Poprázdninová regenerace pleti

Léto je plné aktivit, které nám pomáhají zapomenout na každodenní starosti a načerpat energii pro návrat do plného pracovního nasazení. Zatímco my se z dovolené vracíme odpočatí a s dobrou náladu, naše pokožka naopak zažívá krušné časy. Dopřejte jí po letní námaze regeneraci, kterou si zaslouží!

Léto vs. kůže

Během léta je naše pokožka vystavena celé řadě vnějších agresorů. Koupeme se moři a chlorovaných bazénech, více času trávíme venku pod slunečními paprsky a pracujeme v často překlimatizované kanceláři se suchým vzduchem.

To vše se na kůži kromě zlatavého opálení může podepsat i méně příjemnými projevy. Nadměrné slunění může vést ke spálení, loupání, vysoušení, dehydrataci i vzniku pigmentových skvrn. Slaná mořská voda, chlór v bazénu a klimatizace ve vnitřních prostorách pokožku vysušují a oslabují její přirozenou ochrannou bariéru. Zvýšené pocení a produkce kožního mazu zase mohou vést k ucpávání pórů a vzniku nedokonalostí.

filip-filkovic-philatz-YivSbcIL_fk-unsplash

Jak pokožku vrátit do rovnováhy?

Zaměřte pozornost na pravidelné čištění

Ucpávání kožních pórů, vznik pupínků a černých teček v létě způsobuje několik faktorů. Horké, vlhké ovzduší vede k většímu pocení a zvýšené produkci kožního mazu. Zbytky potu a mazu tak mohou při nedostatečném čištění ulpívat v kožních pórech. Přidat se k nim mohou také zbytky make-upu, odumřelé kožní buňky, šupinky vysušené kůže a jakékoliv další nečistoty, které přes den posbíráme z ovzduší, vody, písku apod.

Základem péče v každém ročním období by proto mělo být pravidelné čistění. Pro šetrné odlíčení a očištění všech typů pleti včetně citlivé můžete vyzkoušet třeba metodu olejového čištění.

  • Na navhlčenou pleť naneste trochu čisticího balzámu nebo oleje
  • Jemně tvář masírujte tak dlouho, než se make-up a nečistoty rozpustí
  • Poté namočte malý ručník nebo žínku do teplé vody a přiložte ji na obličej
  • Jemně jím zbytky oleje nebo balzámu setřete
  • Podle potřeby pleť dočistěte čistitím gelem, pleťovou vodou nebo tonikem

Olejové čistění pleti můžete provádět každé ráno a večer. Pokud ráno na kosmetickou rutinu nemáte tolik času, stačí pleť opláchnout mycím gelem nebo pleťovou vodou. Po probuzení sice není co odličovat a čistit, přes noc ale pleť vyplavuje nečistoty, kterých je vhodné se zbavit.

 

Zbavte se odumřelých kožních buněk

Pokud je vaše pokožka po létě mdlá a chybí jí ta správná jiskra, pomocnou ruku jí může podat pravidelný peeling. Naše kůže se totiž neustále obnovuje a odumřelé buňky mohou na povrchu ulpívat. To způsobuje, že pokožka vypadá zašedle a unaveně.

Pokožce celého těla proto dopřejte 1-2x do týdne šetrný přírodní peeling. Zatímco pokožka na nohou nebo pažích hravě zvládne mechanický peeling s cukrem, mořskou solí nebo jinými brusnými částečkami, na obličej volte jemnější peeling, se kterým se vyhnete podráždění.

Kromě toho, že peeling odstraní odumřelou kůži, také podpoří cirkulaci krve a pokožku sjednotí a rozjasní. Protože na ní dál nebude ulpívat neprostupná vrstva odumřelých buněk, budou se do kůže také lépe vstřebávat jakékoliv kosmetické produkty.

Vybrat si můžete z mnoha druhý mechanckých a chemických peelingů. Mechanický peeling obsahuje drobné brusné částečky, které odumřelé buňky a nečistoty odstraňují mechanicky.

Chemický peeling oproti tomu využívá běžně se vyskytující kyseliny nebo enzymy. Kůži neobrušuje, ale nečistoty a odumřelé buňky “rozpouští”. Je proto šetrnější a vhodný i pro citlivou pleť a pleť s aktivním akné.

 

Vyzmízíkujte pigmentové skvrny

S blednoucím opálením se mohou na kůži ukázat známky slunečního poškození - nové pihy, tmavé skvrny nebo nebo části kůže s nejednotným odstínem.

Tyto efekty UV záření bohužel nejde zvrátit - můžete ale zmírnit jejich viditelnost. Nejefektivnější jsou v tomto případě produkty s vitamínem C, vitamínem B3 (niacin), retinolem, peptidy a AHA kyselinami.

 

Rozmazlete pleť maskou

Ke každodennímu čistění a výživě můžete 1-2x do týdne přidat také extra péči v podobě pleťové masky. Je ale třeba vědět, po které sáhnout. Obecně se masky dělí do tří skupin

  • čisticí/vyžvující masky
  • slupovací masky
  • látkové masky

Nejběžnějším typem jsou masky, které naneste na pleť, necháte po určitou dobu působit a poté zbytky smyjete nebo setřete odličovacím tamponem. Tyto masky pleť čistí, zklidňují a regenerují. Je vhodné je použít po běžném každodenním čištění a před nanesením krému nebo séra.

Slupovací masky fungují v podstatě stejně jako peeling. Maska na obličeji zaschne a poté ji sloupnete spolu s nečistotami a odumřelými kožními buňkami. Pokud už nějakou formu peelingu používáte, není vhodné přidávat i tento typ masky. Mohlo by dojít k podráždění kůže a narušení přirozené ochranné bariéry. 

Po použití slupovací masky vždy použijte tonikum a krém/olej, čímž předejdete nechtěnému vysoušení pleti a možnému podráždění.  

Látkové masky fungují podobně jako sérum a jsou skvělé pro zvýšení hydratace a rozjasnění pleti. Rozložíte masku na pleť a necháte ji po určený čas působit. Po sejmutí masky obličej už neumýváte, ale zbytek tekutiny do kůže vmasírujete.

 

Přizpůsobte výživu pleti ročnímu období

Po létě bývá pokožka často vysušené, napjatá a citlivá. Můžou za to sluneční paprsky, slaná voda, chlór i pobyt v klimatizovaném prostoru. Podzim a zima bývají v našich podmínkách suché a chladné. Méně se potíme a kůže se zároveň opět může více vysušovat. Postupně proto můžete zařadit krémy a balzámy s hutnější konzistencí, které pokožce poskytnou bohatou výživu a ochranu před dalšími nepříznivými vlivy okolí (vítr, mráz, apod.).