Každodenní návyky, které zhoršují akné

Akné patří mezi nejčastější kožní onemocnění. Většina lidí se s ním setká v pubertě v důsledku hormonálních změn, ale vytrvat může i do pozdní dospělosti. Kromě genetiky a hormonální nerovnováhy mohou ke vzniku akné přispívat také naše každodenní návyky. Na co si dát v pozor a jak podpořit zdraví své pleti přirozenou cestou?

 

Proč akné vzniká?

Akné je zánětlivé onemocnění kůže, které postihuje zhruba 10 % populace na celém světě. Jeho projevy mohou být různě intenzivní a mohou mít řadu příčin.

Mezi nejčastější faktory, které akné ovlivňují, patří:

 

Dědičnost

Akné je spojeno se zvýšenou aktivitou mazových žláz, kvůli kterým dochází k ucpávání kožních pórů a vzniku pupínků a černých teček. Svou roli tu hraje genetika. Pokud vaši rodiče trpěli akné, je možné, že se s ním setkáte také. Neznamená to však, že byste nikdy nemohli mít zdravou, čistou pleť. Jde pouze o to, že další negativní faktory (nesprávná kosmetická péče, nevyvážená strava, stres apod.) mohou vaši pleť ovlivňovat o něco více.

 

Hormonální nerovnováha

S akné se většina lidí poprvé setká právě v pubertě, kdy v dospívajícím těle probíhá hormonální bouře. Zvýšená produkce angrogenů totiž stimuluje produkci kožního mazu, a tak často dochází k ucpávání kožních pórů.

U většiny lidí akné odezní do jisté míry samo, díky tomu, jak se hladina hormonů opět zklidní. K nerovnováze však může dojít i v pozdějších fázích života, kdy je problém třeba řešit z jiného úhlu.

 

Špatná životospráva

Kůže je největším orgánem našeho těla a zrcadlí se na ní veškerá nerovnováha, která probíhá uvnitř. Akné proto může být spojeno s nesprávnou skladbou jídelníčku, nadmírou sladkostí, nezdravých tuků, ale také špatnou kvalitou spánku nebo chronickým stresem.

kinga-howard-kqDEH7M2tGk-unsplash

 

Každodenní návyky, které zhoršují akné

Zatímco své geny změnit nemůžeme, na své každodenní návyky máme přímý vliv. Pokud proto zápasíte z akné, zkuste se zaměřit na drobné změny, které vaši pleť pomohou vrátit do zdravé rovnováhy.

 

Vymačkávání pupínků

Když se pupínek objeví, obvykle nás chytne nutkavá potřeba se ho co nejrychleji zbavit. Tím, že si pleť začneme začat a škrábat, ale přispíváme k pravému opaku. Nečistoty a bakterie se tak rozšiřují do okolních pórů a stav pleti jen zhoršují. Vymačkávání navíc ztěžuje proces hojení a může na kůži zanechat trvalé jizvy.

Řešení: Namísto mačkání pupínků naneste na postižené místo trochu tea tree olejíčku nebo malé množství SOS gelu. Zaměřte se také na situace, kdy vás nejčastěji toto nutkání přepadá. Pokud si například na pleť často saháte, když jste ve stresu, nebo se nudíte, pořiďte si třeba antistresový míček, kterým můžete zaměstnat své ruce.

 

Nečistá obrazovka mobilu

Bez mobilu si dnes většina lidí připadá jako bez ruky. Máme je neustále při sobě, nosíme je po kapsách, máme je v ruce, i když jíme, když jdeme po ulici, když jedeme městskou hromadnou dopravou. Za celý den tak povrch mobilu pochytá obrovské množství nečistot a bakterií, které si potom prsty roznášíme po obličeji.

Řešení: Snažte se během dne na pleť nesahat, při volání používejte sluchátka, abyste se vyhnuli přímého kontaktu kůže s mobilem, a obrazovku pravidelně čistěte.

