Doba plastová: Jak snížit svou spotřebu?

Plasty jsou všude okolo nás - i tam, kde bychom je nečekali. Přestože nám v mnohem ulehčují život, z dlouhodobého hlediska představují velký problém. Pro naše zdraví, životní prostředí i naši vlastní budoucnost. Jaká rizika s sebou plastové znečištění přináší a jak svou vlastní spotřebu plastu snížit?

soren-funk-PCxSRkhJ6z0-unsplash

Krátká historie plastů

První plast představil v roce 1862 na výstavě v Londýně Alexander Parkes. Komerčně se sice moc neuchytil, ale stal se základem pro další vývoj plastových materiálů, který se rozjel od 30. let 20. století. 

Postupně tyto látky našly využití v mnoha rozmanitých oborech a nahradily řadu přírodních materiálů, které byly dražší nebo hůře dostupné. Dámské punčochy se začaly vyrábět z nylonu namísto hedvábí, kovové součástky ve strojích byly nahrazené plastovými, z obchodů začaly pomalu mizet skleněné i papírové obaly.

Lehký, tvárný a levný plast tak vypadal jako geniální vynález, který výrazně usnadní náš život. Jako alternativa masově káceného dřeva a podobných materiálů se navíc zdál i ekologičtější.

Už v 60. letech se ale začala ukazovat i odvrácená strana plastového průmyslu. Nalezené zbytky plastů v oceánech a děsivě dlouhá doba rozkladu plastového odpadu začala inovativnímu materiálu ubírat na popularitě. 

Přestože jsme plasty v každodenním životě dnes doslova obklopeni, stále více a více lidí vnímá jejich negativní dopady. Pokud čtete tento článek, patříte nejspíš mezi ně. Než s tedy pustím do způsobů, jak svou spotřebu plastů můžete snížit, pojďme se ještě podívat na to, co doopravdy plastové znečištění ovlivňuje. 

 

Plasty a jejich negativní vliv

Přemíra plastů okolo nás představuje riziko pro životní prostředí i pro naše vlastní zdraví. 

V oceánech tvoří plasty zhruba 80% veškerého odpad. Každoročně se jich v mořích více než 8 milionů tun. Plastové odpadky jsou přitom nejen neestetické, když je potkáme v létě na pláži, ale především představují velké riziko pro mořské živočichy. 

Každoročně mohou za smrt zhruba milionu mořských ptáků, 100 mořských savců, mořských želv a obrovského množství ryb. Některá zvířata se nechtěně zamotají do plastových odpadků, plujících vodou, jiná kousky plastů požijí a v důsledku toho doslova umírají hladem. Plastové odpadky jim totiž zaplní žaludek a zvířata nemohou přijímat svou přirozenou potravu.

Některé plasty navíc mohou uvolňovat potenciálně toxické látky, které škodí přírodě i nám samotným. To se týká především plastových obalů, které se dostávají do styku s jídlem a pitím a které mohou negativně ovlivňovat hormonální a reprodukční systém.

 

Jak snížit svou spotřebu plastového odpadu?

Vyhněte se jednorázovým obalům

Velká část plastů se vyrábí jen na jedno jediné použití - nákupní tašky, obaly potravin, lahve na pití, kelímky, brčka… Mnoha z nim se ale můžeme relativně snadno vyhnout. 

  • Do obchodu si berte vlastní látkovou nákupní tašku nebo síťovku
  • Nakupujte potraviny do znovupoužitelných látkových pytlíků (ty můžete koupit ve většině supermarketů a v obchodech s ekologickými domácími potřebami, nebo si je jednoduše ušít třeba ze starých záclon)
  • Do kavárny si berte vlastní kovové nebo skleněné brčko
  • Kávu s sebou si nechte nalít do vlastního termohrnku nebo využijte systém vratných zálohovaných kelímků



Kupujte co nejméně zpracované potraviny

Největší spotřebu plastů z jídla máme obvykle tehdy, když nakupujeme co “nejpohodlnější” potraviny - hotové směsi, cereálie, sladkosti, mléčné výrobky, v plastu balené maso apod. Pokud je to proto možné, nakupujte co nejjednodušší, základní potraviny a jídlo si připravujte co nejčastěji sami doma.

  • Namísto hotového müsli nakupte ovesné vločky, oříšky a sušené ovoce v bezobalovém obchodě do vlastních pytlíčků
  • Upečte si raději domácí sušenky, muffiny nebo koláč namísto kupování sladkostí v supermarketu
  • Živočišné produkty (mléčné výrobky, maso) kupujte ve farmářských obchůdcích do vlastních krabiček 
  • Kupujte sypané čaje namísto porcovaných, jejichž sáčky jsou z části tvořeny plastem

 

Poohlédněte se po ekologicky balené kosmetice

Mnoho výrobců přírodní kosmetiky se snaží své produkty balit do ekologických materiálů, které můžete posléze znovu využít, nebo je firmě vrátit zpět. Prázdné nádoby od peelingů nebo masek můžete použít třeba na skladování potravin (nebo na nákupy v bezobalovém obchodě), vypotřebované spreje můžete naplnit třeba domácím repelentem nebo přírodním postřikem na zahradu a drobné lahvičky zase použít na odlévání kosmetiky na cesty. 

 

Upřednostněte oblečení z přírodních materiálů

Kromě velkých kusů plastů, které se hromadí na skládkách a dostávají se do volné přírody, tu jsou také mikroplasty. A více než 30 % z nich vzniká při praní oblečení ze syntetických materiálů.

Mikroplasty se snadno dostávají do vody (i té pitné) a do moří, kde je pojídají ryby a další mořští živočichové. Dostat se tak mohou dokonce i do našeho jídelníčku.