Oddalte stárnutí pleti přírodní cestou

V dětství je pružná, pevná a plná života. Ať už si natlučeme kolena při padání z kola nebo se řízneme do prstu při pomáhání v kuchyni, naše kůže se okamžitě hojí. V dospívání bouře hormonů přináší první nedokonalosti, které s námi někdy setrvají až do pozdní dospělosti. S přibývajícím věkem sice většinou zmizí pupínky, ale začínají se pro změnu objevovat první vrásky a pokožka ztrácí svou elasticitu... V každém období života naše pokožka potřebuje odlišnou péči. A i když ani ta nejlepší kosmetika neumí vrátit čas, správná péče dokáže mladistvý vzhled pleti výrazně prodloužit. 

Jak se čas projevuje na kůži?

  • Je hrubší a sušší
  • Ztrácí pevnost a elasticitu
  • Je čím dál více průsvitnější
  • Je náchylnější ke zranění a hůře se hojí

Změny se v pokožce odehrávají nejen navenek, ale i pod povrchem. Po 25. roce věku se pomalu začíná snižovat produkce kolagenu a ještě výraznější pokles poté ženy zažívají v období menopauzy. Kolagen je pojivo, které drží vše pohromadě a jeho snížená produkce způsobuje ochabnutí pokožky, ztrátu pevnosti, elasticity a vznik vrásek. 

S narůstajícím věkem dochází také k poklesu kyseliny hyaluronové v kůži, což vede k narušení hydratace. Zralá pleť není schopna zadržovat optimální množství vody, je tenčí a sušší. Je také náchylnější na modřiny a hůře se u ní hojí drobné ranky.

U zralé pleti s mohou taktéž objevovat tzv. “stařecké skvrny” - nevystouplé, tmavé skvrnky na pokožce obličeje, rukou, paží, zad a nohou. Nejčastěji jsou způsobeny UV zářením, které v organismu vyvolává tzv. oxidační stres. Dlouhé roky opalování a aktivit na přímém sluníčku si prostě vybírají daň. Pigmentové skvrny se mohou objevit také jako důsledek hormonálních změn, například v těhotenství.

15069

(Zdroj: Woman photo created by pressfoto)

Máme to v rodině

Přestože vrásky, pigmentové skvrny a oslabení pokožky je přirozenou součástí stárnutí, ne u každého se projeví ve stejné míře. Kromě přirozeného vlivu času pleť ovlivňuje pokožku z velké části i genetika. Podepisuje se na ní také nadmíra slunečního záření, stres, těhotenství, každodenní mimické pohyby, nedostatek spánku a nevhodná volba kosmetiky.

Co dělá s kůží slunce?

Ultrafialové (UV) paprsky poškozují elastin v kůži. Ten má za úkol udržovat pokožku pevnou a pružnou, tak aby se po natažení zase vrátila do původní podoby. Sluneční paprsky zvyšují množství volných radikálů v organismu, které mohou vyvolávat tzv. oxidační stres. Pokud je vše v našem těle vše v rovnováze, jsou pro nás volné radikály prospěšné. Pokud se ale dostanou do nerovnováhy, obrací se proti buňkám našeho těla, poškozují strukturu a funkci buněčné membrány a mohou vést i k rozvoji rakovinového bujení. 

Zvýšené tvorbě volných radikálů přispívá kromě slunce také kouření, nadměrná konzumace alkoholu, znečištěné ovzduší a nevyrovnaná strava (vysoké množství nezdravých tuků, cukru a nedostatek ovoce a zeleniny). 

Co s tím?

  • Nepřehánějte to s opalováním a při pobytu na slunci vždy používejte opalovací krém. Projevy poškození z UV záření se mohou projevit i daleko později, kdy nebude možné vrátit čas zpátky.
  • Vyhněte s kouření a užívání tabákových výrobků, které urychlují stárnutí organismu, zhoršují stav pokožky, způsobují vypadávání vlasů a v neposlední řadě mají velmi negativní vliv na dýchací cesty
  • Nejen na slunci, ale i při chladném, větrném počasí pleť dostatečně chraňte vhodnou kosmetikou
  • Nezapomínejte na hydrataci pokožky celého těla. Předejdete tak vysoušení pokožky a tvorbě vrásek.
  • Zařaďte do jídelníčku dostatek čerstvé zeleniny a ovoce, která dodá tělu potřebné antioxidanty
  • Pleť čistěte šetrně a používejte kosmetiku bez zbytečné chemie. Pro hloubkové, ale šetrné čištění můžete vyzkoušet třeba čisticí balzám Nobilis Tilia, speciálně navržený pro pleť s prvními vráskami.
  • Zatočte se stresem - zařaďte do svého denního programu pár minut meditace nebo dechových cvičení

NAŠE TIPY: Přírodní anti-aging péče

Denní ochranný krém Lobey chrání pokožku před změnami teplot, větrem, mrazem i znečištěným ovzduším. Je bohatým zdrojem antioxidantů a vitamínů a účinně tak předchází předčasnému stárnutí kůže. Pleť je po aplikaci krému okamžitě vyhlazená, hydratovaná a vyživená bez pocitu mastnoty.

Luxusní krém Dulcia s kyselinou hyaluronovou  a Q10 podporuje obnovu kožních buněk, pokožku vyživuje do hloubky a zlepšuje její elasticitu. Díky obsaženým rostlinným olejům pomáhá odstraňovat vrásky, jizvy a pigmentové skvrny a předchází jejich další tvorbě. Hedvábné proteiny v oleji posilují kožní bariéru a pronikají do hlubších vrstev pokožky.

Arganový olej si za své omlazující účinky získal popularitu po celém světě. Marocké zlato, jak se mu někdy přezdívá, je výborným zdrojem vitamínu E, který chrání pokožky před poškozením volnými radikálům, zpomaluje stárnutí a vyhlazuje již vzniklé vrásky. Olej pokožku dokonal zjemní, zvláční a pomůže jí vrátit ztracenou elasticitu.