Je vaše pleť suchá nebo dehydratovaná?

Každý typ pleti potřebuje pro své zdraví optimální úroveň kožního mazu a kožní vlhkosti. Zatímco maz si pleť vytváří sama pomocí mazových žláz, vodu musí získat externě – vnitřně z potravy a zvnějšku z kosmetických produktů na vodní bázi. Je tak velký rozdíl mezi tím, jestli je kůže suchá nebo dehydratovaná. Dehydratované kůži chybí voda, suché kůži chybí maz.

Druhým významným rozdílem je, že suchá pleť je obvykle dlouhodobý stav kůžeDehydratace je naopak stav, se kterým se mohou krátkodobě setkávat lidé s různými typy pleti. Dochází k němu ve chvíli, kdy pokožka není schopna zadržovat dostatečné množství vody. I mastná nebo smíšená pleť tak může být vlivem různých faktorů občas dehydratovaná.

seth-doyle-5vnlJ1Lhkjw-unsplash

Suchá pleť

  • Hrubá na dotek
  • Mohou se objevovat bílé šupiny
  • Snadno dochází k podráždění a zarudnutí
  • Zvýšené riziko lupénky, ekzému a dermatitidy

Suchá pleť je stálý typ pleti, který je ovlivněn genetikou. Pokožka v tom případě neprodukuje dostatečné množství kožního mazu a není schopna pleť vyživit. Problém může být způsoben také hormonální nerovnováhou, která má vliv na produkci kožního mazu. Přirozeně se pleť více mastí v období puberty a s přibývajícím věkem má naopak tendenci se vysoušet.

Svůj typ pleti nelze kompletně změnit, ale je možné stav pleti zlepšit – správnou životosprávou i vhodnou kosmetikou. Příliš agresivní, dráždivé kosmetické produkty mohou narušovat přirozenou tvorbu mazu a výrazně přispět k vysoušení pleti. 

Suché pleti prospívají hutnější krémy a balzámy, které jí dodají potřebnou ochranu. Vhodné jsou tak například produkty s bambuckým máslem nebo včelím voskem.

Dehydratovaná pleť

  • Vypadá unaveně
  • Způsobuje pocit pnutí
  • Je velmi citlivá
  • Výrazněji se na ní projevují známky stárnutí (vrásky, ztráta pružnosti)

Jak dehydratace vzniká?

Jedním z předních viníku dehydratace pokožky jsou sluneční paprsky. Možná jste to postřehli sami – jakmile trávíte delší dobu na ostrém slunci, třeba při opalování na pláži, pleť může působit nepříjemně napjatá a podrážděná. Z dlouhodobého hlediska UVA záření navíc urychluje proces stárnutí pokožky, zvýšením výskytu volných radikálů v těle.

Suchá i dehydratovaná pleť může být také spojena s tvrdou vodou a příliš vysokou teplotou, díky které se ztrácí přirozená míra vlhkosti. Podobný efekt jako horká voda má i topení a klimatizace. Ty snižují vlhkost vzduchu v místnosti a zhoršují tak problém dehydratace.

Některé přirozené funkce pokožky se oslabují také s přibývajícím věkem. Strukturální změny, spojené s procesem stárnutí, ztěžují pleti zadržování vody a zpomalují proces regenerace.

TEST: Je vaše pleť dehydratovaná?

  •   Zmáčkněte malá kousek kůže na svých tvářích, hřbetu ruky, hrudníku nebo břichu a po chvíli sevření pusťte
  •   Pokud se kůže hned vrátí zpátky, není dehydratovaná
  •   Pokud jí to trvá déle, může jít o dehydrataci

cia-gould-5-WsIPUwhlI-unsplash

Co s tím?

Zevnitř ven

Hydratace pleti začíná uvnitř, hydratací celého organismu. První krokem k obnově hydratace kůže je tak dostatečný příjem tekutin, ideálně čisté vody a občasného bylinkového čaje. Příjem tekutin zvyšte také při cvičení, kdy potíte nebo pokud pijete kávu nebo pravé čaje, které odvádí vodu z těla pryč.

Kosmetika na vodní bázi

Pro obnovu hydratace zařaďte do své rutiny kosmetické produkty na vodní bázi, které ztracenou vodu nahradí. Velmi prospěšné jsou krémy a séra s kyselinou hyaluronovou, která zadržuje vodu v kůži. Druhou možností je aplikace květové vody a následně pleťového oleje, který vlhkost uzamkne v pleti.

Výživný pleťový krém Dulcia s růžovou vodou harmonizuje pleť, podporuje rychlé vstřebávání kyseliny hyaluronové a umožňuje tak hloubkovou hydrataci. Současně působí i jako ochrana před vnějším okolím, zabraňuje vzniku zánětů a projevů stárnutí pokožky.

Hydratační sérum Dulcia Natural podporuje hydrataci pleti a díky obsahu kolagenu zlepšuje její pružnost a pevnost. Reguluje vlhkost a tvorbu kožního mazu po celý den, a pleť zanechává jemnou a svěží. Je vhodné po všechny typy pleti, i v případě, že zápasíte s akné nebo vráskami.