Aromaterapie pro rýmu a nachlazení

Výkyvy teplot, které se na nás se začátkem podzimu valí, s sebou jako každý rok přináší také vlnu nachlazení, rýmy a chřipek. Než vyrazíte do lékárny, zkuste sáhnout po přírodní alternativě a svoje “podzimní zdraví” posílit pomocí aromaterapie. 

Co je aromaterapie

Pod pojmem aromaterapie se skrývá voňavý směr holistické přírodní medicíny, který využívá silice aromatických rostlin pro podporu fyzického i duševního zdraví. Z těchto rostlin se (nejčastěji) pomocí parní destilace získávají tzv. éterické oleje - vysoce koncentrované tekutiny s obrovským množstvím léčivých účinků.

I když se aromaterapie stává ve světě zdravého životního stylu stále populárnější, nejde o nic nového. Výjimečných vlastností vybraných rostin lidé po celém světě využívají už dlouhá staletí a to pro léčbu fyzických neduhů všeho druhu, i pro úlevu od nespavosti, úzkosti nebo deprese.

towfiqu-barbhuiya-jbjmimlaC-U-unsplash

Jak aromaterapie pomáhá při rýmě a nachlazení?

Mnohé éterické oleje mají antibakteriální, antivirální a protizánětlivé účinky. Ty jsou velmi nápomocné při nachlazení, onemocnění dýchacích cest, ale také například při snižování horečky a celkovém posilování imunity. 

Kromě toho éterické oleje přímo ovlivňují činnost amygdaly, emočního centra v mozku. Podporují tak jak naše fyzické zdraví, tak i naši náladu a psychické rozpoložení - které může být nemocí vyhozeno z rovnováhy.

Jaké éterické oleje zvolit?

Eukalyptus 

Eukalyptus patří mezi nejčastěji používané olejíčky v kosmetice proti rýmě a nachlazení. Pomáhá tělu vypořádat se se škodlivými bakteriemi, posiluje imunitní systém, redukuje uvolňuje dýchací cesty a ulevuje od bolesti hlavy, způsobené zánětem a nahromaděním hlenu.

Máta

Za typickou svěží vůní máty stojí mentol. Tato vonná látka pomáhá mimo jiné rozpouštět hlen, čím napomáhá vykašlávání a volnému smrkání. Otevírá póry a usnadňuje tak odchod nadměrné horkosti z těla při horečce. Zmírňuje také bolesti hlavy, pomáhá proti migrénám a uvolňují dýchací cesty.

Skořice

Skořice obsahuje velké množství antioxidantů a má silně protizánětlivě vlastnosti. Prohřívá tělu zevnitř, zmírňuje projevy nachlazení, stimuluje imunitní systém a pomáhá bojovat proti infekcím.

Tymián

Tymián má antivirální a antibakteriální schopnosti a podobně jako ostatní zmíněné olejíčky patří mezi favority při boji proti nachlazení. Napomáhá vykašlávání hlenu a uvolňuje ucpané dýchací cesty, způsobené virální a bakteriální infekcí i alergickou reakcí. 

Tea tree

Čajovníkový olejíček je známý svými protizánětlivými a antibakteriálními vlastnostmi. Pomáhá nejen bojovat proti zánětlivými kožním onemocněním, ale velmi praktický je také při léčbě rýmy a kašle. 

Jak se aromaterapie prakticky pustit?

Způsobů, jak olejíčky můžete pro prevenci i léčbu podzimních onemocnění použít, je hned několik. Aromadifuzéry, uvolňující koupele, SOS aromaterapeutické tyčinky… zkrátka vyzkoušejte, co vám nejvíc bude sedět. 

Aromadifuzér

Aromadifuzér šetrně rozptyluje vonné látky do prostoru pomocí páry. Oproti klasické aromalampě na svíčku, aromadifuzéry obvykle olejíčky nezahřívají, a tak nedochází k přepalování a ke znehodnocení obsažených léčivých látek. Aromadifuzéry navíc lehce zvlhčují vzduch, což napomáhá předcházet škrábání v krku a suchému kašli.

Jak aromadifuzér použít?

  • Naplňte aromadifuzér čistou vodou 
  • Přidejte pár kapek vybraného éterického oleje (nebo směsi olejů)
  • Zapněte aromadifuzér a nechte jím provonět vzduch v místnosti
  • TIP: Difuzér si také můžete postavit k posteli a zapnout, když půjdete spát, aby vás v noci nerušil ucpaný nos nebo kašel.

Relaxační koupel

Olejíčky můžete přidat také do teplé koupele a s její pomocí uvolnit ucpané dýchací cesty. Aby se olej mohl ve vodě lépe rozptýlit, je vhodné přidat koupelovou sůl. Ať už zvolíte himalájskou sůl, mořskou nebo epsomskou sůl, nesáhnete vedle. 

Aromaterapeutická kosmetika

Vonné léčivé látky je možné do těla dostat pomocí inhalace, nebo také skrz kůži. Při potížích s dýcháním a zahleněním je tak vhodné zařadit například jemnou masáž hrudníku, zad a plosek nohou aromaterapeutickým balzámem. Ten pomůže: 

  • prohřát pokožku
  • zmírnit projevy nachlazení
  • uvolnit zablokované dýchací cesty
  • zrelaxovat svaly, namáhané kašlem

Inhalační tyčinky

Inhalační tyčinku můžete přibalit do kapsy, ať už se chystáte kamkoliv. Tyčinky jsou napuštěné vybranými éterickými oleji, které vám v mžiku poskytnou potřebnou úlevu. Kdykoliv se vám bude špatně dýchat, nebo budete potřebovat energetickou vzpruhu, stačí tyčinku přiložit k nosu a nadechnout se.