K NÁKUPU 2 KS ERE PEREZ DÁREK TUŽKA COCO CRAYON ODSTÍN HEART ❤️

Opalování u moře: Zdravě a ekologicky

Už jste také při plavání v moři někdy zahlédli lesklý film, který plave na hladině? Jde o zbytky opalovacích krémů, které se při koupání dostávají do mořské vody a z ochranného prvku se tak stávají nebezpečným toxinem. Zatímco nás chrání před spálením i vážnými zdravotními problémy, pro mořský život naopak představují riziko. 

david-emrich-odII8BzuWU8-unsplash 

 

Proč (ne)používat opalovací krémy

O možných negativních účincích opalovacích krémů se vedou často vášnivé debaty. Někteří lidé tak dochází k závěru, že je lepší nepoužívat krém žádný, protože samotný produkt představuje větší riziko než sluneční paprsky.

Není tomu ale tak. Opalovací krémy hrají zásadní roli v ochraně pokožky proti negativním vlivů UV záření. Předchází spálení a nadměrnému vysoušení pokožky, snižují riziko rakoviny kůže a dalších vážných zdravotních problémů. 

Při pobytu na sluníčku byste proto měli vždy ochranný krém použít. Důležité je ale zvolit takový, který bude šetrný k lidské pokožce i životnímu prostředí.


Chemické vs. mechanické filtry

Ochranné fitry v opalovacích krémech se dělí na minerální a chemické. Liší se od sebe původem i samotným principem ochrany. 

 

Chemické filtry

Chemické filtry pohlcují UV paprsky a mění je na teplo. Vstřebávají se do kůže a jejich účinek nastupuje až zhruba 20 minut po aplikaci. 

Výhodou chemických filtrů je, že se snadno nanáší a nezanechávají na kůži bílý film. Zároveň jde ale o kontroverzní látky, které mohou přinášet víc škody než užitku. 

Chemické filtry mohou u citlivých jedinců způsobovat podráždění kůže a spouštět alergické reakce. Některé studie také naznačují, že mohou chemické filtry působit jako tzv. endokrinní disruptory, tedy látky narušující přirozenou hormonální činnost. Mohou tak mít nepříznivý vliv na plodnost a vývoj plodu v těhotenství.

Problematický je také jejich vliv na životní prostředí. Protože jde o látky syntetického původu, jsou v přírodě těžko odbouratelné a mohou působit toxicky zejména na podmořský život.

 

Minerální filtry

Minerální filtry se získávají z nerostů, vytěžených v přírodě. Nejčastěji jde o oxidy dvou kovů - oxid titaničitý (titanium dioxide) a oxid zinečnatý (zinc oxide). Zatímco oxid titaničitý odráží pouze UVB a část UVA záření, oxid zinečnatý efektivně odráží celé spektrum UVA i UVB paprsků. 

Minerální filtry mají podobu bílého prášku, který kromě kosmetiky najdete také třeba v malířských barvách. Právě z toho důvodu se krémy s minerálními filtry občas hůře roztírají a na pokožce mohou zanechávat bílé stopy

Narozdíl od chemických filtrů, minerální filtry se nevstřebávají do pokožky. Vytváří na kůži ochranný film, který působí hned po nanesení a odráží sluneční paprsky. Protože minerální filtry nedráždí a nezpůsobují alergické reakce, jsou vhodné pro lidi s citlivou pokožkou, včetně malých dětí.

Aby to však nebylo příliš jednoduché, i minerální filtry mohou představovat riziko - a to v případě, že jsou v krému obsažené tzv. nanočástice (ve složení krému je vždy najdete podle slova “nano”). 

Jak už bylo zmíněno, minerální filtry mohou na kůži zanechávat bílé stopy. Někteří výrobci proto do krémů přidávají minerální filtry menšího rozměru, které tomu předchází. Současně to s sebou nese ale nepříjemné vedlejší účinky. Nano částice jsou totiž tak malé, že mohou pokožkou pronikat do těla. Jejich dlouhodobý účinek není zatím dostatečně prozkoumán. Existují ale podezření, že mohou nepříznivě ovlivňovat stavbu buněk.


diogo-hungria-4u98b0egFIE-unsplash

 

Opalovací krémy vs. podmořský svět

Každý rok se do oceánu dostane až 6 000 tun nebezpečných filtrů z opalovacích krémů.

Velmi problematická je zejména látka oxybenzone, kterou často najdete v konvenčních opalovacích krémech. Jde o chemický filtr, který efektivně ruší negativní účinky UV záření na pokožku, ale pro mořskou flóru a faunu představuje nebezpečný toxin.

Výzkumy potvrdily, že tato látka (i některé další) mají škodlivé účinky na zdraví a rozmnožovací schopnost ryb, želv a delfínů a korálů. Na Havaji byly některé látky v opalovacích krémech dokonce zakázané právě z důvodu negativního účinku na korálové útesy. Ty jsou už tak ohrožené nadměrným rybolovem, zvyšující se teplotou vody a okyselováním oceánů v důsledku klimatické změny. 

Ingredience, které mohou ohrožovat podmořský život:

  • 3-benzylidene camphor
  • 4-methylbenzylidene camphor
  • Octocrylene
  • Benzophenone-1
  • Benzophenone-8
  • OD-PABA
  • nano-Titanium dioxine
  • nano-Zinc dioxine
  • Octinoxate
  • Oxybenzone

 

Jaký opalovací krém vybrat?

S ohledem na své zdraví i životní prostředí vždy upřednostněte opalovací krémy s minerálními filtry bez nano částic. Ideálně volte také krémy s co nejvíce přírodním složením a bez dalších chemických látek (např. parabeny, minerální olej).