Jak na hormonální akné přírodní cestou

Akné je nejčastějším kožním onemocnění, kterým trpí miliony lidí po celém světě. Ve věkové skupině 12-24 let se s tímto problémem setká zhruba 85 % lidí. Objevit se může ale i v pozdějším životě vlivem mnoha faktorů. Přestože jde "jen" o kožní onemocnění, dokáže pořádně ovlivnit i duševní zdraví, narušit sebevědomí a vztah k sobě samým. Jednou z nejčastějších příčin akné je hormonální nerovnováha, která se podílí na nadměrné tvorbě kožního mazu a zvýšené zánětlivosti v těle. Jak na ni vyzrát přírodní cestou?
 
Hormony ovlivňují mnohé důležité procesy v našem těle a jejich nerovnováha (nízká nebo naopak příliš vysoká hladina) může vést ke spoustě zdravotních problémů, které jsou nepříjemně vleklé. 
 
matt-moloney-h8sKp9oSfsA-unsplash

Testosteron

Hlavním hormonem, na který třeba dát pozor v souvislosti s akné, je testosteron. Jde o mužský pohlavní hormon ze skupiny androgenů, který se přirozeně v malém množství vyskytuje i v ženském těle (cca 15 and 70 ng/dL, u mužů zhruba 280-1100 ng/dL).
 
Jeho aktivita je výrazná především v pubertě, kdy se u chlapců stará o růst pohlavních orgánů, ochlupení a nárůst svalové hmoty. V pubertě a poté v těhotenství zvýšenou aktivitu androgenů ale zažívají i ženy.

Nízká hladina androgenů způsobuje nízké libido (menší chuť na sex), chronickou únavu a zvýšenou náchylnost k osteoporóze a zlomeninám.

Když je jich naopak příliš, způsobují u žen hlubší hlas, nepravidelnou menstruaci, malou velikost prsou, slábnutí vlasů, nadměrný růst chloupků na obličeji, na hrudníku a kolem bradavek, zhoršení PMS, výkyvy nálad a v neposlední řadě také akné. Testosteron totiž mimo jiné stimuluje tvorbu kožního mazu, jehož zvýšená produkce je jedním z faktorů, způsobujících akné.

Právě kvůli zvýšené produkci testosteronu mnoho lidí trpí akné právě v pubertě a poté se kůže začne zlepšovat. Hormonální nerovnováha ale může nastat i v dospělosti, přetrvat z puberty nebo vzniknout vlivem životního stylu, používání hormonální antikoncepce, ale také přirozeně během těhotenství, kojení a při menopauze.
 

Hormonální akné

Hormonální akné v pubertě se nejčastěji objevuje v oblasti "T-zóny", tedy čela, nosu a brady. U dospělých je častější kolem čelisti a na dolní části tváří. Jeho projevy mohou být různé. Může se objevit v podobě černých teček (= komedony, které jsou na povrchu kůže otevřené) nebo pupínků, které jsou uzavřené pod povrchem kůže. V horším případě se mohou pod kůži tvořit hnisavé cysty, které mohou být velmi citlivé a bolestivé na dotek.
 
 


Přírodní léčba

Skladba jídelníčku

Hladinu hormonů ovlivňuje z části skladba našeho jídelníčku.

Zvýšenou aktivitu androgenů způsobuje mimo jiné příliš velké množství nasycených tuků, které najdeme v živočišných tucích, kokosovém a palmovém oleji nebo čokoládě.

Problematické mohou být také mléčné výrobky. Kravské mléko je přirozeně určeno pro to, aby telata správně rostla a nabírala na váze. Obsahuje tak mnoho anabolických hormonů, mezi které patří právě testosteron, růstový hormon (GH) a inzulín.

Podle zastánců alkalické stravy může pomoci také omezení kyselinotvorných potravin, mezi které patří například právě mléčné výrobky, ale také většina druhů ořechů, arašídy, káva, alkohol, rýže, těstoviny, pečivo a umělá sladidla.

Hladinu testosteronu, DHT a DHEA (taktéž androgeny) může snížit také vyšší příjem vlákniny. Vlákninu najdeme v podstatě ve všech kategoriích rostlinné stravy - v ovoci, zelenině, luštěninách, oříšcích a semíncích nebo celozrnných obilovinách. Skvělou volbou je například avokádo, které navíc obsahuje beta-sitosterol, který kontroluje hladinu stresového hormonu kortizolu, quinoa, která díky komplexním sacharidům hlídá hladinu krevního cukru nebo třeba brokolice, která podporuje rovnováhu ženského hormonu estrogenu.

Do stravy zařaďte také omega 3 a 6 mastné kyseliny. Nejlepším rostlinným zdrojem omega trojek je lněné semínko a lněný olej, který můžete přidávat do salátů nebo hotových jídel (je vhodný pouze pro studenou kuchyni). Omega 6 najdete zase například ve slunečnicovém oleji.

Doplňky stravy

Kromě úprav jídelníčku můžete správnou hladinu hormonů podpořit také určitými doplňky stravy:

  • Drmek - v těle funguje na principu přirozených ženských hormonů a jeho účinky se využívají pro léčbu neplodnosti u žen, podporu ovulace, úpravu menstruačního cyklu. Díky svým schopnostem je tak skvělý pro vyrovnávání hladiny hormonů a léčbu hormonálního akné. Pořídit ho můžete ve formě tinktury, pilulek nebo čaje. Jeho účinky by se měly projevit cca do 3 měsíců.
  • Maca (řeřicha peruánská) - pomáhá upravovat hormonální nerovnováhu, kontroluje aktivitu steroidních hormonů (testosteron, progesteron, estrogen) a kromě akné pomáhá také odstraňovat symptomy jako je chronická únava, návaly horka a nadměrné pocení. Macu pořídíte také jako tabletky nebo ve formě prášku, který můžete přidávat třeba do kaší nebo smoothies.
  • Pupalkový olej - pomáhá ovlivňovat hladinu hormonů a snižovat zánětlivost v těle. Olej je bohatý také na omega-6 mastné kyseliny, které jsou stavebním materiálem pro buněčné membrány a hormony v našem těle. Pupalkový olej můžete pořídit také ve formě tablet. 

 

brooke-lark-W9OKrxBqiZA-unsplash

 

Hormony a stres

Kvalitu naší kůže (stejně jako naše celkové zdraví) ovlivňuje taky stres. Při stresové reakci se v našem těle začne vylučovat hormon kortizol, který nás drží ve střehu a pohotovosti. Kortizol paří do skupiny glukokortikoidů, vytváří se v kůře nadledvin. Skoro každá buňka v našem těle má receptory, které kortizol mohou absorbovat - právě proto na nás má tento hormon tak výrazný vliv.

Nadprodukce kortizolu zvyšuje produkci kožního mazu, což je jednou z příčin vzniku akné.

I proto je léčba akné občas jako začarovaný kruh - jste nešťastní, zoufalí a vystresovaný z toho, jak vaše kůže vypadá, snažíte se ze všech sil se problému zbavit, ale díky vašemu emočnímu a psychickému stavu se vše jen zhoršuje... 

Ať už se proto rozhodnete pro jakýkoliv způsob léčby a jakoukoliv změnu svého životního stylu, myslete nejen na své fyzické tělo - ale věnujte pozornost také svým myšlenkám, emocím a své duševní pohodě.