Jak se zbavit kruhů pod očima?

Asi každý z nás se někdy probudil s pytli pod očima po dlouhém večírku nebo probdělé noci u televize. Pár dní kvalitního spánku v takovém případě únavu z tváře odnese a tmavé stíny jsou pryč. Co ale dělat, pokud ani spánek nepomáhá? Jaké jsou další možné příčiny kruhů a váčků pod očima a jak na ně vyzrát?

 

Proč kruhy pod očima vznikají?

To první, co nás v souvislosti s tmavými kruhy pod očima napadne, je únava. Ta je skutečně nejčastější příčinou, ale není jediná. Svou roli tu může hrát několik dalších faktorů, od genetiky až po naše každodenní návyky. Než si je ale projdeme, pojďme se podívat, jak je to vlastně s tím spánkem…

Proč máme kruhy pod očima, když málo spíme?

Kůže pod očima je tenká, relativně průsvitná a krevní cévy jsou v ní umístěny mnohem blíže k jejímu povrchu oproti zbytku tváře. Když špatně spíme, může docházet k rozšíření a odkysličení cév. Ty přirozeně ztmavnou a jsou poté pod kůží mnohem viditelnější, čím vytváří neoblíbené tmavé kruhy.

Vlivem gravitace se navíc během spánku tekutiny hromadí v tkáni pod očima. Pokud spíme málo a nekvalitně, může se stát, že krevní cévy začnou prosakovat a mísit se s těmito tekutinami. Navenek se tak projevují opět jako tmavé kruhy a otoky (váčky).

chino-rocha-cq-HhnbdpqA-unsplash


Co dál může způsobovat kruhy pod očima?

Nedostatek tekutin

Dehydratace patří po nedostatku spánku mezi nejčastější příčiny kruhů pod očima. Když tělo nedostává dostatek hydratace, pokožka ztrácí svůj zdravý jas a může docházet ke vzniku tmavých kruhů.

 

Genetické předpoklady

Pokud vaši rodiče trpí na kruhy pod očima, je velmi pravděpodobné, že i vám se budou tvořit, nehledě na to, kolik hodin denně spíte a kolik pijete tekutin. Náchylnější ke kruhům pod očima jsou také lidé s tmavou barvou pleti, která produkuje více hnědého barviva melaninu.

 

Přibývající věk

S přibývajícím věkem je pokožka celkově tenčí a průsvitnější. Zároveň dochází k poklesu produkce kolagenu, který kůži udržuje pevnou a pružnou. Tyto přirozené důsledky stárnutí vedou k tomu, že krevní cévy pod kůží začínají více prosvítat a okolí okolo očí začíná tmavnout.



Špatný krevní oběh

Nedostatečně okysličená krev způsobuje, že krevní cévy vypadají tmavší a mohou přes kůži více prosvítat. Pokud vás trápí tmavé kruhy pod očima, přestože správně spíte, pijete a nemáte k tomu dědičné předpoklady, na vině může být špatný krevní oběh. 

 

Dlouhé koukání do obrazovek

Dlouhé sledování televize nebo obrazovky počítače způsobuje nejen bolest zad, hlavy, zhoršení zraku a bolest očí, ale přetěžuje také svaly v očním okolí. Podle průzkumů trpí tzv. Syndromem počítačového vidění 50 - 90 % lidí, pracujících pravidelně na počítači. 

Jak to však souvisí s kruhy pod očima? Pokud oční svaly přetěžujeme, červené krvinky ve svalech se začínají pohybovat mimo dráhu a začínají se shromažďovat kolem oblasti stresu. Protože je kůže pod očima tenká, tyto přesuny krvinek se mohou projevit právě jako tmavé kruhy.  

Alergie

Během alergické reakce tělo začíná vylučovat hormon histamin, který má za úkol zneškodnit nebezpečný alergen. Tuto reakci doprovází řada symptomů, mimo jiné svědění, zarudnutí, otoky okolo očí a rozšíření krevní cév, které mohou pod kůží prosvítat. 

Nadmíra sluníčka

UV paprsky mají na tělo mnoho negativních účinků. Náš organismus se poškození brání zvýšenou produkcí melaninu, pigmentu, který pleti dává tmavší odstín a zvyšuje její odolnost. V létě na pláži tohoto efektu využíváme při opalování. Nadmíra sluníčka, zejména v okolí očí, ale může způsobovat také pigmentaci v této oblasti a opět vytvářet nechtěné tmavé kruhy.

 

Stres

Stresová reakce není něco, co se odehrává jen v naší hlavě. Jde o komplexní reakci celého našeho těla na hrozící nebezpečí. V minulosti nám stresová reakce doslova zachraňovala život. Dodala nám rychlou dávku energie, zlepšila naše soustředění i schopnost vidět v šeru a připravila tělo na útěk nebo boj s nepřítelem. 

Dnes nám málokdy hrozí skutečné ohrožení života, ale reakce těla zůstává stále stejná. I stres v práci tak může způsobit, že se krev v těle přelévá do důležitých orgánů a do svalů, které se připravují na boj nebo útěk. Méně prokrvená pokožka obličeje je přirozeně bledá a v očním okolí tak mohou více prosvítat krevní cévy.

Kromě samotné stresové reakce nám spousta starostí a úkolů v hlavě může navíc bránit večer usnout a narušovat celkovou kvalitu spánku. Což opět ráno uvidíme při pohledu do zrcadla.



Jak se kruhů pod očima zbavit

  • Spěte dostatečně, ale ne příliš. I přespání může způsobovat zadržování tekutin a vznik otoků okolo očí. Namísto toho, abyste přes týden ponocovali a o víkendu spali až do oběda, proto najděte stabilní režim, který dokážete udržet celý týden.
  • Přidejte polštář navíc. Zvýšením hlavy při spánku pomůžete předejít vzniku otoků. 
  • Dodržujte pravidelný pitný režim. Pijte především čistou vodu a zvyšte příjem tekutin při cvičení nebo v horkých letních dnech.
  • Jezte méně soli. Nadmíra soli způsobuje zadržování tekutin v těle a může být jednou z příčin ranních váčků pod očima. 
  • Nepřehánějte to s alkoholem. Alkohol dehydratuje tělo a při nadměrné konzumaci také negativně působí na náš kardiovaskulární systém.
  • Doplňte vitamíny a minerály. Tmavé kruhy pod očima mohou být spojené s nedostatkem železa a vitamínů E, D, K, A a B12.
  • Buďte více offline. Zorganizujte si práci, abyste byli efektivní a mohli co nejvíc času trávit daleko od obrazovek. Na mobilu i počítači také snižte jas a nastavte si teplejší barvu podsvícení, která méně namáhá oči.
  • Mějte v mrazáku připravený led. Studené obklady pomáhají zmírňovat otoky a podporovat zdravý krevní oběh v postižené oblasti.
  • Pořiďte si jadeitový roller. Masážní pomůcka z jadeitu na pleť vyvíjí přiměřený tlak, který stimuluje krevní oběh, zbavuje svaly napětí a redukuje otoky. Samotný kámen je přirozeně chladivý, ale pro ještě větší efekt ho můžete před použitím dát na chvíli do lednice. 
  • Zkuste čajové obklady. Zelený čaj obsahuje kofein a antioxidanty, které podporují krevní oběh, redukují záněty a pomáhají zúžit rozšířené krevní cévy.
  • Sáhněte po očním krému s kofeinem. Kofein se v kosmetice využívá pro stejné účinky, pro které si tolik lidí ráno vychutnává šálek kávy. Má totiž stimulující efekt a pomáhá redukovat známky únavy.