Bio herbář: Šalvěj

Latinský název rodu šalvěje - salvia - pochází z řeckého slovesa „salvare“, což v překladu znamená „léčit“. Odedávna se totiž používala pro léčbu mnoha zdravotních potíží, pro harmonizaci psychiky i pro očištění prostoru před zlou energií. Věřilo se, že vůně šalvěje napomáhá od negativních emocí, ovlivňuje vnitřní sílu člověka a rozšiřuje jeho vědomí. 

Šalvěj lékařská pochází z oblasti jižní Evropy a středozemního moře. V dobách antického Egypta a Říma byla považovaná za posvátnou bylinu a symbol dlouhověkosti. Svá kouzla předváděla také v tradičním čínském léčitelství (zejména pro léčbu neplodnosti a při zmírnění projevů menopauzy) a od indiánského kmene Lakotů si vysloužila název “mistrovská bylina”.

Dnes ji běžně najdeme v pastilkách na bolest v krku, ve složení přírodní kosmetiky i ve formě vykuřovadla, prodávaného v esoterických obchůdcích.

sage-1544883_1280

Silný efekt v jediné lžičce

Čajová lžička šalvěje obsahuje okolo 10 % doporučené denní dávky vitamínu K, v malém množství obsahuje také vitamíny A, C a E, hořčík, zinek a měď. Kromě toho je bohatá na polyfenoly (antioxidanty), které chrání organismus před předčasným stárnutím a regulují zánětlivé procesy v těle. 

Obsažené látky v šalvěji navíc mohou potenciálně zlepšovat paměť a snižovat riziko různých druhů rakoviny. 

Pro využití jejích léčivých schopností tak stačí jen velmi malé množství - naopak ve vysokých dávkách má totiž šalvěj omamné účinky.

Šalvěj jako doplněk stravy i každodenní hygieny

Šalvěj má antimikrobiální vlastnosti, efektivně ničí bakterie a je skvělá zejména pro péči o zuby a ústní dutinu. Pomáhá předcházet tvorbě zubního kazu a zánětů dásní, odstraňuje zubní plak, ulevuje od bolesti zubů a zbavuje nepříjemného zápachu z úst.

Její výrazná chuť a aroma pomáhá zklidňovat podrážděný žaludek a střeva a zbavuje nepříjemného nadýmání. 

Je výbornou bylinou (nejen) pro zralé ženy, protože obsahuje látky podobné ženskému hormonu estrogenu (jehož produkce se s věkem snižuje). Díky nim ulevuje od příznaků menopauzy, jako jsou návaly horka, noční pocení, výkyvy nálady a problémy s nespavostí. Mimo menopauzu pomáhá také srovnávat menstruační cyklus a zmírňovat silnou menstruaci.

_vyr_1575_salvej

Šalvěj pro krásu

Šalvěj má přirozenou schopnost zvyšovat produkci kolagenu, který pokožku udržuje pevnou a pružnou. Společně s obsaženými antioxidanty tak esenciální olej a kosmetika ze šalvěje pomáhá zpomalovat stárnutí pokožky, redukovat vrásky a chránit před ztrátou elasticity. Podporuje také regeneraci pleti se sklonem k akné a chrání před infekcí při běžných poraněních (říznutí, odřeniny, bodnutí hmyzem).

TIP: NOBILIS TILIA Biofáze je sadou tří bylinných sér pro enzymatickou regeneraci pleti. Kombinace šalvěje, gerania a tymiánu je vhodná zejména pro pokožku se sklonem k hyperpigmentaci, zabraňuje předčasnému stárnutí pokožky a tvorbě stařeckých skvrn.

Protizánětlivé účinky šalvěje pomáhají navíc zbavovat otoků, zarudnutí a podráždění. Účinně také redukuje nadměrné pocení a je tak skvělou přísadou přírodních deodorantů - doslova na vlastní kůži můžete její sílu vyzkoušet třeba s deodorantem od DULCIA NATURAL.

Šalvěj je možné využít i ve vlasové kosmetice - účinně zbavuje pokožku hlavy podráždění, odstraňuje lupy a přebytečný maz.  

Bylina pro jasnovidce

Při výběru éterického olejíčku můžete narazit na dva rozdílné druhy - šalvěj lékařská (Salvia officinalis, anglicky označovaná jen jako sage) a šalvěj muškátová (Salvia sclarea, anglicky clary sage). 

Šalvěj lékařská má zklidňující i stimulující účinek. Podporuje soustředění, zlepšuje paměť a posiluje nervy. Je výborná pro úlevu od menstruačních bolestí a 100% přírodní olej je možné používat v tomto případě i vnitřně, přidat 1-2 kapky do sklenice s vodou nebo je kápnout na pečivo a sníst. 

Šalvěj lékařskou babky kořenářky používaly zejména pro zlepšení zraku a to ve fyzickém i duchovním slova smyslu. Věřily totiž, že je klíčem k jasnovidectví, otevírá mysl, zvyšuje intuici a pomáhá člověka naladit na jeho vnitřní vedení. Z fyzické stránky pomáhá šalvěj muškátová ulevovat unaveným očím a bolestem hlavy či migrénám, ke kterým může únava vést. (Pozor! Neředěný esenciální olejíček nikdy nepoužívejte na citlivá oční víčka)

Přestože vůně šalvěje muškátové láká spíše ženy, pozitivní účinky přináší pro i pro muže, a to zejména díky svým afrodiziakálním vlastnostem.