprsky absorbuje. Dětská pokožka obsahuje méně melaninu, a je proto vůči sluníčku o to citlivější. Miminka by se proto neměla přímému slunci vystavovat vůbec. 


sandra-seitamaa-ImW_9u8qt0U-unsplash

 

Jakým kosmetickým ingrediencím byste se měli vyhnout?

Minerální olej

Minerální olej se hojně využívá v kosmetice všeho druhu. Velmi často ho najdete i v dětských olejíčcích a pečující kosmetice. Minerální olej pomáhá pokožku zvláčňovat, předchází vysoušení a ztrátě hydratace. Problematický je však jeho původ - jde totiž o ropný produkt. Samotný minerální olej může způsobovat podráždění kůže, alergické reakce, ucpávání pórů a narušení přirozených funkcí kůže. Kromě toho může být  kontaminovaný polycyklickými aromatickými uhlovodíky, které jsou spojovány se vznikem rakoviny, narušením funkce jater a oslabení imunitního systému.

Přestože se názory na škodlivost minerálního oleje liší, v každém případě stojí za zvážení, jestli chcete citlivou dětskou pokožku potírat výrobkem z ropy.

Pokud se chcete minerálnímu oleji vyhnout, ve složení hledejte názvy mineral oil, petrolatum, paraffinum, paraffinum liquididum.

 

Formaldehyd

Formaldehyd je potenciální karcinogen a má možné negativní účinky na funkci nervové soustavy. Ve složení kosmetiky ho obvykle nenajdete, protože se do produktů nepřidává samotný, ale vzniká jako vedlejší produkt při výrobě. Pozor proto dejte i na názvy jako 1,3-dimethylol-5, diazolidinyl urea, DMDM hydantoin, glyoxal, meethenamine, sodium hydroxymethylglycinate a quaternium-15, které formaldehyd vylučují.

 

Umělé parfemace

Problém parfemací v kosmetice tkví především v tom, že firmy nemusí ve složení uvádět, z jakých ingrediencí jsou tvořeny. Vůně totiž podléhají obchodnímu tajemství, a tak se může stát, že se za tajemným pojmem “parfum” skrývají desítky až stovky potenciálně toxických látek.

Syntetické parfemace často mohou způsobovat podráždění a alergické reakce a v horším případě narušovat funkci hormonálního systému.

 

Triclosan

Triclosan je chlorovaná organická látka, která se dřívě využívala zejména jako herbicid. Pro své antibakteriální účinky ale našla využití také v kosmetice a farmacii. Triclosan se řadí mezi potenciální karcinogeny a endokrinní disruptory. Obsažený v kosmetice může způsobovat podráždění a kožní alergie. 

Zároveň jde o látku, která významně znečišťuje odpadní vody. V pitné vodě může reagovat s chlorem za vzniku karcinogenního chloroformu.


Jak vybírat bezpečnou kosmetiku pro děti?

  1. Nenechte se zmást lákavými nápisy “šetrné”, “pro děti”, “vhodné pro citlivou pokožku” a podobně
  2. Pečlivě čtěte složení produktů
  3. Upřednostněte 100% přírodní kosmetiku
  4. Hledejte na produktech uznávané certifikáty, zaručující bezpečné přírodní složení