Domácí rituál pro poškozené vlasy

Slunění u bazénu, koupání v moři, relax v klimatizovaném hotelovém pokoji. Jakkoliv dělá prázdninový program dobře naší psychice, naše vlasy na něj mají jiný názor. Na konci léta bývají vlivem mnoha faktorů oslabené, vysušené, polámané a na dotek připomínají slámu. Dopřejte jim ještě před návratem do pracovního shonu domácí regeneraci!

tamara-bellis-ZvPoZtY-0ng-unsplash

 

Co všechno musí vlasy v létě vytrpět?

Chlór 

Chlór v bazénech zbavuje vlasy přirozeného mazu, a zanechává je tak suché a křehké. Oslabuje jednotlivá vlasová vlákna a podporuje třepení konečků. Kromě může také způsobovat vysoušení a podráždění pokožky hlavy, což se opět projevuje na celkové kvalitě vlasů.

 

Slaná voda

Slaná mořská voda má v souvislosti s vlasy a kůží své pozitiva i negativa. Obsahuje minerály jako je například hořčík, vápník a draslík, které příznivě působí na náš organismus. Má také antimikrobiální účinky, které mohou napomáhat při léčbě akné a dalších zánětlivých kožních onemocnění

Současně však pokožku a vlasy slaná voda nadměrně vysušuje, může způsobovat podráždění a společně se slunečními paprsky přispívat k dehydrataci

Velmi problematické může být plavání v moři pro barvené a odbarvované vlasy nebo kurdnaté vlasy které jsou přirozeně mnohem sušší. 

 

Slunce

Sluneční paprsky představují riziko nejen pro naši kůži, ale i pro zdraví a kvalitu vlasů. Sluneční poškození se nejčastěji projevuje blednutím barvy,  nadměrným vysoušením a třepením konečků. Takto oslabené vlasy se také často zacuchávají a při nešetrném rozčesávání se mohou snadno lámat.

Největší riziko slunce představuje pro světlé vlasy. Barvu vlasů totiž ovlivňuje množství pigmentu melaninu, který zároveň funguje jako přirozená ochrana proti UV záření. Čím světlejší a jemnější proto vlasy jsou, tím ohroženější slunce jsou. 

 

Klimatizace

Klimatizace je v parném letním dni skvělým spojencem. Delší pobyt v klimatizovaných prostorách ale neprospívá našim vlasům, pokožce ani celkovému zdraví. Klimatizace totiž odebírá přirozenou vlhkost nejen ze vzduchu, ale i z našeho těla. Úlevné chvilky v chladném pokoji tak můžou vést k dehydrataci, bolesti hlavy, škrábání v krku, nadměrnému vysoušení očí, pokožky a vlasů.

Jak vlasy po létě vrátit do rovnováhy?

Správné mytí

Zdraví vlasů můžete ovlivnit už při mytí volbou správného šamponu. Upřednostněte šetrné přírodní produkty, které jsou ohleduplné  k pokožce hlavy i k životnímu prostředí. Naopak se vyhněte ingrediencím jako jsou:

  • Silikony (ve složení je poznáte podle koncovky “-con”, např. dimethicone, cyclomethicone) - často používané pro vyhlazení vlasů a dodání lesku, z dlouhodobého hlediska mohou vlasy zatěžovat, oslabovat a zbavovat je objemu
  • Sulfáty (SLS - Sodium Lauryl Sulfate, SLES - Sodium Laureth Sulfate, Ammonium Lauryl Sulfate) - mohou vysušovat vlasy a pokožku hlavy, způsobovat podráždění a šupinatění kůže
  • Parabeny - (ve složení je najdete podle koncovky “paraben” - např. butylparaben, ethylparaben…) u citlivých jedinců způsobují podráždění kůže a mohou narušovat přirozené funkce hormonální soustavy
  • Triclosan - patří mezi potenciální hormonální disruptory
  • Alkohol (ve složení hledejte slova obsahující “prop” - např. isopropyl alcohol, propanol) - má vysušující efekt, zejména problematický u přirozeně suchých vlasů, barvených a poškozených vlasů

Po mytí šamponem nikdy nezapomínejte na kondicionér, ať už oplachový nebo bezoplachový. Kondicionér vyhlazuje vlasová vlákna, napomáhá rozčesávání a předchází tak lámání vlasů při česání. Zatímco šamponem byste měli mít hlavně pokožku hlavy, kondicionér je vhodné nanášet ke konečkům. 

 

Bylinné oplachy a vlasová tonika

V dřívějších dobách, kdy žádné tekuté kondicionéry neexistovaly, lidé o vlasy pečovaly s pomocí bylinných oplachů. I dnes patří mezi skvělou alternativu, která podporuje kvalitu vlasů, usnadňuje rozčesávání, stimuluje růst vlasů a šetrně pečuje o vlasovou pokožku. 

 

Hloubkový kondicionér

Kromě kondicionéru, který pravidelně používáte při mytí, je vhodné do péče zařadit i tzv. hloubkový kondicionér neboli vlasovou masku. Připravit si ji můžete z domácích ingrediencí (rostlinných olejů, jílů, éterických olejů, avokáda apod.), nebo sáhnout po již namíchaných směsích pro regeneraci a výživu vlasů. 

Tip: Vyzkoušejte třeba kokosovou masku od OSTÉ s bio panenským kokosovým olejem, ricinovým olejem a patentovanou formulí získanou z rýžových zrnek. 

 

Regenerační Cassia

Pokud jste někdy zkoušeli barvení hennou, nejspíš si pamatujete, jak vaše vlasy po barvení vypadaly zdravější, lesklejší a objemnější. Pro všechny, kdo nechtějí měnit barvu vlasů, ale využít zmíněných účinků, je tu cassia - tzv. “bezbarvá henna”. 

Cassia je výborným pomocníkem pro regeneraci a intenzivní výživu vlasů. Příznivě působí i na vlasovou pokožku, předchází vypadávání vlasů, zbavuje lupů a ekzému. 

Pokud vaše vlasy po létě potřebují vzpruhu, zábal z cassie je skvělou volbou. 

 

Květové vody

Květové vody neboli hydroláty jsou oblíbené pro čištění, osvěžení a hydrataci pleti. Už méně lidí ale ví, jak nápomocné mohou být při péči o vlasy. Podobně jako bylinné oplachy totiž usnadňují rozčesávání, zvyšují lesk a objem vlasů, pomáhají regulovat kožní maz a stimulují růst vlasů. 

 

Vlasové oleje

Vlasy jsou v podstatě mrtvá vlákna - to, co vyrůstá z pokožky hlavy už samo o sobě neprodukuje maz a nevstřebává jakékoliv živiny.  Výživa vlasů proto závisí na koříncích, které jsou schované pod povrchem pokožky hlavy, a v kterých se produkuje maz. 

Nepříznivé vlivy, kterým jsou vlasy v létě vystaveny, mohou oslabit vnější vrstvu vlasu (vlasovou kutikulu), která jej před vlivy vnějšího prostředí chrání. Vlasy se poté snadno vysouší, třepí a lámou. 

Rostlinné oleje vlasům vrací zpět zdravý lesk, zbavují elektrizování a předchází vypadávání. 

Mezi oleje vhodné pro péči o vlasy patří například:

  • arganový olej
  • kokosový olej
  • sezamový olej
  • mandlový olej
  • moringový olej