Menstruační pomůcky pro pohodlné cestování

Trefily se vám “vaše dny” do termínu plánované dovolené? Nenechte si zkazit náladu a užijte si cestování v pohodlí a bez komplikací!

thought-catalog-P7SV0QSCbGU-unsplash

 

Menstruace jako tabu

Pravidelný menstruační cyklus je známkou toho, že je žena zdravá a fyzicky připravená mít děti. Přestože jde o přirozenou součást života, mnoho lidí menstruaci stále vnímá jako tabu. Jako téma, o kterém se nemluví. Řada žen navíc vlastní menstruaci vnímá pouze jako nepříjemnost, která jim komplikuje život a brání jim věnovat se naplno běžným aktivitám.

Protože se tématu menstruace stále tolik nemluví, mnoho žen ani netuší o možnostech menstruačních pomůcek, které jsou v současnosti na trhu. Dostat menstruaci na dovolené jim proto přijde jako noční můry, která zkazí celý plánovaný program. Zase budu mít celou dobu bolesti! Nebudu moct jít do vody! Co když nebude možné si jít po cestě někam odskočit? 

Ve skutečnosti to může být jinak. Současná nabídka totiž obsahuje řadu menstruačních pomůcek a produktů pro intimní hygienu, se kterými si i tento čas můžete užít aktivně a v pohodlí. 

 

Eco-friedly menstruační pomůcky na cesty

Menstruační kalíšek

Menstruační kalíšek má obvykle tvar zvonečku a vyrábí se lékařského silikonu. Zavádí s podobně jako tampony, avšak oproti nim má řadu výhod. 

Jednou z těch nejdůležitějších je jeho ekologická i ekonomická udržitelnost. Je totiž určený k opakovanému použití a při správné “údržbě” vydrží 5-10 let. Už po pár cyklech se vám proto investice výrazně vyplatí, nehledě na to, že ušetříte spoustu zbytečného odpadu.

Tady ale jeho přednosti rozhodně nekončí. Kalíšek je vhodný pro celodenní (i noční) nošení v době slabší i silnější menstruace. Při správném zavedení nikde netlačí a není vůbec cítit. Nepřekáží proto při žádné aktivitě a můžete s ním v létě bez problému cestovat, běhat, koupat se nebo jezdit na kole.

Podle intenzity menstruace je kalíšek vhodné vyměňovat každých 4 - 12 hodin - tak, že ho jednoduše vyjmete, vypláchnete a zavedete znovu. Při slabé menstruaci stačí kalíšek vyprázdnit vždy ráno a večer - přes den se tak můžete nerušeně věnovat svému programu. Pokud máte menstruaci silnější, nebo si nejste jisté, že jste kalíšek zavedly správně, můžete jako pojistku použít vložku (ať už jednorázovou nebo látkovou) nebo menstruační kalhotky.

Kalíšků existují různé druhy a je někdy je třeba chvíli hledat, než najdete takový, který vám sedne. Zásadní při výběru je velikost, která závisí na několika faktorech - např. jestli je žena panna nebo ne, jestli rodila přirozeným způsobem, nebo jak silné má svaly pánevního dna.

oana-cristina-mZel4xJrMUM-unsplash

 

Menstruační houby

Menstruační houby fungují na stejném principu jako klasické tampony, s jednou výjimkou - nemají žádný provázek, za který byste je vytáhly. Ze začátku to tak chce trochu tréninku. Velmi pomůžou také zpevněné svaly pánevního dna, které mohou houbu "vytlačit" níž, pokud by se dostala příliš hluboko.

Podobně jako kalíšek, i houby jsou určené k opakovanému použití. Protože nedokážou pojmout tak velký objem krve, jsou vhodnější spíše pro ženy se slabší menstruací, případně v kombinaci s vložkami nebo menstruačními kalhotkami. Podle intenzity menstruace je třeba houbu během dne několikrát vyjmout, opláchnout a zavést znovu.  Na konci cyklu je vhodné houbu naložit do "koupele" se slanou vodou a tea tree olejíčkem pro dezinfekci. 

Houba se vždy zavádí navlhčená. Je měkká, pohodlná a při nošení ji vůbec necítíte. Samotné zavádění je snadné a při běžných aktivitách houba nikde nepřekáží.

Životnost houby je cca půl roku a lze ji pořídit většinou ve 3 velikostech - pokud váháte, je lepší zvolit větší velikost, protože navlhčenou houbu lze ostříhat do požadované velikosti.

 

Látkové vložky

Látkové vložky fungují stejně jako ty jednorázové. Můžete je používat samotné, nebo jako pojistku ke kalíšku/houbě. Po použití stačí vložky nechat pár hodin odmočit ve studené vodě s trochou soli a poté vyprat v pračce (což můžete udělat až na konci menstruace). 

Oproti klasickým jednorázovým vložkám mají ty látkové mnoho výhod. Nejsou bělené chlorem a nejsou navoněné syntetickými látkami, které mohou vyvolávat alergické reakce a další zdravotní potíže. 

Jsou také pohodlnější, prodyšnější, nevytvářejí nepříjemný zápach a snižují riziko gynekologických zánětů. Nespornou výhodou jsou taky ušetřené peníze i snížená produkce odpadu - stačí vám pár vložek, které při správné péči vydrží několik let. 

Vybrat si můžete z několik druhů - existují látkové intimní vložky, denní vložky, noční vložky...

 

Menstruační kalhotky

Další možností jsou menstruační kalhotky. Na první pohled se od normálních kalhotek nijak neliší - jsou ale ušité ze speciálního materiálu a skládají se z několika vrstev, takže jsou savé a nepropustné. Vyrábějí se v mnoha variantách, mají různé střihy a nabízí je i různé značky.

Stejně jako látkové vložky jsou mnohem prodyšnější než jednorázové vložky a tampony a jsou mnohem pohodlnější. Při slabší menstruaci stačí kalhotky měnit každých 8-12 hodin. Jsou proto vhodné i na cestování, protože se celý den nemusíte o nic starat. 

inciclo-peTVcRRUjAo-unsplash

 

Menstruace a cestování

Menstruace a cestování pro mnohé představují noční můru. Obzvlášť pokud se chystáte na delší dobu někam do přírody (kde nebudete mít přístup k toaletě a pitné vodě), k moři (a tudíž se budete muset svléct do plavek) nebo na romantickou dovolenou. 

Všechno se dá ale vyřešit. Pro většinu žen je nejpraktičtější variantou kalíšek. Pokud nemáte velmi silnou menstruaci, stačí ho vyměnit 1-2x denně, tedy vylít a propláchnout ho ráno a večer ve sprše.

I při častější potřebě vyměňování to s kalíškem není žádná hrůza. Stačí mít po ruce lahev s vodou, kterou kalíšek na toaletě opláchnete, nebo ho při nejhorším jen vylít, utřít toaletním papírem a lépe opláchnout, až budete mít příležitost. 

Do své výbavy na cesty také nezapomeňte přihodit intimní gel nebo přírodní tuhé mýdlo, které můžete snadno sbalit i do příručního zavazadla letadla.