Přírodní kosmetická výbava pro nejmenší

Citlivá dětská pokožka potřebuje co nejšetrnější kosmetickou péči. Je náchylnější k vysoušení a podráždění a kosmetika by jí měla dodat potřebnou výživu a intenzivní ochranu. Jak kosmetiku vybírat a čemu se vyhnout?

Pokožka novorozenců

Miminka se rodí s ochrannou vrstvou tzv. mázku (vernix). Ten chrání plod během posledního trimestru těhotenství, usnadňuje vypuzení z těla matky během porodu a chrání tělíčko novorozence během prvních dnů života. Větší část se z něj vstřebá během 24 hodin od porodu, zbytek zhruba do 5 prvních dnů. Mázek působí jako přirozený tělový “krém”, který změkčuje, zklidňuje, hydratuje a chrání pokožku. V prvních 24 hodinách by se tak miminka neměla koupat a vrstva mázku by se neměla cíleně odstraňovat. 

Jak se liší pokožka dětí a dospělých?

Funkce kůže

Kůže plní ve všech fázích života stejnou funkci. Vytváří ochrannou bariéru mezi vnitřním a vnějším prostředím, absorbuje vodu, chrání organismus před poškozením z UV záření, reguluje tělesnou teplotu, ovlivňuje syntézu vitamínu D a je sídlem smyslových receptorů

Dítě vs. dospělý

Pokožka miminek je až o 30% tenčí, než u dospělých. Dvakrát rychleji ztrácí hydrataci a dochází u ní snadněji k vysoušení a podráždění. Plocha pokožky v poměru k tělesné váze je navíc velmi odlišná od dospělého člověka. Veškeré látky zvenčí tak snadněji pronikají dovnitř a případný negativní efekt může organismus výrazněji ovlivnit. 

Přirozené pH pokožky

Miminka se rodí s téměř neutrálním pH pokožky. Postupně s věkem se hodnota pH stává kyselejší, čímž odráží negativní vlivy vnějšího prostředí. Kosmetika, která je příliš zásaditá nebo naopak příliš kyselá může narušit optimální pH kůže a zvýšit její citlivost na podráždění

kelly-sikkema-V106bb1a9BY-unsplash

Čemu se vyhnout?

Při nákupu dětské kosmetiky pečlivě čtěte složení produktů. Ani kosmetika s lákavými nápisy “přírodní” a “s výtažky z bylin” nezaručuje, že je skutečně přírodní a šetrná k pokožce. Vyhýbejte se zejména látkám, jako je:

  • Mastek (toxický pro dýchací cesty)
  • Propylene glycol (může vyvolávat podráždění a vyrážky)
  • Parabeny (mohou narušovat hormonální rovnováhu - obzvlášť nebezpečné pro malé děti, které ještě nemají plně vyvinutý endokrinní systém )
  • Sodium Laureth Sulfate (narušuje ochranný plášť pokožky)
  • Umělá parfemace (může vyvolávat podráždění citlivé dětské kůže)

Přírodní péče o dětskou pokožku

Čisticí kosmetika

Aby se pokožka příliš nevysušovala a nedráždila, miminka by se neměla koupat příliš často. Snažte se omezit i čas koupání, aby nedocházelo k narušené přirozené ochranné vrstvy pokožky. Když už se vrhnete na koupelové radovánky, vyzkoušejte třeba bio sadu INLIGHT, která obsahuje uklidňující koupelový olej a výživný bylinný olej pro láskyplnou masáž. 

Péče & ochrana

Čistě rostlinné oleje jsou správnou volbou pro péči o pokožku v každé fázi života. Pomáhají udržovat hydrataci, zvláčňují kůži a dodávají jí pořádnou nálož minerálů a vitamínů. Dětské šlehané máslo AROMATICA  obsahuje bio bambucké máslo, mandlový a makadamový olej a extrakt z aloe kapské, která usnadňuje hojení a zklidňuje podráždění kůže.

Chránit je třeba nejen pokožku celého těla, ale i citlivé dětské rtíkyPomáda Bětka od NOBILIS TILIA je vyrobená ze 100 % přírodních ingrediencí a je tak zcela bezpečná, i když se dítěti dostane omylem do úst.

 

photo-1519032020778-4233b1889808

Opruzeniny a vyrážky

Opruzeniny vznikají v momentě, kdy je pokožka v delším styku s vlhkostí. Dochází k nim při dlouhém času mezi vyměněním plenky, ale také při alergické reakci na plenku/kosmetiku nebo při bakteriální či kvasinkové infekci. Při vyměňování plenky nechte miminko vždy chvíli rozbalené, aby se pokožka provětrala. Vyhněte se používání parfémovaných vlhčených ubrousků s alkoholem a pokožku vždy šetrně utřete do sucha.  

INLIGHT Bio Soothing balzám ze směsi rostlinných olejů, bylinných výtažků a esenciálních olejů intenzivně regeneruje poškozenou pokožku. Hodí se i pro ošetření popraskaných bradavek při kojení a pro zmírnění projevů ekzému.

Opalování

U dětí do 6 měsíců není vhodné používat opalovací krém a je tak třeba držet se co nejvíce ve stínu. Po půl roce věku ale doporučujeme pokožku dětí chránit krémem s dostatečným SPF.  Pro silnou ochranu vyzkoušejte Opalovací krém ECO COSMETICS Baby s ochranným faktorem 45 nebo EY! krém s SPF 50.