Chcete zdravé vlasy? Zaměřte se na pokožku hlavy

Ať už o vlasy pečujeme jakkoliv, účinky budou vždy jen krátkodobé. Vlasy totiž nežijí. Základem zdravých vlasů je proto péče o jejich kořínky a o pokožku hlavy. Jak o ně pečovat a podpořit tak růst vlasů, předejít tvorbě lupů a nadměrnému maštění vlasů?

Vlasy (ne)žijí

Mnoho lidí věnuje péči o vlasy spoustu času i peněz, aniž by si uvědomovalo důležitý fakt - vlasy jsou “mrtvá” vlákna. To, co z vlasu vidíme, je tzv. vlasový stvol. Když vlas ustřihneme, nebolí nás to - nejsou v něm totiž žádné nervy, žádné živé buňky. Když si ale vlas vytrhneme, zabolí to - to proto, že “živá” část vlasu (vlasové kočinky) se skrývá pod povrchem.

Neživá část vlasu nevstřebává živiny, neprobíhá u ní regenerace, a proto cokoliv, co aplikujeme na samotné vlasy, zůstane pouze na povrchu. S pomocí olejíčků, sér a masek tak můžeme vlasům... 

  • dodat lesk a hebkost
  • zlepšit jejich rozčesávání 
  • poskytnout ochranu před vnějšími vlivy (např. suché ovzduší, sluneční záření, mořská sůl, chlorovaná voda, styling za použití horka...)


Pokud ale chceme ovlivnit celkovou kvalitu vlasů, urychlit jejich růst, předejít vypadávání, regulovat tvorbu mazu apod., je třeba se zaměřit na živou hmotu = vlasové kořínky a pokožku hlavy.

jonathan-borba-m_o3SSCuc_0-unsplash

 

Jak pečovat o pokožku hlavy

Nerovnováha pokožky hlavy se projevuje mnoha způsoby - od svědění a vyrážek, přes lupy, suché nebo naopak příliš se mastící vlasy, až po zpomalený růst a vypadávání vlasů. Abychom pokožku udrželi v rovnováze, je třeba se zaměřit na 4 základních oblastí:

  1. Šetrné čištění
  2. Hydratace a výživa
  3. Podpora cirkulace krve
  4. Ochrana před vnějším okolím

 

1. Čištění

Pravidelné čištění je důležité proto, aby se v kožních pórech neusazovaly nečistoty, zbytky kožního mazu, potu a odumřelých kožních buněk. To vše totiž může narušovat zdravý růst vlasů a vést k řídnutí a vypadávání.

Zvolte ideální šetrný přírodní šampon, který pokožku nebude příliš vysušovat. Vyhněte se produktům, které obsahují silikony a minerální olej, které mohou ucpávat kožní póry a dlouhodobě vlasy zatěžovat. 

Naopak se ve složení šamponů poohlédněte po ingrediencích jako jsou:

  • za studena lisované rostlinné oleje (kokosový, arganový, jojobový, mandlový)
  • éterické oleje (tea tree, levandule, máta, tymián, cedr)
  • bylinné výtažky (pampeliška, kopřiva, máta, šalvěj, přeslička)
  • přírodní jíly (kaolin, rhassoul, bentonitový)

Při samotném mytí se spíše než na vlasy samotné zaměřte právě na pokožku hlavy, jemně ji šamponem promasírujte a poté zbytky šamponu důkladně smyjte. 

  

2. Hydratace a výživa

Pokožka hlavy přirozeně produkuje maz, který jí poskytuje ochranu a předchází vysoušení a ztrátě hydratace. Tuto rovnováhu můžete podpořit například rostlinnými oleji jako je:

Jednou týdně si trochu vybraného olej (nebo jejich směs) nalijte do misky, lehce ohřejte ve vodní lázni a aplikujte na pokožku hlavy. Dopřejte jí důkladnou, jemnou masáž (alespoň 3-5 minut), aby olej pokryl celý povrch hlavy a abyste zároveň podpořili správnou cirkulaci krve.

  

3. Podpora cirkulace krve 

Krevní oběh rozvádí živiny po celém těle a dodá život každé buňce. Narušený krevní oběh způsobuje, že vlasové folikuly nejsou dostatečně zásobené živinami. Pomalu se tak zmenšují a zmenšují, až nakonec mohou “zemřít”. Tyto mrtvé folikuly už potom nejsou schopny produkovat žádné vlasy a dochází tak k plešatění.

Ve výsledku tak nedostatečná cirkulace krve způsobuje:

  • ztrátu objemu vlasů
  • vlasy bez lesku, bez života 
  • vypadávání vlasů
  • oslabení, zjemnění vlasů
  • zpomalení růstu vlasů

Jedním z nejjednodušších způsobů, jak cirkulaci krve podpořit, je masáž. Můžete pokožku hlavy masírovat jen tak, kdykoliv během dne, nebo masáž zapojit i při mytí hlavy či při aplikaci vlasového olejíčku nebo séra. 

Pro posílení účinku můžete použít zapojit také éterické oleje jako je cypřiš, grapefruit, šalvěj muškátová, citron, pomeranč nebo lemongrass. Tyto olejíčky přirozeně napomáhají cirkulaci krve, pokožku hlavy příjemně provoní a stimulují růst vlasů. Stačí pár kapek nakapat do základového oleje a použít k masáži hlavy.

stefan-stefancik-aoB1B2kkyIw-unsplash

 

4. Ochrana před vnějším okolím

Letní počasí i oblíbené prázdninové aktivity bývají pro pokožku hlavy velkou zátěží. Zejména proto, že si to často ani neuvědomujeme, a nevěnujeme její ochraně pozornost

Zatímco obličej, často vystavený sluníčku, si poctivě mažeme opalovacím krémem a po návštěvě pláže suchou pokožku od soli mažeme tělovým krémem… na pokožku hlavy už tak často nemyslíme. 

Abyste předešli vysoušení, spálení a svědění pokožky hlavy…

  • pokud je to možné, noste klobouk nebo kšiltovku
  • při opalování na pláži nebo u bazénu se snažte mít hlavu co nejvíc ve stínu
  • opalovací krém na čele nanášejte až k linii vlasů, která bývá velmi náchylná ke spálení