Testování na zvířatech aneb kosmetika s příchutí utrpení

Vzhledem k vědeckými pokrokům a moderním technologiím se zdají testy na zvířatech zdají jako zbytečně krutý přežitek z minulosti. Přesto i dnes při testování kosmetiky a léčiv trpí a umírají miliony zvířat každý rok. Existuje přitom spousta alternativ, které jsou dokonce spolehlivější a bezpečnější.

Proč tedy k testům na zvířatech stále dochází, co se při nich vlastně děje a jak je svými nákupy nepodporovat?

ricky-kharawala-adK3Vu70DEQ-unsplash 

 

K čemu testování na zvířatech slouží?

Zvířata se využívají k testování zdravotních účinků léčiv, kosmetiky, čisticích prostředků pro domácnost, hnojiv, pesticidů a mnoha dalších látek. Cílem testů je zajistit, že budou jednotlivé ingredience i výsledný produkt bezpečné pro lidskou potřebu. 

Podle odhadů se každý rok v laboratořích po celém světě využívá více než 100 milionů zvířat. Číslo ale nelze ověřit, protože jen velmi málo zemí skutečně sbírá a publikuj data o zvířatech, zapojených do experimentů. Důležité jsou pro ně pouze výsledky, které testy přinesou, přičemž zvířata jsou brána jako pouhé nástroje. 

Nejčastěji se testy provádí na myších, krysách, křečcích, morčatech, králících, ale v laboratořích se objevují i kočky, psy, koně, ptáci a mnohá další zvířata. 

Mezi procedury, kterým jsou zvířata vystavena, patří například:

  • testování toxicity (nucená konzumace, inhalace nebo injekce chemických látek)
  • cílené způsobení infekce a onemocnění pro účely zkoumání možné léčby
  • infikace ran pro zkoumání jejich hojení
  • krátkodobé i dlouhodobé odepírání přístupu k vodě a potravě
  • umělé vyvolávání stresu
  • genetická manipulace

Většina zvířat je po ukončení testů usmrcena, nebo (pokud je to možné) použita pro další kruté experimenty.

 

Nevýhody testování na zvířatech

I když jsou některá zvířata lidem v mnohém podobná, některé látky na ně mohou působit jinak než na člověka. Léky, které jsou u zvířat schopné např. vyléčit rakovinu, u lidí nemají absolutně žádný efekt. Kosmetika nebo čisticí prostředky, které zvířatům nijak neublíží, naopak u člověka mohou způsobovat vážné zdravotní obtíže. 

Děsivým faktem je, že 9 z 10 léků, které jsou při experimentech na zvířatech označené jako bezpečné, selžou při klinických testech na lidech. Utrpení statisíců zvířat je tak nejen neetické, ale také z velké části úplně zbytečné.

 

Dostupné alternativy

Testování bezpečnosti produktů, které používáme v každodenním životě, je samozřejmě velmi důležité. Existují k tomu ale dnes mnohem humánnější a šetrnější způsoby. 

Testování na zvířatech může být nahrazeno například s pomocí:

  • uměle vypěstovaných orgánů
  • buněčných a tkáňových kultur
  • vzorků lidské krve
  • vzorků lidských tkání (získaných např. při operacích pro odstranění nádorů, při plastické chirurgii, po porodu apod.)
  • vzorků tkáně zemřelých pacientů
  • kontrolovaných studií na dobrovolnících
  • populačních studií
  • počítačového modelování a umělé inteligence

misael-moreno-Rl9bIWKCVF0-unsplash

 

Proč k testování na zvířatech stále dochází?

Prvním testy na zvířatech probíhaly už v dávné historii. Na živých i uhynulých zvířatech se zkoušely nové lékařské postupy, výrazně se díky nim posunuly všechny obory medicíny a došlo při nich k moha zásadním vědeckým objevům. 

S neustále se zrychlujícím vývojem nových technologií a současně vývojem pohledu společnosti na práva zvířat, se ale tyto experimenty staly zbytečnou a neetickou praxí. Přesto i dnes probíhají po celém světě a konec se zdá být v nedohlednu.

Proč tomu tak je? Velký problém představuje nedostatečná finanční podpora pro vývoj alternativ. Pro většinu firem je tak pořád snadnější a levnější pro testování svých produktů využívat zvířata. Často také chybí odborníci, kteří by s alternativními metodami dokázali pracovat a mnozí jsou zkrátka neochotní měnit své zavedené zvyky a přejít na nový způsob experimentů.

 

Jak poznat, že kosmetika není testovaná na zvířatech?

Výběr etické kosmetiky může být někdy docela oříšek. Některé firmy se totiž chlubí tím, že jejich finální produkty nejsou testované na zvířatech, ale už nezaručují, že nebyly testované jednotlivé ingredience. 

V Číně bylo například donedávna testování na zvířatech nezbytné k tomu, aby se produkt mohl prodávat v kamenných obchodech. Všechny značky, které v Číně své produkty nabízely, tak automaticky nemohly být 100% cruelty free. V posledních letech se naštěstí legislativa změnila a pro velkou část produktů už ani Čína testy na zvířatech nepožaduje. Stále ale existují výjimky (např. opalovací krémy nebo barvy na vlasy, které se musí dál testovat na zvířatech) a některé alternativní metody testování nejsou v Číně uznávány.

Nejlepším způsobem, jak při svém nákupu nepodporovat testování na zvířatech, proto zůstává:

  • Nakupování kosmetiky s HCS nebo HHPS certifikátem
  • Výběr 100% přírodní kosmetiky s co nejčistším složením bez zbytečné chemie

 

Žádný z produktů, které najdete na tomto e-shopu nebyl vystaven testování na zvířatech. Vybírat tak můžete zcela s čistým svědomím!