Jak prodloužit výdrž opálení?

Dovolená končí a vy se loučíte s mořem, koktejly i sluncem rozzářenou pokožkou. Víte, že jakmile dojedete domů, bude vaše pleť zase mdlá, unavená a o tři odstíny světlejší. Co kdyby to tak ale letos být nemuselo? Co kdybyste si mohli zlatavou barvu udržet i během pochmurného podzimu?

Opalovací krém - ano nebo ne?

Dumali jste někdy nad tím, jestli je vůbec možné získat tmavý odstín při použití opalovacího krému? A zvažovali jste raději nepoužít žádný, aby vám šlo opalování snadněji?

Zastrčte tuto myšlenku zpět do kouta! Opalování bez ochranného faktoru přináší více negativ než pozitiv:

  • zvyšuje pravděpodobnost spálení
  • urychluje stárnutí pokožky
  • vede ke vzniku vrásek a pigmentových skvrn
  • zvyšuje riziko rakoviny kůže

Opalování s opalovacím krémem může trvat o něco déle, ale rozhodně se vyplatí. Získaný odstín vám totiž mnohem déle vydrží, kůže se nesloupe a nebude po dovolené vysušená a mdlá.

joshua-rawson-harris-RrfGCNyjCns-unsplash

 

Jaký krém vybrat?

 

Minerální vs. chemické filtry

Opalovací krémy se dělí do dvou kategorií, podle typu použitých ochranných filtrů.

Krémy s chemickými filtry pohlcují UV paprsky a mění je na teplo. Jsou účinné cca 20 minut po nanesení, takže je třeba krém aplikovat ještě předtím, než se na sluníčko vydáte. 

Výhodou těchto krémů je, že se snadno roztírají a nezanechávají bílé stopy na kůži. Nejsou však vhodné pro citlivou pokožku, u které mohou způsobovat podráždění a alergické reakce. Protože jsou chemické filtry synteticky vyrobené látky, jsou v přírodě těžko odbouratelné a mohou mít negativní vliv na životní prostředí. Zejména při opalování u moře nebo a přírodních koupalištích je proto lepší upřednostnit minerální filtry.

 

Krémy s minerálními filtry se nevstřebávají do kůže, ale vytváří na povrchu ochrannou vrstvu, která sluneční paprsky odráží zpět. Nejčastěji se v těchto krémech používá oxid titaničitý (titanium dioxide) nebo oxid zinečnatý (zinc oxide). 

Minerální filtry mají podobu bílého prášku, a z tohoto důvodu mohou na kůži zanechávat bílé stopy. Některé firmy tento problém řeší použitím nanočástic - ty však mohou mít negativní vliv na zdraví i životní prostředí. Nanočástice ve složení produktu jednoduše poznáte podle slova “nano”.

 

 

 

UV faktor

Ochranný faktor (SPF = sun protection factor) udává, kolik slunečního záření se při použití krému dostane do kůže. Čím je faktor vyšší, tím vyšší je ochrana proti spálení a poškození kožních buněk vlivem UV paprsků. 

Při výběru UV faktoru je dobré znát svůj fototyp. Podle míry hnědého barviva melaninu v kůži se (v našem zeměpisném pásmu) rozlišují 4 fototypy:

  • Fototyp I - bledá kůže s pihami, světlé oči, nazrzlé nebo zrzavé vlasy, snadno se spálí - je vhodné používat krém s SPF 50+
  • Fototyp II - bledá kůže, blond nebo světle hnědé vlasy, šedé, modré nebo zelené oči, kůže se poměrně snadno spálí, je vhodné používat opalovacím krémem s SPF 30+
  • Fototyp III - světle hnědá pleť, tmavě blond nebo hnědé vlasy,  hnědé nebo šedé oči, snadno se opaluje, málokdy se spálí, stačí opalovací krém s SPF 15-20+
  • Fototyp IV - snědá pleť, snědá pleť, tmavě hnědé nebo černé vlasy, téměř nikdy se nespálí,stačí použít opalovací krém s SPF 10+

 

bruce-mars-lgBu2KeZ7RE-unsplash 

  

Jak prodloužit výdrž opálení?

Opalujte se pomalu a postupně

Pokud přes rok většinu času trávíte zavření doma nebo v kanceláří a poté se za týden snažíte změnit barvu kůže o 5 odstínů, nebude to pravděpodobně fungovat. Pokud se chcete vyhnout spálení, loupání a rychlému blednutí opálení, raději si pobyt na sluníčku dávkujte. 

 

Snižte teplotu vody

Sluníčko a vysoké teploty pokožku výrazně vysušují. Nepřidávejte jí proto námahu navíc horkou vodou ve sprše. Raději teplotu vody snižte a použijte zvláčňující sprchový gel, který zabrání nadměrnému vysoušení. 

 

Hydratujte zevnitř i zvenku

Dehydratace vzhledu vaší pokožku rozhodně neprospěje. Kůže, které chybí voda, totiž vypadá mdle, unaveně a ztrácí svou přirozenou elasticitu. Nejen během letních měsíců proto dbejte na dostatečný pitný režim. Snažte se pít co nejvíc čisté vody a naopak omezte příjem alkoholu a slazených nápojů.

Do své kosmetické rutiny můžete také zařadit více hydratačních ingrediencí, jako jsou květové hydroláty, aloe vera, kyselina hyaluronová, panthenol nebo ceramidy. 

 

Pravidelný peeling

I když se to může zdát kontraintuitivní, pravidelný peeling ve skutečnosti předchází olupování kůže a příliš rychlému blednutí barvy. Šetrný, pravidelný peeling (1-2x týdně pomůže odstranit odumřelé kožní buňky, vyhladí nerovnosti kůže, a podpoří tak rovnoměrné, zdravé opálení. 

 

Zařaďte do jídelníčku více betakarotenu

Jedním z nejlepších pomocníků pro prodloužení opálení je beta karoten - oranžový pigment, který se přirozeně vyskytuje v mnoha potravinách. Přispívá ke zhnědnutí kůže a delší výdrži opálení, zvyšuje přirozenou ochranu proti UV paprskům, předchází stárnutí kůže a vzniku pigmentových skvrn. 

Mezi zdroje betakarotenu patří například mrkve, batáty, tmavě zelená zelenina (špenát, kapusta, brokolice), meruňky, mango nebo papája