Správná péče o ekzematickou pokožku

Ekzém je chronické onemocnění kůže, které dokáže pořádně znepříjemnit každodenní život. Jak se o citlivou atopickou pokožku správně starat? A jak zmírnit projevy ekzému přírodní cestou?

Jak a proč ekzém vzniká

Ekzém se obvykle objevuje do 5. roku věku. U většiny dětí nejpozději v pubertě začíná mizet, s částí lidí bohužel pokračuje i na další cestě životem. Velkou roli u ekzému hraje genetika - riziko jeho vzniku se zvyšuje, pokud jsou rodiče alergici nebo trpí přímo ekzémem. 

Atopický ekzém se objevuje ve vlnách, kdy se střídá období “vzplanutí” (zánětu) a klidu, kdy ale pokožka obvykle zůstává stále velmi suchá. Zanícení způsobuje, že kůže začíná svědit. To často vede ke škrábání, které zvyšuje riziko infekce a začarovaný kruh se tak uzavírá.  

seth-doyle-JI6LmWtGHf4-unsplash

Kosmetická péče o ekzematickou pleť

Ekzematická pleť vyžaduje velmi šetrnou péči. Při péči o pleť To se týká samotného ošetřování pleti (žádné drhnutí) i výběru vhodné kosmetiky. Jaká pravidla tedy dodržovat?

Novou kosmetiku vždy nejdřív otestujte

Jakýkoliv nový krém, olej nebo mýdlo proto nejdřív otestujte na malém kousku kůže pro možnou alergickou reakci. Jednoduše malé množství kosmetiky naneste např. do loketní jamky, přelepte náplastí a nechte 24 hodin působit. Pokud je kůže po odlepení podrážděná, zarudlá nebo se na ní objevila vyrážka, raději s vyvarujte používání tohoto konkrétního produktu.

Sprchujte se vlažnou vodou

Ekzematická pokožka je velmi suchá a horká voda ji jen víc vysušuje a dráždí. Při sprchování i čištění pleti proto používejte vždy vlažnou vodu a omezte celkový čas mytí.

Sáhněte po těch správných ingrediencích

Mezi látky, které jsou vhodné pro atopickou pleť, patří například: 

    • Kokosový olej - pomáhá předcházet vysoušení pleti, má protizánětlivé účinky, předchází přemnožení bakterií, virů a plísní, které mohou způsobovat infekce (ekzematická pokožka je k infekcím více náchylná)
    • Bambucké máslo - podporuje funkci přirozené ochrannou bariéru pokožky, zabraňuje vysoušení, zklidňuje a zjemňuje pokožku
    • Měsíček - má protizánětlivé, antimykotické a antibakteriální vlastnosti, napomáhá hojení pokožky, zklidňuje podrážděnou a zanícenou pokožku
    • Aloe vera - napomáhá hydrataci pokožky, urychluje hojení a díky svým antimikrobiálním vlastnostem zabraňují vzniku infekce v narušené atopické pokožce
    • Ovesné vločky - zmírňují podráždění pleti, zbaví svědění, pomáhají udržovat správné pH pokožky

Faktory, které ekzém zhoršují (a jak s jim vyvarovat)

Parfemovaná kosmetika a prací prostředky

Při atopické pokožce není vhodné používat jakoukoliv parfemovanou kosmetiku, ani prát prádlo v navoněném pracím prášku či aviváži. Při výběru kosmetiky to může být složitější, než se zdá - některé konvenční produkty jsou totiž označené jako “neparfemované”, ale obsahují přitom pouze extra látky, které pohlcují přirozenou vůni produktu. Pokud máte citlivou pokožku se sklonem k ekzému, volte produkty, které neobsahují voňavé, dráždivé látky ani v základním složení (včetně některých éterických olejů).

Nevhodné oblečení

Těsné oblečení z “kousavých” materiálů jako je např. vlna, může zhoršovat průběh onemocnění. Nejvhodnějším materiálem oblečení pro ekzematickou pokožku je 100% bavlna, bambus a hedvábí.

Stres

Stres ovlivňuje naše celkové zdraví víc, než si občas uvědomujeme. Při stresu je vylučován hormon kortizol, který při dlouhodobém stresu zapříčiňuje vyšší zánětlivost v těle. Ta může způsobovat mimo jiné právě zhoršení symptomů ekzému.

Věnujete proto každý den chvíli uvolnění a odpočinku, který vám pomůže stresující situace lépe zvládat. I pár minut dechových cvičení, čtení oblíbené knížky nebo krátké protažení těla, může vnést do vašich dnů velkou změnu. Pomoc při konkrétních stresujících situacích můžete hledat také v aromaterapii.

inhalacni

 

TIP: Inhalační tyčinka proti stresu

  • s vůní bergamotu
  • uvolňuje napětí v těle a mysli 
  • přináší dobrou náladu
  • zahání úzkost, strach a nervozitu

 

 

Problémy v jídelníčku

Při ekzému je potřeba redukovat zánětlivé reakce našeho těla. Zhoršovat je může mimo jiné i stavba našeho jídelníčku, a to konkrétně konzumace potravin, na které máme potravinovou alergii. Nejčastěji mezi problematické skupiny potravin patří mléčné výrobky, vejce, obiloviny obsahující lepek, ořechy, arašídy, sója a citrusy. 

Příznivě naopak působí potraviny s vysokým obsahem omega 3 mastných kyselin pomáhají regulovat zánět v těle (např. ryby) a probiotika. Ta podporují funkci střev, která jsou centrem naší imunity. Mezi skvělé zdroje probiotik patří například kysané zelí, kimchi, kefír, miso nebo tempeh.