Slunce a vrásky: Jak oddálit stárnutí kůže?

Vrásky jsou přirozenou součástí stárnutí. S přibývajícím věkem kůže ztrácí svou pevnost a elasticitu a zároveň se stává méně odolnější vůči vlivům okolí. Jedním z nejvýznamnějších faktorů, které proces urychlují, je UV záření. Jak před ním pokožku chránit a předejít tak předčasným projevům stárnutí? 

alonso-reyes-4VJtrLIi5_c-unsplash

 

Jak kůže stárne?

Pevnost a pružnost kůže udržují vlákna elastinu a kolagenu, jejichž počet se s přibývajícím věkem přirozeně snižuje. Smích, mračení a jiné výrazy tváře tak postupně způsobují vznik vrásek

Stárnutí kůže s sebou také přináší ztenčení kůže a snížení množství podkožního tuku. Více tak prosvítá cévní kresba a dochází k ochabnutí kůže, nejvíc viditelné v oblasti tváří a krku. 

V neposlední řadě ve vyšším věku kůže vylučuje méně potu a mazu a má oslabenou ochrannou bariéru. Snadněji se proto vysouší, hůře udržuje hydrataci, je náchylnější k infekcím a pomaleji se hojí.

 

Slunce a stárnutí kůže

Přestože stárnutí kůže a vzniku vrásek se není možné vyhnout, existují faktory, které tento proces zpomalují nebo naopak zrychlují. Významnou roli v předčasném stárnutí kůže přitom hraje ultrafialové (UV záření).

Vystavování se UV paprskům způsobuje rozklad vláken kolagenu a elastinu, což má za následek ochabnutí kůže a vznik vrásek. Kromě toho mohou sluneční paprsky způsobovat také vznik pigmentových skvrn, nerovnoměrné pigmentace, rozšíření a praskání žilek a v neposlední řadě zvýšené riziko rakoviny kůže. 

Míra odolnosti kůže vůči UV záření závisí nejen na věku, ale také na našem fototypu. Snědší kůže obsahuje více hnědého barviva melaninu, který působí jako částečná ochrana proti UV záření. Lidé s bledým odstínem kůže proto mají nejen vyšší tendenci spálení, ale i předčasného stárnutí kůže a tvorby vrásek. 

malin-k-1ul5a6YLapo-unsplash

 

Co dalšího vznik vrásek urychluje?

Nadměrné slunění není to jediné, co se na stárnutí kůže podílí. Svou roli mohou hrát také: 

  • genetické predispozice 
  • skladba stravy (nedostatek důležitých živin, nadměrná konzumace cukru a vysoce zpracovaných potravin)
  • nedostatek nebo špatná kvalita spánku, neumožňující zdravou regeneraci kůže
  • stres a s ním spojená vyšší hladina kortizolu, která poškozuje vlákna kolagenu a elastinu
  • špatné kosmetické návyky (používání dráždivé a vysušující kosmetiky, neodličování pleti před spaním, nedostatečné nebo naopak příliš časté čištění pleti, způsobující oslabení ochranné kožní bariéry…)
  • alkohol a cigarety, které poškozuje vlákna kolagenu, narušují cirkulaci krve a rozvádění živin

 

Jak vznik vrásek oddálit?

Vrásky jsou běžnou součástí života. Není třeba proti nim bojovat drahými invazivními procedurami, skrývat je a stydět se za ně. Můžete však pokožku lépe chránit před nepříznivými vlivy okolí a její mladistvý vzhled přirozeně prodloužit. 

 

Ochrana proti vlivu UV paprskům

Samotná změna odstínu kůže, po které tolik toužíme, ve skutečnosti není nic jiného, než projev poškození kůže. Cílené opalování proto pro zdraví a kvalitu kůže není zrovna to pravé ořechové. 

  • Při pobytu na slunci (a to nejen při opalování na pláži nebo u bazénu) pokožku chraňte opalovacím krémem s dostatečným SPF. Ideálně zvolte krém s přírodními minerálními filtry bez nanočástic. 
  • Noste klobouk nebo kšiltovku.
  • Nepobývejte na slunci mezi 10. a 15. hodinou, kdy jsou paprsky nejsilnější.
  • Namísto nadměrného slunění raději použijte samoopalovací krém.

 

Omlazující jídelníček

Negativní vliv UV záření je spojený s tvorbou škodlivých volných radikálů. V organismu je pomáhají neutralizovat antioxidanty, a proto je vhodné jich co nejvíc zařadit i do svého jídelníčku. Mezi antioxidanty patří například vitamín C, vitamín E, vitamín A a biotin. 

Kolagenová vlákna a tím i pevnost a elasticitu kůže může poškozovat i zvýšená hladina cukru v krvi. Snažte se proto jíst co nejméně zpracované potraviny a snížit příjem jednoduchého cukru. Uvolňování cukru do krevního oběhu můžete zpomalit také tím, že budete sacharidy jíst dohromady se zdrojem bílkovin, tuku a vlákniny.

 

Správná péče o pleť

Zdraví a mladistvý vzhled kůže můžete podpořit také správnou volbou kosmetiky. Mezi ingredience vhodné pro omlazení pleti patří například:

  • kolagen - zlepšuje pevnost a elasticitu kůže, vyhlazuje a sjednocuje její texturu
  • retinol - zvyšuje přirozenou produkci kolagenu, snižuje výskyt vrásek, napomáhá hojení zánětů a jizev
  • bakuchiol - redukuje známky stárnutí, zpevňuje a rozjasňuje pleť, zbavuje ji suchosti
  • kyselina hyaluronová - podporuje elasticitu kůže, zlepšuje hydrataci a urychluje hojení

  • vitamín E - působí jako antioxidant, vyživuje suchou pokožku a brání předčasnému stárnutí

  • koenzym Q10 - redukuje negativní účinky slunečního záření, sjednocuje barevný tón pleti, zlepšuje hydrataci

  • peptidy - posilují ochrannou kožní bariéru, pomáhají vyhlazovat vrásky a zlepšovat pevnost kůže