Vůně vs. emoce: Jak využít jejich vlivu?

Máte rádi atmosféru, kterou v domácnosti dokáže vykouzlit voňavá svíčka? Saháte po aromatické koupelové soli, když chcete vypnout a uvolnit napětí z mysli? Cítíte se sebevědoměji, když použijete svůj oblíbený parfém? A přemýšleli jste někdy o tom, proč na nás mají vůně takový vliv? 

O vlivu vůní na psychiku věděli lidé už před tisíci let. Aromaterapie tak má své hrdé místo v tradiční čínské medicíně, ajurvédě i mnoha starodávných spirituálních směrech. Vůně levandule, růže, máty, citrusů, eukalyptu a mnoha dalších se dodnes hojně využívá při výrobě kosmetiky a přírodních léčivých přípravků.

camille-paralisan-LgoehzzFAMA-unsplash

 

Jak náš mozek na vůně reaguje?

V momentě, kdy se nadechneme určité vůně, vdechované molekuly putují do zadní části nosu, kde se nachází smyslové buňky. Ty pošlou signál do mozku, který vůni identifikuje a vyhodnotí, jestli jde o příjemný nebo nepříjemný vjem. 

Vůně v nás tak mohou vyvolat pozitivní i negativní emoce, měnit naši náladu, úroveň energie i hladinu stresu. Zatímco některé zahnání únavu, lenost a letargii, jiné zase pomohou zmírnit úzkost a paniku, zklidnit podrážděné nervy a ztišit roztěkanou mysl před spaním.

 

Proč nás vůně tolik ovlivňují?

Přestože na některé vůně pozitivně reaguje větší množství lidí než na jiné, největší roli ve všem hrají naše vlastní vzpomínky. 

Centrum čichu je totiž blízko centru paměti a centru emocí. Všechny tři části jsou propojeny, což vysvětluje, proč máme určité vůně tak silně provázané s konkrétními pocity a vzpomínkami.

Způsobuje to také to, že zatímco někteří lidé mohou určitou vůni vnímat jako příjemnou a uklidňující, v jiných může vyvolávat odpor nebo dokonce nevolnost. 

Pokud jste například strávili velkou část dětství u babičky na venkově, objektivně nepříjemný zápach zatuchlé chaty ve vás může vyvolat příjemné emoce a vzpomínky na tehdejší pohodu a bezstarostnost. Pokud jste zažívali stresující chvíle před tabulí ve škole a zkoušející učitelka tehdy používala výrazný parfém, je možné, že ve vás podobná vůně bude i dnes vyvolávat nervozitu a úzkost.

 

Jak s čichovou pamětí vědomě pracovat?

Zpět do minulosti

Vraťte se ve své mysli v čase nazpět a vzpomeňte si na příjemné, veselé vzpomínky z vaší minulosti. Vybaví se vám konkrétní místo, moment a vůně, která ho doprovázela? Jaké vůně máte spojené s dětstvím, rodinnou pohodou, prázdninami, oslavami, láskou, uvolněním, relaxací? Může jít například o vůně přírody (květiny, stromy, déšť, čerstvě posekaná tráva), svíček, jídla nebo kosmetiky. 

Jakmile takovou vůni najdete, zkuste najít způsob, jak si ji připomenout a navodit si tyto příjemné pocity znovu. Pořídit si můžete podobně vonící kosmetiku, parfém, éterický olej, osvěžovač vzduchu, svíčku nebo třeba sůl do koupele. 

 

Vytváření nových asociací

Nové asociace k vůním si můžeme vytvořit i dnes. To, že si budete konkrétní vůni vědomě spojovat s určitou činností nebo částí dne, vám může pomoct vytvořit si nové pozitivní návyky. 

Příklad: Pokud budete každý večer používat stejný voňavý sprchový gel, vaše mysl si zvykne, že jakmile tuto vůni ucítí, je na čase vypnout a připravit se na posilující spánek. 

Podobně můžete využít vůně i během pracovního dne: Zapalte si svíčku, nebo nakapejte do aroma difuzéru vybraný olejíček, který budete používat pouze při práci. Časem si váš mozek si navykne spojovat ji s prací, které se při ní vždy věnujete. Můžete se tak snadněji odpoutat od jiných myšlenek a aktivit a zlepšit své soustředění a produktivitu. Jakmile s prací skočíte, nezapomeňte si v místnosti vyvětrat, aby váš mozek zase “přepnul” a další aktivity.