 

Dlouho nevyměněné povlečení

Ke vzniku akné může přispět také dlouho neprané povlečení. Přes noc na něm totiž ulpívají bakterie, nečistoty a zbytky mazu a potu, které mohou zhoršovat problematický stav pleti.

Řešení: Své povlečení pravidelně perte šetrným pracím prostředkem a případně na polštář před spaním rozložte vždy čistý ručník.

 

Neodličování

I pleť si potřebuje přes noc odpočinout. Vrstva make-upu, zbytky potu, nadměrného kožního mazu, prachu a dalších nečistot způsobuje ucpávání kožních pórů a přispívá k tvorbě pupínků, černých teček, zánětů a infekcí kůže.

Řešení: Proměňte odličování z otravné povinnosti na příjemný rituál, kterým zakončíte každý den! Použijte voňavé přírodní produkty, pusťte si do pozadí hudbu, zapalte si svíčku… a vytvořte si večerní rutinu, která podpoří zdraví vaší pleti a uvolní vaši před spaním vaši mysl.

 

Příliš časté mytí

Čištění a odličování pleti je základem jakékoliv péče. Pomáhá zbavovat pleť nečistot a bakterií, které na ní ulpěly během dne, a přechází tak ucpávání a zanícení kožních pórů. Nic by se ale nemělo přehánět a rozhodně neplatí, že čím častěji pleť čistíte, tím “čistější” bude. Naopak tím můžete poškodit přirozenou kožní bariéru a narušit tak zdravé funkce pokožky.

Řešení: Pleť čistěte dvakrát denně, ráno a večer. Použijte k tomu šetrnou kosmetiku, která neucpává kožní póry a zároveň pleť nevysušuje a nedráždí.

 

Příliš častý peeling

Pravidelná peeling pomáhá odstraňovat odumřelé kožní buňky, zlepšuje texturu pleti a napomáhá také vstřebávání dalších kosmetických produktů. Příliš časté používání mechanického či chemického peelingu ale může mít na pleť negativní vliv. Dochází při něm k poškození ochranné kožní bariéry a pokožka se poté stává citlivější k vnějším vlivům. Může tak docházet k podráždění, zarudnutí, nadměrnému vysoušení, nebo naopak zvýšené produkci kožního mazu jako obranné reakci.

Řešení: Zařaďte do své péče 1-2x týdně šetrný peeling a po jeho aplikaci pleť použijte pleťové tonikum a hydratační krém.

 

Špatná kvalita spánku

Nedostatek spánku nezpůsobuje jen to, že jsme ráno ospalí, rozmrzelí a do ničeho se nám nechce. Negativní dopad má i na stav naší pleti. V noci totiž dochází k důležitým regeneračním procesům a pokud dlouho ponocujeme, nebo se během noci stále budíme, k obnově pleti nemůže dojít.

Nedostatek spánku také zvyšuje produkci stresového hormonu korzitolu. Ten stimuluje produkci kožního mazu a narušuje imunitní systém, což může narušovat hojení a zhoršovat celkový stav pleti.

Řešení: Vytvořte si večerní rituál, který pomůže před spaním zklidnit vaši mysl a připravit celé tělo na kvalitní odpočinek. V ložnici vyvětrejte, zatemněte okna a alespoň 2 hodiny před spaním vypněte mobil a počítač.

 

Nedostatek vlákniny v jídelníčku

Jídelníček bohatý na vlákninu může pomoci při regulaci hladiny cukru v krvi a snižování zánětlivých procesů v těle, což může mít pozitivní vliv na stav pleti. Nedostatek vlákniny v jídelníčku může naopak přispívat k většímu uvolňování inzulínu, což může zvyšovat hladinu androgenů v těle a přispívat k vzniku akné.

Řešení: Snažte se do jídelníčku zařadit potraviny bohaté na vlákninu, jako jsou celozrnné pečivo a těstoviny, luštěniny, ovoce a zelenina.