Bio herbář: Tea tree

Olejíček z tea tree (čajovníku) patří společně s levandulí a eukalyptem mezi nejpopulárnější esenciální oleje. Je jedním z nejúčinnějších přírodních antiseptik a jeho schopnosti sahají od léčení oparů a akné, až k úlevě od kvasinkové infekce. 

Není čaj jako čaj

Australský strom Melaleuca alternifolia je sice známý pod názvem tea tree neboli čajovník, ale čaj z jeho lístků v čajovnách neobjevíte. Jde totiž o zcela jinou rostlinu, než tu, ze které se vyrábí zelený nebo černý čaj. Je příbuzný blahovičníku (eukalyptu) a myrtám a jeho správný český název je kajeput střídavolistý.

herbal-tea-1410565_1280

Krátká historie čajovníku

Léčivých schopností čajovníku si byli australští Aboriginci vědomi už před stovkami let. Dodnes jeho rozdrcené lístky používají pro léčbu kožních onemocnění i pro inhalaci při rýmě a kašli.

Pozornost ve světě získal ale až v 18. století, po připlutí kapitána Cooka do Austrálie. Ten se z něj naučil připravovat léčivý odvar a kajeputu tak dodnes zůstalo nepřesné označení “čajovník”. 

Přírodní dezinfekce

Na uznání léčebných účinků vědci si ale čajovník musel počkat až do roku 1923. Tehdy A. R. Penfold, ředitel Vládního muzea technologie a užitých věd v Sydney, provedl analýzu silice z listů čajovníku a potvrdil jeho antiseptické účinky. Ve skutečnosti byly 13x silnější než u fenolu, který se tehdy používal jako nejčastější dezinfekční přípravek.

Během druhé světové války údajně australští vojenští lékaři nosili tea tree olej i ve svých lékárničkách. Věděli totiž, že pomáhá zabraňovat infekci, urychluje hojení ran a zbavuje zánětu.

_vyr_1145_tea-tree

 

NOBILIS TILIA Éterický olej Tea tree extra

✔︎ 100% přírodní éterický olej

✔︎ antibiotický, protiplísňový, hojivý

✔︎ vhodný do aroma difuzéru, inhalačních tyčinek

✔︎ možné použít neředěný na pleť

 

 

Tea tree jako přírodní dezinfekce

Čajovník je díky obsaženým látkám ideální složkou přírodních dezinfekčních přípravků. Zabijí řadu běžně se vyskytujících bakterií a virů. Lze ho smíchat s alkoholem a použít pro dezinfikování předmětů, nebo ho použít do aromadifuzéru a napomoct tak pročištění vzduchu v místnosti. 

Připravíte s ním i vlastní repelent proti otravnému hmyzu. Studie totiž ukazují, že má olejíček z tea tree stejný (ne-li vyšší) účinek než DEET - nejčastější složka běžně prodávaných repelentů. Oproti DEET navíc nepřináší žádné negativní vedlejší účinky (jako jsou např. bolesti hlavy, nebo problémy s dýcháním). Kromě toho, že pomáhá hmyz odpuzovat, také po bodnutí hmyzem zbavuje pokožku otoku a svědění.

Antibakteriální účinky tea tree se využívají také při výrobě přírodních deodorantů. Pomáhají zabraňovat množení bakterií při rozkladu potu v podpaží a předchází tak nepříjemnému zápachu. 

V neposlední řadě je tea tree oblíbenou součástí zubních past a ústních vod. Zabíjí bakterie v ústní dutině, pomáhá odstraňovat plak a osvěžuje dech. 

_vyr_85_n0225m-zubni-gel-100-ml__bSKZ_1

 

NOBILIS TILIA Zubní gel se zeleným jílem

✔︎ nepěnivý, neslazený gel

✔︎ šetrně čistí zubní sklovinu

✔︎ zbavuje plaku a zápachu v ústech

✔︎ pomáhá předcházet paradentóze

✔︎ pečuje o zdraví dásní

 

Tea tree proti nedokonalostem pleti

Čajovník pomáhá hojit drobná poranění a zabraňuje vzniku infekce. Výborný je také jako SOS pomoc proti oparům - ať už ho chytnete ze stresu, z nadmíry sluníčka nebo z pití z cizí skleničky. Pokud se opar objeví, stačí kapku olejíčku nanést přímo na postižené místo a podle potřeby opakovat několikrát denně, než opar zaschne. Důležité je jinak na místo nesahat a neškrábat ho, aby se opar neroznesl dál.

cannadent

 

CANNADERM Cannadent regenerační sérum

✔︎ regenerační péče o rty a ústa

✔︎ ulevuje od oparů

✔︎ pomáhá proti aftám

✔︎ zbavuje pálení a pnutí 

 

Tea tree olej zmírňuje zánět v pokožce a je proto oblíbený při léčbě akné. Zbavuje zanícenou pleť zarudnutí, otoků a podráždění, jemně vysušuje pupínky a urychluje jejich hojení. Je možné ho nanášet neředěný v malém množství přímo na postižené místo nebo ho smíchat se základovým olejem (jojobový, šípkový, mandlový, rakytníkový...) a nanést na (navlhčenou) pokožku celého obličeje. 

V nabídce české biokosmetiky najdete kosmetiku s tea tree, vytvořenou přesně pro potřeby aknózní pleti. Vyzkoušejte třeba:

yage2

 

YAGE Lokální péče na pupínky SOS MIRACLE

✔︎ zklidňuje podrážděnou pokožku

✔︎ urychluje hojení pupínků a podporuje regeneraci buněk

✔︎ předchází tvorbě jizev a jemně vyhlazuje už existující jizvy

✔︎ sjednocuje pleť

 

rescue

 

INLIGHT Bio Rescue balzám na problematickou pleť

✔︎ pomáhá léčit (i vážnější formy) akné

✔︎ regeneruje a zklidňuje pokožku

 

 

Další účinky tea tree

  • Zmírňuje svědění a podráždění pokožky při ekzému a psoriáze
  • Jemně zesvětluje jizvy
  • Zbavuje pokožku podráždění po holení
  • Odstraňuje lupy
  • Stimuluje prokrvení pokožky hlavy a podporuje tak růst vlasů
  • Léčí plísně nehtů
  • Napomáhá při léčení kožních mykóz
  • Pomáhá při léčbě poševních kvasinkových infekcí - nikdy v tomto případě nepoužívejte olej neředěný! Můžete ale přidat pár kapek do koupele nebo do směsi kokosového oleje s pár kapek tea tree namočit tampon či menstruační houbu a ponechat ji pochvě cca 2 hodiny.
  • Ulevuje od chronického stresu, úzkosti a nespavosti