5+ důvodů, proč si oblíbit kyselinu hyaluronovou

Kyselina hyaluronová patří mezi nejčastější ingredience, které ve složení kosmetiky najdete. Jsou ale její účinky opravdu tak zázračné? Co se za jejím názvem vlastně skrývá a a měla by mít své místo i ve vaší kosmetické rutině?

 nathan-dumlao-kDxqbAvEBwI-unsplash

 

Co je kyselina hyaluronová

Kyselina hyaluronová (někdy označovaná jen jako HA - hyaluronic acid) je molekula cukru, která se přirozeně vyskytuje v lidském těle. Zhruba 50 % z její celkového množství se nachází v kůži, ale přítomna je také v chrupavkách a pojivové tkáni

Mezi nejdůležitější účinky kyseliny hyaluronové patří bezpochyby její schopnost hydratace. Jeden gram molekuly HA na sebe totiž dokáže navázat několikanásobně vyšší množství vody. Díky tomu kyselina hyaluronová v našem těle:

  • hraje důležitou roli v hydrataci, pružnosti a pevnosti pleti
  • působí jako kloubní mazivo a předchází bolesti kloubů
  • reguluje záněty a urychluje hojení (při poškození kůže se její koncentrace přirozeně zvyšuje) 
  • hydratuje oči a předchází jejich vysušování (často ji najdete i ve složení očních kapek)

 

Účinky kyseliny hyaluronové na pleť

Kyselina hyaluronová má mnoho pozitivních účinků na kvalitu naší pleti. S přibývajícím věkem ale její hladina v těle klesá, a proto ji jako ingredienci často najdete právě v kosmetice pro zralou pleť.

 

Hydratuje

Kyselina hyaluronová je jako velká sklenice vody pro vaši pleť. Snadno proniká hluboko do pokožky a díky své obdivuhodné schopnosti vázat vodu hydratuje intenzivně a na mnoha úrovních. Poté, co “nasytí” svrchní vrstvu pokožky (epidermis), kyselina hyaluronová nadále přitahuje vlhkost z okolního prostředí, a zajišťuje tak dlouhotrvající hydrataci. 

Posiluje kožní bariéru

Přirozená kožní bariéra je nejsvrchnější vrstvou naší pokožky, která tvoří hranici mezi vnitřním a vnějším prostředím. Pokud je zdravá, chrání pokožku před vnějšími faktory jako jsou nepříznivé vlivy počasí, mráz, vítr, UV záření apod. Zároveň hraje významnu roli v uržování hydratace a mladistvého vzhledu pleti.

V případě, že je kožní bariéra poškozená, můžete zažívat:

  • suchost a dehydrataci pokožky 
  • pocit pnutí
  • svědění
  • přecitlivělost na vnější okolí
  • zhoršení textury pleti
  • předčasné pro
  • vznik akné (nebo zhoršení stávajícího kožního onemocnění)
  • vznik bakteriálních nebo virálních infekcí kůže

Kyselina hyaluronová pomáhá podporovat kožní bariéru tím, že zvyšuje produkci lipidů, tuků, které se přirozeně vyskytují v naší kůži. Pomáhá tak bezpečně chránit hlubší vrstvy pokožky před vnějšími agresory a zároveň předchází nadměrnému odpařování vody a ztrátě hydratace. 

Pružnější a pevnější pleť

Kyselina hyaluronová tvoří nerozlučnou trojici s kolagenem a elastinem, látkami, které zajišťuje pevnost a elasticitu naší pleti. S přibývajícím věkem produkce kolagenu v našem těle klesá a vlákna elastinu se začínají rozpadat. Navenek se to projevuje mimo jiné ochablou kůží a viditelnějšími vráskami.

Kyselina hyaluronová pleť pomáhá zlepšovat elasticitu pleti a dodává jí plnější, mladší vzhled. 

Zlepšuje texturu pleti

Pokožka, které chybí hydratace, je často hrubá na dotek, objevují se na ní suchá místa a může mít nejednotný barevný tón. Kyselina hyaluronová pleť viditelně zjemňuje, vyhlazuje a díky zvýšené hydrataci jí dodává zdravý jas. Zároveň napomáhá regeneraci a napomáhá předcházet vzniku hyperpigmentace a stařeckých skvrn.

Zpomaluje stárnutí

V kosmetice pro zralou pleť se kyselina hyaluronová využívá hned z několika důvodů.

Zralá pokožka hůře udržuje hydrataci a snadněji se vysušuje. Na suché pleti jsou potom mnohem výraznější také přibývající vrásky a přidávají tváří několik let navíc. Kyselina hyaluronová zajišťuje správnou hydrataci, brání ztrátě vody i nadměrnému vysoušení.

Protože posiluje kožní bariéru, chrání pleť také před nepříznivým vlivem UV záření, které způsobuje předčasné stárnutí pleti. Zároveň, když kůže nemusí stále bojovat s vnějšími vlivy, může dojít ke zvýšené produkci kožních buněk a lepší regeneraci. 

V neposlední řadě kyselina hyaluronová podporuje produkci kolagenu, kterého máme s přibývajícím věkem stále méně, a který udržuje pevnost a strukturu pleti. 

 

 

Jak kyselinu hyaluronovou používat?

Na trhu je celá řada různých krémů, sér, esencí a balzámů, obsahujících tuto jedinečnou ingredienci. Protože jde o šetrnou, tělu přirozenou látku, je HA vhodná i pro citlivou, reaktivní pleť a nemívá žádné vedlejší účinky. Používat ji proto můžete bez obav ve své každodenní péči.

  1. KROK: Očistěte pleť šetrnou čisticí kosmetikou
  2. KROK: Tonizujte pomocí květové vody nebo pleťového tonika
  3. KROK: Použijte hyaluronové sérum nebo esenci
  4. KROK: Zakončete péči vašim oblíbeným krémem, olejem nebo balzámem (v případě, že používáte v předchozím kroku hutnější krém s obsahem kyseliny hyaluronové, poslední krok můžete přeskočit)