Děti vs. léto: Jak vyzrát na vyrážky, spálení a bodnutí hmyzem?

Spálení od sluníčka, dehydratovaná pokožka i bolavé bodnutí hmyzem potrápí jak dospělé, tak i děti. Ty mají navíc pokožku výrazně citlivější a náchylnější k vyrážkám a podráždění. Jak se o pokožku dětí s létě starat a užít si prázdniny bez úhony?

olivia-bauso-VQLyz0CpVFM-unsplash 

Ochrana proti slunečnímu záření

Slunce není nepřítel. Sluneční paprsky jsou přirozeným zdrojem vitamínu D, který potřebujeme pro správné vstřebávání vápníku a fosforu. Ty jsou nezbytné pro zdravé kosti, svaly a zuby. Kromě toho má pobyt na slunci pozitivní vliv na naši psychiku, snižuje hladinu stresu a zlepšuje náladu.

Přesto je třeba se před nasmírou slunce chránit. A u dětí do platí dvojnásob. Pokožka novorozenců je tenčí a obsahuje méně melaninu - hnědého barviva, které ovlivňuje odstín kůže a které současně poskytuje určitou ochranu proti slunci.


S miminky se proto mezi 11 a 15. hodinou (kdy je sluneční záření nejintenzivnější) na přímém slunci raději nepohybujte. U starších dětí nezapomeňte na krém s dostatečně vysokým ochranným faktorem (SPF 30 a více), pokrývku hlavy a pravidelné pauzy ve stínu.

 

Přírodní úleva od spálené pokožky

Pokud ke spálení přesto dojde, pokožku zchlaďte vlažnou sprchou a natřete hojivým mlékem nebo krémem, který ji zklidní a zabrání nadměrnému vysoušení. Oblíbenými ingrediencemi pro poopalovací péči je:

  • gel z aloe vera - ulevuje od pálení a svědění, osvěžuje, hydratuje, zrychluje regeneraci, působí protizánětlivě
  • med - zmírňuje bolest, urychluje hojení, předchází infekci
  • ovesné vločky - zmírňují svědění, zjemňují a zvláčňují pokožku, šetrně odstraňují odumřelé kožní buňky
  • kokosový olej - zvláčňuje a vyživuje pokožku, zmírňuje svědění a předchází olupování kůže
  • bambucké máslo - působí protizánětlivě, je bohaté na antioxidanty, zabraňuje vysoušení kůže a napomáhá regeneraci
  • panthenol -  zlepšuje hydrataci pokožky, zmírňuje podráždění, zbavuje zarudnutí a zánětlivých procesů
  • malinový olej - hydratuje, zvláčňuje a zklidňuje podrážděnou pokožku
  • konopný olej a DBC (čti obráceně) - posilují přirozenou ochranou bariéru kůže a podporují hojení 

Nezapomeňte také na zvýšený přísun tekutin. Když se pokožka spálí, tělo automaticky všechny uložené tekutiny “táhne” směrem k povrchu kůže a pryč z těla.

 

 

Suchá pokožka

Nadmíra slunečních paprsků může vést nejen k popálení, ale také k vysoušení pokožky. U dětí, jejichž kožní bariéra ještě není dokonale vyvinutá, je na to potřeba dát pozor o to víc. Kromě vyživujícího krému můžete sáhnout také po lehkém oleji a připravit pro děťátko láskyplnou masáž. V letním období k ní však raději volte oleje s lehčí konzistencí a při mytí poté pečlivě zbytky oleje odstraňte. V opačném případě by mohlo dojít k ucpávání pórů a vzniku vyrážek. 

 

Potničky: vyrážka z přehřátí

Potničky jsou nepříjemnou vyrážkou, která se vyskytuje zejména u dětí, a to nejen v letním období. Jak už název napovídá, nejčastěji vzniká, když se tělo více potí - vlivem teplého, vlhkého počasí, vyhřátých vnitřních prostor nebo třeba během horečky. Při přehřátí těla dochází k zadržování potu ve vývodech potních žláz a tím k jejich ucpání. 

V oblasti krku, v tříslech, podpaží a na trupu se poté mohou objevit zarudlé skvrny a později malé svědivé puchýřky naplněné čirou tekutinou.

 

Jak potničkám předejít?

  • Oblékejte děti do dostatečné volného, ideálně bavlněného oblečení. 
  • Používejte šetrnou přírodní kosmetiku, která nezatěžuje pokožku a nenarušuje přirozenou ochrannou bariéru kůže.
  • Dostatečně často děti přebalujte a občas nechte pokožku dýchat bez plenky.
  • V domácnosti udržuje optimální teplotu a pravidelně větrejte.
  • Během horkých dnů vyrážejte na procházku raději ráno nebo k večeru, kdy je teplota vzduchu nižší.

 

Jak se léčí?

Vyrážka obvykle sama zmizí do 2-3 dnů. Abyste ale zmírnili svědění a urychlili hojení, zkuste vlažné koupele, obklady nebo zinkovou mastičku. Do koupele můžete přidat také heřmánek, odvar z dubové kůry nebo pár lžic ovesných vloček.
 

 

Klíšťata, komáři a další havěť

Hmyz je v létě jednou z těch méně příjemných záležitostí. Kromě toho, že je samotné bodnutí nepříjemné, může s sebou přinášet i vážné zdravotní komplikace. Při pobytu v přírodě proto chraňte děti i sebe repelentem, ideálně přírodním bez obsahu DEET. 

Podobně jako u popálení na svědění po bodnutí hmyzem skvěle funguje med, aloe vera, koupel s ovesnými vločkami, nebo třeba obklad z heřmánkového výluhu.