Nekosmetické návyky pro zdravější pleť

Kvalita naší pleti nezávisí jen na tom, jaký používáme krém či sérum. Zrcadlí se na ní celá naše životospráva i naše každodenní návyky. Podpořte svou pleť pomocí drobných změn, do kterých se můžete pustit hned teď!

 

allef-vinicius-OEMsLzuWKQc-unsplash

 

Neponocujte

Kruhy a váčky pod očima, zašedlá, suchá pleť… to vše jsou projevy, které můžete sledovat po jediné probdělé noci. Dlouhodobě špatná kvalita spánku může rovnováhu pleti rozhodit ještě mnohem více. Během toho, co spíme, totiž v kůže dochází k důležitým regeneračním procesům. Pokud v tomto čase koukáme na televizi nebo doháníme práci na počítači, tyto přirozené procesy jsou narušeny. Kůže se tak nemůže dost dobře vzpamatovat z negativních vlivů, které na ni působily během dne, hůře se hojí a rychleji se na ní podepisuje přibývají věk. Nedostatek spánku vám tak může přidat pěkných pár let navíc.

 

Jezte pestře

Tak jako pleť zvenku vyživujeme všemožnými krémy, séry a olejíčky, je potřeba jí dodat výživu i zevnitř. Mezi nejdůležitější živiny, které se na kvalitě pleti podílí, patří kvalitní bílkoviny, zdravé tuky, vitamín A, C, D, E, zinek a vláknina. Pokud chcete kvalitu pleti podpořit, jezte co nejvíce čerstvých, lokálních, nezpracovaných potravin, které si zachovávají maximum živin. 

 

Vyřaďte aspoň na chvíli cukr

Vysoký příjem cukru poškozuje vlákna kolagenu a elastinu, proteinů, které kůži udržují pevnou a pružnou. Jídelníček, který dlouhodobě obsahuje velké množství cukru, tak může přispět k předčasnému stárnutí a ochabnutí pleti. Kromě toho také jednoduchý cukr přispívá k zánětlivým procesům v kůži a může zhoršovat akné. 

 

Mějte vždy při sobě lahev s vodou

Pokud vás trápí mdlá, zašedlá pleť bez zdravé barvy a s prohlubujícími se projevy stárnutí, na vině může být dehydratace. Ani to nejlepší hydratační sérum však nemůže pleť vrátit do rovnováhy, pokud jí chybí voda zevnitř. Základem hydratace je totiž vždy pravidelný pitný režim.

Obzvlášť teď v zimním období, kdy teploty klesají i hluboko pod nulu, míváme pocit žízně často utlumený. Dehydratace přesto může nastat stejně snadno jako v horkém létě. Mějte proto vždy při sobě lahev s vodou, a pokud pít zapomínáte, nastavte si například upozornění na mobilu, které vám to bude pravidelně připomínat. 

 

Zkuste meditovat

Přestože jsou meditační techniky staré tisíce let, v dnešní době zažívají velký boom. Čím dál více lidí cítí potřebu v uspěchaném světě zpomalit, obrátit se zvenku dovnitř a uspořádat si prostor ve své hlavě.

Pravidelná meditace má pozitivní vliv i na kvalitu naší pleti. Významným faktorem, způsobujích všemožné kožní problémy, je totiž stres. Zvýšená hladina stresového hormonu kortizolu je mimo jiné spojena se zvýšenou produkcí kožního mazu a zvýšeným výskytem akné. 

Zařaďte do svého dne pár minut meditace nebo dechových cvičení a podpořte tak svou odolnost vůči stresu v každodenním životě!

 

Buďte více na čerstvém vzduchu

Sluneční záření v souvislosti se zdravím kůže vnímá spousta lidí spíš jako strašáka. Může totiž způsobovat tzv. oxidační stres, urychlovat stárnutí, vést ke vzniku hyperpigmentace i vyššímu riziku rakoviny kůže.

Přesto všechno ale sluneční paprsky naše kůže ve zdravé míře potřebuje. Jsou totiž přirozeným zdrojem vitamínu D, který má mimo jiné silně protizánětlivé účinky. Sluneční paprsky tak příznivě působí například na pokožku postiženou ekzémem a lupénkou a napomáhají jejímu hojení.

Důležité: Při delším pobytu na sluníčku nezapomínejte použít kvalitní ochranný krém. Ideálně vytvořený s pomocí minerálních filtrů a neobsahující komedogenní ingredience (které ucpávají kožní póry).