Bio herbář: Hřebíček

Hřejivý, uzemňující, protizánětlivý, hojivý. Takový je hřebíček. 

Hřebíček pochází z indonéského souostroví Moluky a patří mezi první koření, se kterými se začalo významně obchodovat. V dávných dobách byl hřebíček považován za symbol zrození, odkud si vysloužil i svoje jméno. Jeho latinský název Eugenia Caryophyllus je totiž inspirovaný svatou Eugenií; patronkou porodních asistentek.  

V Číně se hřebíček objevil okolo roku 226 před našim letopočtem. Tehdejší císař nařídil, že kdokoliv s ním chce mluvit, musí předem požvýkat hřebíček, aby mu nepáchlo z úst. Císařovo nařízení mělo své opodstatnění - hřebíček totiž obsahuje antibakteriální látky, které se v péči o ústní dutinu používají dodnes. 

hrebicek

 

Pro svěží dech i pevné kosti

Hřebíček je známý nejen pro svou hřejivou, nasládlou chuť, ale také pro své výrazné léčivé účinky. Mnohé studie potvrzují, že má toto aromatické koření mnohé pozitivní účinků na naše zdraví - mimo jiné podporuje například zdravá játra a pomáhá regulovat hladinu cukru v krvi.

Hřebíček je významným zdrojem antioxidantů, které tělo chrání před škodlivými volnými radikály a tím před předčasným stárnutím a vznikem vážných chronických onemocnění. V jedné lžičce (2g) se ukrývá také 55% denní dávky manganu, minerálu nezbytného pro správnou funkci mozku a pro růst a udržení pevných kostí.

Důležitou látkou, obsaženou v hřebíčku je eugenol, který má antibakteriální, antimykotické i protinádorové vlastnosti a potenciálně může chránit i před vznikem rakoviny.

Oblíbený je také v péči o ústní dutinu. Díky svým antibakteriálním vlastnostem pomáhá ničit bakterie v ústech a zabraňuje jejich růstu. Zbavuje tak nepříjemného zápachu a současně předchází vzniku zubního plaku a zánětlivým onemocněním dásní.

 

 

Hřebíček pro krásu

Účinné látky v hřebíčkovém esenciálním oleji po nanesení na pleť pomáhají zlepšovat cirkulaci krve a pleť tak celkově rozjasňují a dodávají jí zdravou barvu. Hřebíček je proto správnou volbou pro mdlou, unavenou pleť bez života, která potřebuje trochu vzkřísit.

Jeho protizánětlivé vlastnosti zase pomáhají zklidňovat podrážděnou pleť, redukují začervenání a otoky a napomáhají při léčbě akné. Pomáhá také uvolňovat ucpané póry a vytahovat z nich ven nečistoty, takže předchází vzniku dalších pupínků a zanícení.

Hřejivé vlastnosti hřebíčku si zamilujete tak v domácích masážích pro prohřátí a uvolnění bolavých svalů i napětí z těla a mysli. 

Důležité: Esenciální olej nenanášejte přímo na pokožku a vždy ho předem zřeďte základovým olejem (např. mandlovým).

 

Pevná půda pod nohama

Hřebíček nemá pozitivní účinky pouze na fyzické tělo, ale i naši psychickou pohodu. V aromaterapii se proto obvykle používá pro zmírnění úzkostí a vnitřního tlaku, pro zklidnění nervů a posílení trpělivosti a výdrže. Z pohledu spirituality éterický olej z hřebíčku pomáhá také čistit negativní energii v prostoru okolo nás, odhalovat iluze a mylná přesvědčení.

 

5 tipů, jak hřebíček využít:

  • Pokud máte mastnou a problematickou pleť, vyzkoušejte pro každodenní čištění hřebíčkovou pleťovou vodu
  • Přidejte pár kapek hřebíčkového éterického oleje do základového rostlinného oleje a připravte si hřejivou masážní směs
  • Potřete zředěným olejem z hřebíčku dásně pro zmírnění bolesti zubů a dásní
  • Nakapejte olejíček do aroma difuzéru při práci, kdy se potřebujete lépe soustředit a uvolnit nadměrný stres z těla
  • Smíchejte olejíček se základovým olejem a vyrobte si domácí přírodní repelent