Bio herbář: Skořice

Skořice je oblíbenou ingrediencí nejen při vánočním pečení, ale i při léčbě tradiční čínské medicíny. Její vůně a léčivé účinky pomáhají uzdravovat běžná onemocnění, starají se o zdraví pleti a zároveň nás uzemňují tady a teď. Prozkoumejte její mnohé účinky zapojte hřejivou skořici do svého života nejen při pečení.

Historické boje o luxusní koření 

Skořice se začala používat už v době 2000 let před našim letopočtem ve starověkém Egyptě, odkud ji arabští obchodníci dovezli i do Evropy. Přestože dnes skořici za pár korun pořídíme v každém supermarketu, v těchto dobách bývala vysoce hodnocenou komoditou. Římská libra (= 327g) mívala běžně cenu odpovídající 50 měsíčnímu platu průměrného pracovníka té doby. 

Aby si Arabové udrželi monopol v obchodování s tímto luxusním kořením, jeho skutečný původ si nechávali dlouho pro sebe. V roce 1518 objevili portugalští kolonizátoři skořici na Cejlonu (dnešní Srí Lance) a zotročili obyvatelstvo ostrova, aby převzali moc na obchodem se skořicí. To jim vydrželo zhruba jedno století, než se cejlonské království spojilo s Holanďany, aby převzalo zpět svůj monopol.

To se jim nakonec povedlo, ale “výměnou” za vojenské služby Holandsko ostrov obsadilo a tak skořicový obchod zůstal v rukou Evropanů. Ke konci 18. století ho převzali Britové, ale úderem roku 1800 už skořice přestávala být luxusním zbožím a začala se pěstovat i v dalších částech světa.

skorice

Dva druhy skořice

V současné době jsou běžně dostupné dva druhy skořice. 

Skořice čínská (cinnamon cassia)

  • = běžná skořice, kterou většinou v obchodech mezi kořením najdeme
  • Pochází z jižní Číny a je dnes hojně pěstovaná i v Indonésii a zbytek jižní a jihovýchodní Asie
  • Je levnější
  • Má výraznější chuť a vůni

Skořice cejlonská (cinnamomum zeylanicum)

  • Dražší, luxusnější druh skořice
  • Pochází z Cejlonu (Srí Lanky)
  • Má jemnější, sladší chuť
  • Využívá se pro výrobu esenciálních olejů

 

skorice-eoLéčivé účinky skořice

Zpomaluje stárnutí a snižuje riziko vážných onemocnění

Skořice je bohatá na polyfenoly - antioxidanty, které tělu pomáhají bojovat proti volným radikálům ze znečištěného ovzduší, slunečního záření a chemických konzervantů v potravinách. Tyto látky chrání tělo před oxidačním poškozením buněk, brání předčasnému stárnutí a snižují riziko řady onemocnění včetně Alzheimerovy a Parkinsonovy choroby. 

Podporuje správné trávení

Skořice má prebiotické schopnosti, díky kterým podporuje růst přátelských bakterií v naší střevní mikroflóře. Podporuje tak zdravé zažívání a posiluje také imunitní systém. Obecně skořice pomáhá ulevovat od zažívacích potíží, prokrvuje orgány trávicí soustavy a zklidňuje podrážděný žaludek. 

Přispívá zdraví ústní dutiny

Skořicový esenciální olej obsahuje několik důležitých látek, ovlivňujících naše zdrav. Mezi nimi také cinnamaldehyd, který má protizánětlivé a antimikrobiální vlastnosti (ničí škodlivé mikroby).

Skořicový olejíček tak pomáhá mimo jiné například předcházet vzniku zubního kazu, aft a infekcí ústní dutiny. V přírodní kosmetice se tak společně s hřebíčkem objevuje v ústních vodách a přírodních zubních pastách.

Zlepšuje cirkulaci krve

Nedostatečná cirkulace krve způsobuje neustále chladné končetiny, bledou až namodralou pleť, vysoušení pokožky, vypadávání vlasů, bolest svalů i zhoršenou kvalitu nehtů. Hřejivá skořice pomáhá zlepšovat cirkulaci krve v těle a je tak výbornou součástí pečujicích krémů i masážních směsí pro namožené svaly, ze kterých příjemně uvolňuje napětí. 

Zmírňuje akné

Skořice má antimykotické, antioxidační a antibakteriální vlastnosti, které pomáhají při léčbě akné a předchází zanícení pleti. Oblíbená je pro tyto účely ve spojení s včelím medem, který pleť navíc zklidňuje, hojí a zvláčňuje.

Regeneruje suchou pokožku

Jako součást peelingů pomáhá zbavovat odumřelých kožních buněk a hrubých míst na pokožce, takže ji zanechává hebkou a jemnou. Díky svým protizánětlivým účinkům má také potenciální pozitivní účinek na ekzematickou pokožku, u které zmírňuje svědění a nadměrnou suchost. 

6 způsobů použití skořice

Skořicový čaj

Zalijte jeden kousek celé skořice cca 250 ml vody, nechte přijít k varu ap poté ztlumit oheň a nechte povařit ještě dalších 15 minut. Nakonec přeceďte a podle chuti přidejte med nebo jiné sladidlo.

Dochucení pokrmů

Přidejte skořici do ovesných kaší, sušenek nebo sladkého domácího pečiva pro ozvláštnění chuti a podporu trávení.

Dochucení teplých nápojů

Ochuťte špetkou skořice kvalitní kakao, kávu nebo si připravte třeba kořeněné kurkumové mléko: Povařte krátce směs (mleté nebo celé) skořice a kurkumy v rostlinném mléce a poté dochuťte medem nebo javorovým sirupem.

Pleťové masky a peeling

Smíchejte trochu mleté skořice s medem a základovým rostlinným olejem, naneste na pleť a nechte 5 - 10 minut působit. V případě peelingu do směsi přidejte ještě cukr nebo mořskou sůl, jemně vmasírujte do navlhčené pokožky a poté smyjte.
POZOR! Skořice není vhodná pro citlivou pleť a vždy byste ji měli předem otestovat na malém kousku kůže, aby nezpůsobila podráždění a zarudnutí kůže.

Masáže

Smíchejte pár kapek skořicového esenciálního oleje se základovým olejem (např. mandlový) a použijte k masáži namožených svalů a prokrvení pokožky.

Aromaterapie

Nakapejte skořicový esenciální olej do aroma difuzéru nebo lampy a provoňte jím místnost.

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení