Prevence a přírodní léčba opruzenin u miminek

Opruzeniny mohou trápit jak děti, tak dospělé. U miminek jde nejčastěji o zvláštní typ opruzení, tzv. plenkovou dermatitidu, která je způsobená třením pleny o citlivou pokožku v oblasti genitálií, třísel a zadečku. Takto podrážděná pokožka svědí, bolí a působí miminku výrazný diskomfort. 

Jak je možné opruzeninám předejít? A jak se jich co nejdřív zbavit, když už se náhodou objeví?

picsea-RW1GPQFNy-A-unsplash

Co jsou opruzeniny a jak vznikají?

Opruzeniny poznáte podle podrážděné, zarudlé kůže zejména v oblasti kožních záhybů, zadečku a genitálií. Může docházet také ke vzniku puchýřků, které způsobují nepříjemné svědění a pálení a v horších případech také k mokvání kůže a drobným prasklinám. 

Kůže pod plenkami nemá dostatečný přístup vzduchu, takže pot, moč a stolice udržuje pod plenkou vlhké prostředí. To vytváří ideální podmínky pro množení bakterií a plísní, skrz které dochází k narušení ochranné vrstvy kůže, k podráždění a větší náchylnosti vůči bakteriální a kvasinkové infekci. Z moči se navíc uvolňuje amoniak, který citlivou dětskou pokožku o to víc dráždí. 

Mezi další faktory, které mohou způsobovat nebo zhoršovat opruzeniny, patří:

  • špatně zvolená velikost pleny - příliš malá nebo příliš velká plenka může způsobovat nechtěné tření a podráždění kůže
  • alergie na samotnou plenu či kosmetiku, používanou při mytí a přebalování 
  • změna jídelníčku miminka - zařazení pevné stravy může způsobovat častější stolici a tím častěji vlhké prostředí pod plenkou)
  • citlivost kůže - miminka, trpící ekzémem mají větší sklon k opruzeninám
  • užívání antibiotik - antibiotika zabíjí “špatné”, ale i “dobré” bakterie, které zabraňují vzniku kvasinkových infekcí
  • průjem - při nedostatečně častém vyměňování plenky je kůže neustále vystavena vlhkému prostředí

Jak vzniku opruzenin předejít?

Pokud chcete u děťátka předejít vzniku opruzenin, je potřeba zaměřit se na dvě základní věci: předejít tření kůže o kůži/plenku a udržovat citlivou pokožku pod plenkou v suchu. Toho docílíte, tím, že budete:

Dostatečně často vyměňovat plenu

Čím déle má na sobě miminko navlhlou plenku, tím se zvyšuje riziko opruzenin a infekce. Obecně se doporučuje měnit plenu cca každé 4 hodiny, ale reálný “přebalovací režim” bude u každého miminka trochu jiný. Plenku vyměňujte o to častěji, pokud děťátko trpí průjmem, nebo má přirozeně velmi citlivou pokožku a větší sklon k podráždění a vyrážkám.

Při přebalování vždy důkladně očistíte pokožku 

Při přebalování můžete intimní partie miminka očistit intimním mycím gelem a teplou vodou, nebo můžete použít vlhčené ubrousky, speciálně určené pro přebalování. Vyhněte se parfémovaným ubrouskům, které mohou způsobovat nepříjemné podráždění a alergické reakce. V ideálním případě volte přírodní čisticí ubrousky z biobavlny, které jsou šetrné k citlivé dětské pokožce i k životnímu prostředí.

 

Pokožku po každém mytí jemně osušíte

Po každém přebalování a mytí je potřeba pokožku dostatečně osušit. Nikdy ji však ručníkem nedřete, aby nedošlo k nechtěnému podráždění. Pokud je to možné, dopřejte miminku chvilku bez plenky a nechte pokožku oschnout na vzduchu.

Plenku nebudete příliš stahovat

Plenka by měla těsnit tak akorát. Příliš stažená plenka může způsobovat nechtěné tření a ještě víc zhoršovat prodyšnost plenky. To opět můžete vést k větší vlhkosti pod plenkou a ke vzniku opruzenin.

picsea-kd3qRzgEl70-unsplash

Jak léčit dětské opruzeniny

Mezi 9. a 12. měsícem se alespoň jednou s opruzeninami setká okolo 50% dětí. I když tedy děláte vše správně, je velmi pravděpodobné, že se opruzeniny čas od času objeví. Abyste děťátko z této nepříjemné situace co nejdřív vysvobodili, zaměřte se na zklidňující přírodní ingredience, které zredukuje podráždění a napomůže rychlejší regeneraci kůže.

Skvělými pomocníky jsou například:

  • měsíček
  • heřmánek
  • řepík
  • levandule
  • kokosový olej
  • konopný olej
  • bambucké máslo

 

Náš tip: Zklidňující konopná mast pro extrémně citlivou pokožku

Hojivý balzám s konopným olejem, DBC (čti obráceně) a vybranými bylinnými extrakty je spásou pro citlivou pokožku novorozenců a dětí. Pomáhá při léčbě dlouhodobých opruzenin, zmírňuje projevy ekzému, lupénky, atopické, kontaktní a seboroické dermatitidy. Díky obsaženému konopnému oleji a DBC (čti obráceně) významně napomáhá obnově pokožky a podporuje přirozené funkce kůže. Bylinky jako je levandule a měsíček zase zmírňuje zarudnutí a napomáhají hojení extrémně citlivé a podrážděné kůže.