Jak na domácí přírodní repelent?

Komáři, klíšťata, mušky… otravný hmyz patří k létu stejně jako dlouhé slunečné dny a povalování u vody. Bodnutí hmyzem je nejen nepříjemné, ale může vést i k závažným zdravotním problémům. To, čím se proti hmyzu obvykle chráníme, však představuje neméně rizik. Jaké negativní účinky mohou přinést běžné repelenty a jak je efektivně nahradit přírodní alternativou?

erik-karits-XiYo6XE0Cvg-unsplash

 

Ochrana a nebezpečí v jednom

Nejčastěji používanou látkou v běžných repelentech je diethyltoluamid, zkráceně DEET. Jde o olejovitou tekutinu, která odpuzuje bodavý hmyz jako jsou klíšťata, komáři a blechy. Dříve se DEET používalo pro výrobu pesticidů v zemědělství. V polovině 20. století však našla cestu i do přípravků, které aplikujeme na naši kůži.

DEET je považováno za nejefektivnější repelent. Hmyz nezabíjí, ale brání mu přistát na kůži nebo oblečení. Teorie, jak vlastně látka funguje, se různí. Některé říkají, že DEET přebíjí přirozený tělesný zápach, takže hmyz nedokáže svou “oběť” po čichu rozpoznat, jiné tvrdí, že je zápach DEET pro hmyz jednoduše příliš odpudivý. 

Přestože se látka v repelentech hojně využívá, stále se objevují obavy o její bezpečnosti. U citlivých jedinců mohou repelenty s DEET způsobovat alergické reakce, podráždění kůže, očí a dýchacích cest. Existuje také přetrvávající obava z možné neurotoxicity (negativního vlivu na nervovou soustavu) a zdravotních rizik zejména u malých dětí a těhotných žen. 

Oficiálně je DEET považováno za bezpečné při “správném používání”. To mimo jiné znamená, že bychom neměli repelent používat přímo na pokožku, ale pouze na oblečení - což je v letním čase, kdy je velká část pokožky odhalená, poměrně nereálný požadavek.

Problematický je také vliv DEET na životní prostředí - toxický je zejména pro ptáky, ryby a mořské živočichy. 

 

Existuje alternativa?

Ať už se repelentům s DEET chcete vyhnout z jakýchkoliv důvodů, máme pro vás dobrou zprávu. Existuje totiž řada přírodních alternativ, které pomáhají odpuzovat hmyz bez nebezpečných vedlejších účinků.

Nejčastěji využívanou přírodní alternativou jsou éterické oleje a výluhy z aromatických rostlin. Pořídit tak můžete už hotový přírodní repelent s jejich obsahem, nebo si vyrobit vlastní v domácích podmínkách.  

daiga-ellaby-3beArYu-mUo-unsplash

 

Jak přírodní repelent vyrobit a správně používat?

Éterické oleje není vhodné nanášet na pokožku neředěné, protože by mohly způsobit podráždění. Je proto potřeba je smíchat s nosným rostlinným olejem (např. olivový, kokosový, mandlový apod.) nebo čistým alkoholem. Výslednou olejovou směs nebo sprej poté můžete aplikovat přímo na pokožku, kdykoliv se chystáte ven do přírody. Je třeba myslet na tom, že přírodní repelenty, zejména ty doma vyrobené, mohou být efektivní po kratší čas. Aplikujte je proto opakovaně, zejména pokud se během pobytu v přírodě koupete, nebo sportujete a výrazně se při tom potíte.

Vybrané éterické oleje můžete také nakapat do aroma lampy nebo difuzéru a zapnout ho venku na zahradě, abyste byli ještě více proti hmyzu chráněni.

 

Které éterické oleje fungují jako repelent?

  • citronela - nejčastější ingredience přírodní repelentů, efektivní zejména proti komárům
  • eukalyptus - nejlépe funguje na komáry, mouchy, plotice a moly
  • levandule - odpuzuje komáry, klíšťata, mouchy a blechy a zároveň zklidňuje pokožku po možném bodnutí

  • máta - přírodní repelent proti komárům, mouchám, mravencům a vosám

  • skořice - odrazuje zejména vosy a pavouky 
  • cedr - funguje jako repelent i jako přírodní pesticid, odpuzuje a likviduje komáry, mouchy, blechy, klíšťata, vši, mravence, roztoče a moly
  • tea tree - pomáhá odpuzovat komáry, klíšťata, vši, mravence a včely a po bodnutí hmyzem pomáhá pokožku zklidňovat a zbavuje ji svědění

 

Co dělat po bodnutí hmyzem?

I pokud k bodnutí/kousnutí hmyzem dojde, příroda nabízí řešení. Po zklidnění pokožky, zmírnění bolesti a svědění můžete sáhnout po některé z následujících ingrediencí:

  • aloe vera - ulevuje od bolest a  svědění, zbavuje otoků a urychluje hojení
  • máta peprná - chladí, zklidňuje podráždění kůže, snižuje riziko infekce
  • lemongrass - působí protizánětlivě, mírní bolest
  • levandule - zklidňuje a hojí pokožku, tlumí bolest a svědění
  • tea tree - zbavuje svědění a otoků, předchází infekcím a alergickým reakcím
  • bambucké máslo - pomáhá mírnit svědění a současně pokožku vyživuje a zvláčňuje