Bio herbář: Skořice

Skořice je oblíbenou ingrediencí nejen při vánočním pečení, ale i při léčbě tradiční čínské medicíny. Její vůně a léčivé účinky pomáhají uzdravovat běžná onemocnění, starají se o zdraví pleti a zároveň nás uzemňují tady a teď. Prozkoumejte její mnohé účinky zapojte hřejivou skořici do svého života nejen při pečení.

Historické boje o luxusní koření 

Skořice se začala používat už v době 2000 let před našim letopočtem ve starověkém Egyptě, odkud ji arabští obchodníci dovezli i do Evropy. Přestože dnes skořici za pár korun pořídíme v každém supermarketu, v těchto dobách bývala vysoce hodnocenou komoditou. Římská libra (= 327g) mívala běžně cenu odpovídající 50 měsíčnímu platu průměrného pracovníka té doby. 

Aby si Arabové udrželi monopol v obchodování s tímto luxusním kořením, jeho skutečný původ si nechávali dlouho pro sebe. V roce 1518 objevili portugalští kolonizátoři skořici na Cejlonu (dnešní Srí Lance) a zotročili obyvatelstvo ostrova, aby převzali moc na obchodem se skořicí. To jim vydrželo zhruba jedno století, než se cejlonské království spojilo s Holanďany, aby převzalo zpět svůj monopol.

To se jim nakonec povedlo, ale “výměnou” za vojenské služby Holandsko ostrov obsadilo a tak skořicový obchod zůstal v rukou Evropanů. Ke konci 18. století ho převzali Britové, ale úderem roku 1800 už skořice přestávala být luxusním zbožím a začala se pěstovat i v dalších částech světa.

skorice

Dva druhy skořice

V současné době jsou běžně dostupné dva druhy skořice. 

Skořice čínská (cinnamon cassia)

  • = běžná skořice, kterou většinou v obchodech mezi kořením najdeme
  • Pochází z jižní Číny a je dnes hojně pěstovaná i v Indonésii a zbytek jižní a jihovýchodní Asie
  • Je levnější
  • Má výraznější chuť a vůni

Skořice cejlonská (cinnamomum zeylanicum)

  • Dražší, luxusnější druh skořice
  • Pochází z Cejlonu (Srí Lanky)
  • Má jemnější, sladší chuť
  • Využívá se pro výrobu esenciálních olejů

 

skorice-eoLéčivé účinky skořice

Zpomaluje stárnutí a snižuje riziko vážných onemocnění

Skořice je bohatá na polyfenoly - antioxidanty, které tělu pomáhají bojovat proti volným radikálům ze znečištěného ovzduší, slunečního záření a chemických konzervantů v potravinách. Tyto látky chrání tělo před oxidačním poškozením buněk, brání předčasnému stárnutí a snižují riziko řady onemocnění včetně Alzheimerovy a Parkinsonovy choroby. 

Podporuje správné trávení

Skořice má prebiotické schopnosti, díky kterým podporuje růst přátelských bakterií v naší střevní mikroflóře. Podporuje tak zdravé zažívání a posiluje také imunitní systém. Obecně skořice pomáhá ulevovat od zažívacích potíží, prokrvuje orgány trávicí soustavy a zklidňuje podrážděný žaludek. 

Přispívá zdraví ústní dutiny

Skořicový esenciální olej obsahuje několik důležitých látek, ovlivňujících naše zdrav. Mezi nimi také cinnamaldehyd, který má protizánětlivé a antimikrobiální vlastnosti (ničí škodlivé mikroby).

Skořicový olejíček tak pomáhá mimo jiné například předcházet vzniku zubního kazu, aft a infekcí ústní dutiny. V přírodní kosmetice se tak společně s hřebíčkem objevuje v ústních vodách a přírodních zubních pastách.

Zlepšuje cirkulaci krve

Nedostatečná cirkulace krve způsobuje neustále chladné končetiny, bledou až namodralou pleť, vysoušení pokožky, vypadávání vlasů, bolest svalů i zhoršenou kvalitu nehtů. Hřejivá skořice pomáhá zlepšovat cirkulaci krve v těle a je tak výbornou součástí pečujicích krémů i masážních směsí pro namožené svaly, ze kterých příjemně uvolňuje napětí. 

Zmírňuje akné

Skořice má antimykotické, antioxidační a antibakteriální vlastnosti, které pomáhají při léčbě akné a předchází zanícení pleti. Oblíbená je pro tyto účely ve spojení s včelím medem, který pleť navíc zklidňuje, hojí a zvláčňuje.

Regeneruje suchou pokožku

Jako součást peelingů pomáhá zbavovat odumřelých kožních buněk a hrubých míst na pokožce, takže ji zanechává hebkou a jemnou. Díky svým protizánětlivým účinkům má také potenciální pozitivní účinek na ekzematickou pokožku, u které zmírňuje svědění a nadměrnou suchost. 

6 způsobů použití skořice

Skořicový čaj

Zalijte jeden kousek celé skořice cca 250 ml vody, nechte přijít k varu ap poté ztlumit oheň a nechte povařit ještě dalších 15 minut. Nakonec přeceďte a podle chuti přidejte med nebo jiné sladidlo.

Dochucení pokrmů

Přidejte skořici do ovesných kaší, sušenek nebo sladkého domácího pečiva pro ozvláštnění chuti a podporu trávení.

Dochucení teplých nápojů

Ochuťte špetkou skořice kvalitní kakao, kávu nebo si připravte třeba kořeněné kurkumové mléko: Povařte krátce směs (mleté nebo celé) skořice a kurkumy v rostlinném mléce a poté dochuťte medem nebo javorovým sirupem.

Pleťové masky a peeling

Smíchejte trochu mleté skořice s medem a základovým rostlinným olejem, naneste na pleť a nechte 5 - 10 minut působit. V případě peelingu do směsi přidejte ještě cukr nebo mořskou sůl, jemně vmasírujte do navlhčené pokožky a poté smyjte.
POZOR! Skořice není vhodná pro citlivou pleť a vždy byste ji měli předem otestovat na malém kousku kůže, aby nezpůsobila podráždění a zarudnutí kůže.

Masáže

Smíchejte pár kapek skořicového esenciálního oleje se základovým olejem (např. mandlový) a použijte k masáži namožených svalů a prokrvení pokožky.

Aromaterapie

Nakapejte skořicový esenciální olej do aroma difuzéru nebo lampy a provoňte jím místnost.